İnci Tulpar Bir kap su
HABERİ PAYLAŞ

Bir kap su

Bir kap su

Yine yılın en sıcak günlerindeyiz. Sokaklarda, ağzı dili olsa da derdini anlatamayan bir sürü hayvancık dolaşıyor. Sıcaktan baygın şekilde bir gölge asfalta kıvrılıp yatıyorlar. Bize yakışan, onlara ‘bir kap su’ koymaktır. Sadece bir kap su. Hemen şimdi koyalım kapımızın önüne. Lütfen.

SBS YERLEŞTİRME SİSTEMİ

Bir kap su

SBS’ye giren ve devlet liselerine kaydını yaptırmak için bekleyen öğrenciler açıkta kalabilir mi? İşte can alıcı bir soru! İlk yerleştirmede, okullara girebilecek kadar puan almış öğrenciler içini ferah tutabilir.

Haberin Devamı

Ama ya yedek listeleri beklemek zorunda olanlar? Bu noktada SBS yerleştirme sistemine bakmak gerek. Devlet okullarının kayıtlarından sonra, özel okulların puanları açıklanacak.

Ve, bazı çocuklar SBS TERCİH HAVUZUNDA BULUNMAYAN yabancı özel okulları ve özel Anadolu liselerini tercih edecekler. Önceden devlet okullarına kayıt yaptırmış olan veliler, dilekçe ile kayıtlarını sildirmedikçe, eski kayıt oldukları okulların listesinde görünmeye devam edecekler.

Veliler bu işlemde hassasiyet göstermezse, özellikle orta puan grubundaki pek çok öğrenci yedek kontenjanlardan yararlanamayacak. Sistemin bir sakıncası da tüm takvimin arka arkaya olan zamanlaması.

Bayram tarihinin de etkisi ile, sadece 15 günlük bir zaman diliminde; kayıt yaptırmak, art arda açıklanan taban puanları takip etmek, gerekirse kaydı iptal etmek, sonra yeniden kayıt yaptırmak gerekecek.

Mağduriyetlerin en aza indirilmesi için yedek tercihlere hak kazanan öğrencilerin ilân edilme tarihinin uzatılması ve çocuğunu özel okula kayıt yaptıran velilerin sorumluluk bilinci ile kayıtlarını sildirmesi sistemin eksiklerini telafi edecektir.

‘Kızıl Darı Tarlaları’

Çin’in Nobel ödüllü yazarı Mo Yan’ın ‘Kızıl Darı Tarlaları’ romanı, Shandong Ailesi’nden üç kuşağın 1923-1976 yılları arasındaki öyküsünü aktarıyor.

Yazar, mücevher güzelliğindeki doğa manzaraları fonuna yerleştirdiği ve kronolojik sıra gütmeden kurguladığı romanda, Japon istilasına karşı verilen Direniş Savaşı’nı, Çinlilerin birbirleriyle çatışmalarını, Komünist Devrim, Kültür Devrimi gibi ülke tarihinin önemli halk hareketlerini ve o yıllardaki tutkulu aşkları anlatıyor.

Haberin Devamı

Nobel ödül töreninde konuşan Per Wästberg’in dediği gibi, Mo Yan, bireyi kimliksiz insan yığınlarından çekip ortaya çıkaran, alaycı ve iğneleyici bir üslupla tarihe, tarihi çarpıtmalara, yoksunluklara ve siyasal riyakârlıklara karşı çıkan bir yazar.

Mo Yan kitabı neden yazdığını şöyle açıklıyor; “Ben ve benim kuşağımdan romancılar hiç şüphesizdir ki Batı edebiyatından çok etkilendik. 80’lerden önce Çin kapalı bir toplumdu, Batı edebiyatındaki değişimlerden, yeni yazarlardan, o olağanüstü eserlerden hiçbirimizin haberi bile yoktu.

Ekonomik reformla birlikte dışa açılınca kendimizi iki-üç yıllık çılgın bir okuma serüvenine kaptırdık, doğal olarak okuduklarımızdan etkilendik. Romanım büyük ilgi uyandırdı.

Çünkü uzun süre baskı altında kalmış bir toplum, içinde konuşmaya, düşünmeye ve harekete geçmeye cesaret eden özgür bireylerin bulunduğu bir romanı okuyunca elbette ki etkilenmiştir. ‘Kızıl Darı Tarlaları’nı şimdi yazsam bu kadar etkili olacağını hiç sanmam. Romanların da kendi kaderleri var.”

Haberin Devamı

(03.08.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder