Kemal Öznoyan Gülmek ömür uzatır
HABERİ PAYLAŞ

Gülmek ömür uzatır

Biz Gırgır ve Fırt çocuklarıyız, onlarla büyüdük.

Babam her Cuma onları alır, eve getirir; hafta boyunca hep beraber gülerdik.

Otobüste, vapurda herkes okurdu... Etrafınıza baktığınızda sırıtan yüzler, kahkahasını dergi sayfalarına gömmeye çalışan kişiler görürdünüz.

Şimdi özellikle sabahları bakıyorum; milletin yüzü hapisane duvarı gibi...

Gülmek ömür uzatır

Niye gülmekten, gülümsemekten, tebessüm etmekten bu kadar korkar olduk?

Dertlerimiz o kadar mı büyük?

Karadeniz'de gemilerimiz mi battı?

Yapmayın... Gülün, güldürün. Gülmek insanı öldürmez, ömrü uzatır. Sizinle beraber yakınınızdakileri de neşelendirmiş olursunuz.

Haberin Devamı

Kendinizi eşinizin, çocuklarınızın yerine koyun... Her sabah cenazeye gider gibi işe, okula gitmek çok mu hoş?

Gülün, sırıtın, ne yaparsanız yapın ama hayatı biraz daha keyifli hale getirin. Sonuçta, kaç defa dünyaya geliyoruz ki!

ENGELSİZ TURİZM

Gut hastası olduğum için bedensel engelli vatandaşları gayet iyi anladığımı, onların yaşadığı zorlukları paylaştığımı anlattığım yazım vardı ya. Elime konuyla ilgili ama Avrupa kökenli bilgiler geçti, onları da paylaşayım istedim.

Avrupa ülkelerinde bu konu, sorun olmaktan uzun süre önce çıktı. Oralarda kaldırımlar yüksek değil, çıkıp inmesi kolay. Her binanın girişine de rampa yapmış adamlar. Restoranlarda tekerlekli sandalyelerin gireceği minik asansörler bulunuyor. Yürüyen merdiven olan yerlerde de tekerlikle sandalyeler için tasarlanmış asansörler hizmet görüyor. Tüm toplu taşıma araçları da engelliler için türlü türlü donanım barındırıyor.

Gülmek ömür uzatır

Daha da ilginci; yurt dışında 'engelli turizmi' denilen bir şey var. Ciddi bir sektör. Avrupa'da 8 milyon engelli, yılda en az bir kez yurt dışı tatiline gidiyor. 15 milyon engelli Avrupalı da her yıl kendi ülkesinde yolculuk yapıyor. Kendi ülkesinde günübirlik geziye çıkanlar da 22 milyon.

Türkiye'de böyle bir şey görmedim, duymadım, bilmiyorum. Engelliye özel organizasyon yapan seyahat şirketi varsa, biliyorsanız, benimle paylaşın. Seve seve tanıtımını yaparım.

He... She... It...

İngilizceniz ne seviyede? "This is a book"un ötesine geçemedi mi? Yoksa 'Mr. and Mrs. Brown'ın deniz kenarına gitmekte olduğunu söyleyebildiğiniz için kendinizi İngilizce konuşuyor mu sanıyorsunuz? Peki, yabancı dilinizi güçlendirmek ister misiniz?

Haberin Devamı

Yalnız değilsiniz. Ülkemizde uygulanan dil öğrenme teknikleri, yanlış.

Bildiğimizi sandığımız İngilizceyi gerçekten öğrenmek, çok kolay değil. Ama kurallarını bilirseniz, zor olmadığını da görürsünüz.

Uzmanların birkaç önerisi var:

1. Telefonunuzu İngilizce kullanın; telefonunuzun menüsünü öğrenmek istediğiniz yabancı dilde kullanmaya başlayın. Çok basit bu adım, kelime bilginizin hemen artmasını sağlar. Bilgisayarınızı da İngilizce kullanabilirsiniz.

2. Sosyal medyada ayrı bir hesap açın; yabancı insanlarla arkadaşlık edin. Özellikle ortak ilgi alanlarını bahane edip sohbet başlatabilirsiniz.

3. Facebook, Instagram gibi sosyal ağlarda hesap açın; öğrenmek istediğiniz yabancı dilde içerik paylaşan hesapları takip edin. Ayrıca tüm sosyal hesaplarınızı yabancı dilde kullanın. Bu ağlarda arama kısmına ‘’İngilizce’’ yazarak dahi, İngilizce kısa deyişler, ufak tefek gramer kuralları, haberler ve bilgiler veren birçok hesapla karşılaşacaksınız. Dilediklerinizi takip edin.

Haberin Devamı

4. Oyun oynarken İngilizcenizi geliştirin; Iphone/ Ipad’inizi elinizden düşürmüyorsanız “Ipractise” indirin ve oyun oynarken pratik yapın. * Bir başka Iphone/ Ipad uygulaması “İngilizce Kelime Öğreniyorum”. 2 binden fazla kelime öğrenme fırsatı sağlıyor. * Role Playing Games denilen Rol Yapma Oyunları ile de İngilizcenizi geliştirebilirsiniz. Bu, oyuncuların kurgusal bir sahnede karakterlerin rollerini üstlendikleri oyunların genel adı. Bu oyunda, hayali bir karakterin yöneticisi olup o karakteri bol bol konuşturursunuz. * Telefonunuza LingLing uygulamasını indirerekde yüzlerce kelime öğrenebilirsiniz. LingLing çok eğlenceli bir kelime ezberleme uygulaması.

Gülmek ömür uzatır

5. Yabancı dizi, film ve belgesel izleyin. Çizgi filmler bile olabilir. Altyazılar önce açık olsun. Yavaş yavaş, konuya hakimiyet artınca ve anlama gelişince altyazıları kapatabilirsiniz.

6. Yabancı dilde şarkılar dinleyin; http://www.subingles.com/en:inicio eski ve yeni tüm parçaları alt yazılı şekilde bulabileceğiniz, dinleme egzersizleri için çok keyifli bir site.

7. Karaoke barda pratik yapın; Çok sevdiğiniz birkaç şarkıyı tekrar ettikten sonra bir Karaoke barda bu şarkıları söyleyebilirsiniz. Böylece hem arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirmiş olacak hem de yabancı dil için pratik yapmış olacaksınız.

8. Yabancı dilde masal kitapları okuyun; Mesela, Grimm’s Fairy Tales. 209 masaldan oluşan bu kitap, bildiğiniz masalların İngilizcesinden oluşuyor. Her akşam yatmadan bir masal okumak İngilizcenizi geliştirir.

9. Herhangi bir şey okurken bilmediğiniz kelimelere sözlükten bakarak devam etmeyin. Önce yazıyı bitirin ve bilmediğiniz kelimeleri not edin. Daha sonra bu kelimelere bakın ve masalı tekrar okuyun.

10. İngilizce günlük tutun.

Hadi bakalım, iyi dersler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder