Kerem Akça Kerem Akça, 47. Rotterdam Film Festivali’nin seçkisini değerlendirdi
HABERİ PAYLAŞ

Kerem Akça, 47. Rotterdam Film Festivali’nin seçkisini değerlendirdi

Haberin Devamı

Rotterdam’da üç iddialı yerli film gösterilecek

KEREM AKÇA / kerem.akca@posta.com.tr

Bu sene altıncı kez katılacağım 47. Rotterdam Film Festivali, 24 Ocak’ta “Jimmie”nin dünya prömiyeriyle başlayıp 3 Şubat’ta “The Death of Stalin”le sonlanacak. Tolga Karaçelik’in “Kelebekler”inin Avrupa prömiyerine ev sahipliği yapacak etkinliğin programında Gürcan Keltek’in “Meteorlar”ı ve Emre Yeksan’ın “Körfez”i de var. Ayrıca Irak’ta doğan Kürt yönetmen Sahim Omar Kalifa’nın yönettiği, Feyyaz Duman ve Aziz Çapkurt’un rol aldığı Belçika yapımı “Zagros” da seyirciyle buluşacak.

Kerem Akça, 47. Rotterdam Film Festivali’nin seçkisini değerlendirdi

Çok fazla önemsenmese de ‘yeni sinema dilleri’ yaratma vizyonu, ‘umut vaat eden yönetmenler’i öne çıkaran sıra dışı yarışması ve ‘acayip filmler’i içeren seçkisi ile her daim ‘ufuk açıcı yetenek’ arayışında olan bir festival... Hollanda’da düzenlenen Rotterdam Film Festivali, sektör profesyonellerinin katıldığı Cinemart ve para ödüllü Kaplan Ödülü gibi ekolleşmiş özelliklere de sahip.

Bu yıl ana yarışmada özellikle Sundance’le paralel gösterilecek “Piercing” dikkat çekerken Portekiz, Güney Kore, Filipinler, Brezilya, Çin, Filistin ve Hollanda’dan çıkan, ağırlıklı olarak ‘ilk filmler’ ona eşlik edecek. Keşif olanağı sunulacak. Cannes, Locarno, Venedik, Toronto gibi festivallerden değerli yapıtların (“Jeannette”, “Lady Bird”, “The Villainess”, “Yakınlık”, “Good Manners”, “Ben, Tonya” vs.) toplanmasının yanında Jan Svankmajer’den Charlotte Rampling’e, Apichatpong Weerasethakul’den Lucrecia Martel’e uzanan isimlerin çok yönlü etkinlikleri de heyecan verici.

Kerem Akça, 47. Rotterdam Film Festivali’nin seçkisini değerlendirdi

Bizim için Tolga Tekin, Bartu Küçükçağlayan, Ezgi Mola, Tuğçe Altuğ, Serkan Keskin ve Ercan Kesal’in rol aldığı, çekimi yılan hikayesine dönen “Kelebekler”in varlığı önemli. Tolga Karaçelik, Sundance’in ‘Dünya Sineması Yarışması’nda prömiyerini yapacak filminin ilk Avrupa gösterimini bu prestijli festivale sakladı. Babalarıyla bağlantıyı koparan kardeşlerin hikayesi bakalım nasıl bir ‘gizem’le sarılacak?

Ağustos’ta Locarno’da prömiyerini yaptıktan sonra dolaşmadık festival, almadık ödül bırakmayan, Gürcan Keltek imzalı “Meteorlar” da ilgi çekici. Her iki film de 30 Ocak’ta ilk gösterimlerini yapacaklar. Elbette Emre Yeksan’ın 28 Ocak’ta görücüye çıkacak “Körfez”ini de ekleyince ‘olağandışı denemeler’ adına Rotterdam’ın ruhuna uygun bir yerli sinema seçkisi çıkıyor.

Kerem Akça, 47. Rotterdam Film Festivali’nin seçkisini değerlendirdi

“Annemin Şarkısı”ndaki (2014) öğretmen rolüyle tanınan Feyyaz Duman’ın Türkiye topraklarında yaşayan bir Kürt’ü canlandırdığı “Zagros” (2017) Kasım’da Gent Film Festivali’ndeki prömiyerinin ardından uluslararası galasını Rotterdam’da yapacak.

Irak’ta doğup Belçika’da yaşayan Kürt yönetmen Sahim Omar Kalifa’nın gerçekçi rejisiyle, yolu İstanbul’dan geçen, ‘yasak ilişki’ ahlakçılığı hikayesi bazı açılardan cezbetse de fazla klasik duruyor. Aziz Çapkurt, Halima Ilter, Yusuf Çetin gibi oyuncular da ‘Belçika’nın Kürt yorumu’nu ayaklandırıyor.

Kerem Akça, 47. Rotterdam Film Festivali’nin seçkisini değerlendirdi

“Phantom Thread” için 2 Şubat’ta Doelen’da planlanan ‘Rotterdam Filarmonik Orkestrası’nın canlı müzik eşliğinde gösterim’ ise Jonny Greenwood’un kalıcı besteleriyle bir sinema resitali sunacak. Paul Thomas Anderson, gösterimde hazır bulunup kapanış töreninden bir gün önce bu görkemli etkinliğe eşlik edecek. Festivalin konuklarıyla dikkat çekeceği çok açık. Ama bunu film kalitesiyle de desteklemesi en büyük dileğimiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder