Mehmet Coşkundeniz Duygusal tacizi anlamanın 15 yolu
HABERİ PAYLAŞ

Duygusal tacizi anlamanın 15 yolu

Ortalık taciz ve istismar haberlerinden geçilmiyor. Ama bu durum sadece fiziksel olarak yaşanmaz. Bir de duygusal taciz ve istismar vardır. Sevgilinizin yaptığı bazı hareketler de siz farkında olmasanız da aslında duygusal istismardır. Peki nedir bu davranışlar? Duygusal taciz ve istismarı nasıl anlarız?

1. SÜREKLİ KORKU HALİ

Sevgilinizin her davranışı sizi korkutuyor. Bir şey sormaktan ya da bir şey anlatmaktan çekiniyorsunuz. Çünkü size sert tepki vereceğinden korkuyorsunuz.

2. KÖTÜ ÖĞRETMEN

Sevgiliniz hemen her konuda eksik olduğunuzu düşünüyor ve size hep bir şeyleri öğretmeye çalışıyor. Üstelik bunu yaparken size kendinizi kötü hissettiriyor, nasıl bu kadar aptal olabileceğinizi söylüyor.

Haberin Devamı

3. MUKAYESE

Sevgiliniz sizi sürekli arkadaşlarınızla karşılaştırıyor. Onların daha başarılı, daha güzel olduğunu söyleyip duruyor. “Neden onlar gibi değilsin?” diyerek üzerinizde baskı kuruyor.

4. DENGESİZLİK

Size sürekli bağıran, sizi azarlayan sevgiliniz nadir de olsa haklı olduğunuzu anladığı zaman abartılı özür dileme oyunlarına giriyor. Önünüzde diz çöküyor, “Beni bırakma” diye ağlıyor.

5. SUÇLAMA

Sevgiliniz hemen her konuda sizi suçluyor. Hatta arkadaşlarınızın, çocuklarınızın yaptıklarında bile sizi suçluyor. Kendi yaptığı hatalarda bile sizi sorumlu görüyor.

6. AŞIRI KISKANÇLIK

Size göz açtırmıyor, sosyal hayat içinde bulunmanızı istemiyor, giyiminize, gittiğiniz yerlere karışıyor. Neredeyse sizi eve kapatacak. Üstelik bunları çok sevdiği için yaptığını söylüyor.

7. DEĞERSİZLEŞTİRME

Size kendinizi kötü ve değersiz hissettiriyor. Yeni bir adım atmaya çalıştığınızda önünüzü kesiyor, “Sen beceremezsin” diyor. Kendi kendinize karar bile alamayacağınızı ima ediyor.

8. SADİZM

Hatanızı yüzünüze vurduğunda, sizi aşağıladığında, eleştirdiğinde, kızıp bağırdığında kendini daha iyi hissediyor. Bundan sadizm seviyesinde zevk alıyor.

9. AŞAĞILAMA

Özellikle arkadaşlarınızın, ailenizin yanında sizi aşağılıyor. Bir ortamda başarılarınız konuşulduğunda “Yok canım o mu yaptı, ben yardım etmesem yapamazdı” diyerek sizi küçük düşürüyor.

Haberin Devamı

10. CİNSEL TALEPLER

Yatakta istemediğiniz şeyleri yapmaya zorluyor. Siz “Hayır” dediğinizde duygusal sömürüye başlıyor, “Başkaları yapıyor ama” diyerek cinsel anlamda yetersiz olduğunuzu ima ediyor.

11. KARŞI ÖRGÜTLENME

Çevrenizdeki herkesi size karşı örgütlüyor. Arkadaşlarınıza, ailenize hatta çocuklarınıza bile sizin hep yanlışlar yapan, beceriksiz, işe yaramaz biri olduğunuzu söylüyor.

12. CEZALANDIRMA

Sizi haksız bulduğunda cezalandırma yöntemini uyguluyor. Bu ceza kimi zaman küs ve sessiz kalma, kimi zaman da fiziksel şiddet olabiliyor.

13. ÖZGÜVEN CELLATLIĞI

İlişkiyi tam olarak kendi kontrolüne aldığında artık özgüveninizi yitirmeye başlarsınız. Bir süre sonra “Onsuz hiçbir şey yapamıyorum” düşüncesine girersiniz. Sizi kendine bağımlı hale getirir.

14. YALITIM

Sizi çevrenizden koparır. Yaşadığınız durumla ilgili kimseyle konuşamaz hale gelirsiniz. Bu durumda daha da içinize kapanırsınız. “Benim ondan başka kimsem yok” diye düşünürsünüz.

15. İNKAR

Zaman zaman yaptıklarının sizi rahatsız ettiğini söyleseniz bile hemen inkar pozisyonuna giriyor. Yaptıklarını sevgiyle açıklıyor ve hiçbirini kusur olarak kabul etmiyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder