Mehmet Coşkundeniz Hasarsız boşanma
HABERİ PAYLAŞ

Hasarsız boşanma

Haberin Devamı

2013’te Türkiye’de 125 bin çift boşandı. Ne yazık ki boşanma sayısı artarken evlilik sayısı düşüyor. Boşanmak kaçınılmaz ise en az hasarla atlatmak gerek. Arada çocuk da varsa çiftler çok dikkatli olmalı. İşte az hasarla boşanmanın yolları...

Önce hangi durumların boşanmayı haklı kıldığını sıralayalım.

* Eşimize karşı duygularımız bitmiş ve ona yabancılaşmışsak, varlığı dahi rahatsız etmeye başlamışsa.

* Eşimizde ciddi alkolmadde, kumar, internet, pornografi gibi bağımlılık düzeyinde alışkanlık varsa ve tedavi olmuyorsa.

* Zihnimiz ve hayalimiz başka insanlara kaymaya, eşimize soğumaya başladıysak ve suçluluk duymuyorsak.

* Eşimizi aldatıp bunu devam ettirmek istiyor ve değişik insanlarla sürdürmekten heyecan duyuyorsak.

* Eşimize karşı cinsel hiçbir istek duymuyor ve onunla seks yapmak işkence gibi geliyorsa.

* Evin ihtiyaçlarını karşılamıyor, aç-açık bırakıyor ama kendisi için rahatlıkla harcama yapıyorsa.

* Eşimiz devamlı ailesiyle, arkadaşlarıyla vakit geçirip çolukçocuğunu ihmal ediyor ve bunun doğru olduğunu savunuyorsa.

* Aile baskısıyla evlendirilip bir türlü eşimizi sevemedik ve evimizi benimseyemediysek.

* Aile yaşamı ve sorumluluğunu yürütmek zor geliyorsa, bu yüzden agresifleşiyorsak.

* Eşimizin hakaret, aşağılama, sürekli küçümseme tavırları varsa, fiziksel şiddet uyguluyorsa.

* İstemediğimiz halde değişik cinsel fantezilere zorluyorsa.

* Eşimiz hep işiyle meşgulse, evde de çalışıyor ve hafta sonlarını işle geçiriyorsa.

* Eşimiz sürekli onun dediklerini ve onun değerlerini benimsememiz konusunda baskı yapıyor, kişiliğimizi yok sayıyorsa.

* Eşimizde ciddi fiziksel-ruhsal hastalık varsa ve tedavi olmak istemiyorsa.

10 ALTIN KURAL

1- Kesin kararınızı verdiyseniz, aile ve çevrenin baskılarına aldırmayın. Vicdanınızı ve aklınızı dinleyin. Kafanızın karışmasına izin vermeyin. En kötü karar dahi kararsızlıktan iyidir.

2- Eşinizi asla düşman gibi görmeyin. Onun da hakları ve duyguları olduğunu gözardı etmeyin. Çocuklarınız da varsa hayat boyu yüz yüze bakacağınızı unutmayın.

3- Ayrılmayı bir felaket olarak değil, yeni bir yaşama başlama fırsatı olarak görün. Özlediğiniz, düşlediğiniz hayatın planlarını kurun.

4- Çocuklarınızın önünde asla boşanma konusunu konuşmayın. Ya dışarı gidin ya da onlar yokken konuşun. Çocuklarınıza dert yanmayın, asla ve asla eşinizi karalamayın.

5- Duygularınızı, özellikle öfkenizi kontrol edin. Sizi suçlasa, kızdırsa bile durumu eşitlemeye çalışmayın. Duygularınızı ve egonuzu tatmin etme peşinde olmayın.

6- Bir ortaklığı bitirdiğinizi varsayın. Ayrıldıktan sonra onun üzerinde hak iddia etmeyin, yoluna çıkmayın. Zihninizi ve mesainizi yeni bir yaşama yoğunlaştırın. Eski eşinizle medeni ve dostça bir ilişki kurun. Geçmişte yaşayan geleceği inşa edemez. Siz geleceğinize odaklanın. Zamanı ve hayatı ıskalamayın.

7- Çocuklarınızı düzenli olarak alın ve başbaşa vakit geçirin. Eğitimleriyle ilgilenin, okullarına gidin. Yaz tatillerinde birlikte olun.

8- Çocuklarınızın özel günlerinde (doğum günü, mezuniyet, nişan, düğün...) mutlaka yanlarında olun. Çocuklarınızdan değil, eşinizden ayrıldığınızı unutmayın.

9- Ayrıldıktan sonra hemen evlenmeyin. Ayrılık travmasını atlatana kadar ciddi hiçbir ilişkiye girmeyin. Duygusal boşluk dönemlerinde sağlıklı karar verilemez.

10- İşinize konsantre olun. Seyahatlere çıkın. Arkadaş ve dostlarınızla daha sık birlikte olun. Mutlaka spor yapın. Düzenli beslenip vaktinde uyuyun. Dertten, kederden kendinizi alkole vurmayın, her zaman içtiğiniz kadar içmekle yetinin. Sıkıntılı dönemlerde alkol, sigara, uyuşturucu bağımlılığı gelişebilir. Rahatlatıcı müzikler dinleyin. En önemlisi; ayrılığı bir çöküş, mağlubiyet gibi görmemek. Bu krizi fırsata dönüştürmek için çaba sarfedin.

12

Sıradaki haber yükleniyor...
holder