Yazarlar Mesleğe göre beslenme ritüelleri var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Mesleğe göre beslenme ritüelleri var mı?

Değerli okurlarım, elbette yediğimiz besinlerin kalori hesaplamaları, vücudumuzun hangi besini, ne kadar tolere ettiği gibi bir takım detaylar, sağlıklı beslenme ritüellerini belirliyor. Diyetisyenlerin, sağlıklı yaşam uzmanlarının belirlediği temel tüketim alışkanlıkları, mutfakta tüketeceklerimizin de altını çiziyor. Belli zamanda bir nevi modaya dönüşen ve kısa sürede yenisine yerini bırakarak hayatımızdan hızla çıkan yeni nesil diyetler, beslenme modelleri bir yandan da aklımızı karıştırıyor. Özellikle protein ağırlıklı diyetle vücudun bu proteini yakma enerjisiyle ilerleyen diyetlerden, ketojenik diyete, şimdilerde moda olan aralıklı oruç gibi metabolizma yaş ve hızına göre belirlenen diyetler eklendi. Konunun uzmanı olamamakla beraber benim seçimim dengeli beslenme ve kalori yakmak için özellikle egzersizin öneminden yana. Bu hafta mesleki beslenmelerden bahsetmek istiyorum sizlere. Bence yaptığımız iş koluna göre yeme içme alışkanlıklarımızı düzenlememiz önemli. Örneğin sporcu beslenmesiyle tam günü masa başında geçiren bir beyaz yakalının beslenme modelleri asla birbirinin aynı olamaz.

Haberin Devamı

GURURUMUZ SPORCULARIMIZ

Geçtiğimiz hafta ülkemize altın madalya getiren Mete Gazoz’u yürekten tebrik ediyorum. Gurur kaynağımız olan sporcularımızın yeme düzenleri de çok önemli. Bu vesileyle Mete’ye ve tüm sporculara ithafen protein ağırlıklı olan özel bir reçeteyi sizlerle paylaşıyorum.

KUZU KAPAMA

MALZEMELER (8 PORSIYON)

900 gr kuzu eti (pirzolanın kemikli böbrek yatağı bölümünden, yumurta büyüklüğünde)

* 4 yemek kaşığı tereyağı

* 12 adet yeşil soğan (küçük doğranmış)

* 2 demet pazı (yaprakları bütün)

* 4 yaprak marul (küçük boy, yapraklar bütün)

* 1 adet havuç (orta boy, yarım parmak boyunda, 8 parçaya bölünmüş)

* 1 adet soğan (8 parçaya bölünmüş)

* 3 su bardağı su

* 1 tatlı kaşığı toz şeker

* Tuz Bağlama için

* 1 yemek kaşığı un

* 1 su bardağı su Sunum için

* 1 demet dereotu (ince doğranmış)

Mesleğe göre beslenme ritüelleri var mı

* Kuzu etini yumurta büyüklüğünde kesin. Tencerede tereyağını erittikten sonra sırasıyla küçük doğranmış yeşil soğanları, 2 demet pazıyı, marul yapraklarını, havuçları, 8 parçaya bölünmüş kuru soğanı, 3 bardak suyu, 1 tatlı kaşığı toz şekeri, tuzu ve en sonunda da kuzu etlerini ekleyerek, tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık 1 saat pişirin.

Haberin Devamı

* Etler pişerken bir kap içinde 1 yemek kaşığı unu, 1 bardak suyla açarak akıcı bir kıvam elde edin. Etler piştikten sonra tencerenin kapağını açın ve akıcı kıvamdaki un terbiyesini kepçeyle yemeğin suyuna karıştırarak bağlayın ve yaklaşık 5 dakika daha kaynatın. İsteğe göre üzerine ince doğranmış dereotunu serpip servis edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder