Mehmet Yalçınkaya Van Gölü'nün endemik balık türü: İnci kefali
HABERİ PAYLAŞ

Van Gölü'nün endemik balık türü: İnci kefali

İnci Kefali, Van Gölü balığı olarak da bilinir ve sazangillerden göçücü bir türdür. Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan tek balık türü olan İnci Kefali için, üreme dönemiyle birlikte av yasağı başladı. Bu endemik tür balık, gölde yaşamasına rağmen, yumurtlama döneminde akarsulara göç eder. Yumurtlama dönemi nisan ayından başlar ve bu üç aylık süreçte yumurtalarını bırakmak için büyük bir yolculuğa çıkar.

Van Gölünün endemik balık türü: İnci kefali

 

İNCİ KEFALİNİ KORUYALIM

Bu özel göç yolculuğunda İnci Kefali için, son dönemlerde yaşanan kuraklık, büyük bir tehlike arz ediyor. Elbette bir yandan kirlilik, diğer yandan kuraklık bu türün ömrü için büyük bir risk olmaya devam edecek gibi görünüyor. 15 Nisan ve 15 Temmuz tarihleri arasında sürecek av yasağıyla, türün korunması için çalışılıyor. Dünyada devam eden iklim krizi, bizim de doğal kaynaklarımızı korumamızı zorlaştırıyor. Küresel ısınma ve su seviyesindeki dengesizlikler bu endemik balık türü için de hayli zorlayıcı koşulları beraberinde getiriyor. Bizlere düşen görev, av yasağına özenle sahip çıkmak. Göldeki kirliliğin azalması ve türün korunması için elimizden geleni yapmak. Yumurtalarını bırakmak için akıntıya karşı yüzen bu değerli balıkların doğal engelleri aşmaları için biz de farkındalığımızı artıralım.

Haberin Devamı

Van Gölünün endemik balık türü: İnci kefali

 

HAFTANIN YEMEĞİ

Patlıcan Köfte

MALZEMELER (6 Porsiyon)

  • 1 kg patlıcan
  • 2 su bardağı su
  • 1 adet limon suyu
  • 3 yemek kaşığı sadeyağ
  • 1,5 kahve fincanı un
  • 5 kahve fincanı süt
  • 2 kahve fincanı rende kaşar
  • Tuz k ½ demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • Kaplama için
  • 2 kahve fincanı un
  • 3 adet yumurta (çırpılmış)
  • Sunum için
  • 1 adet domates (yarım ay şeklinde ince kesilmiş)
  • 6 adet marul yaprağı

YAPILIŞI

Patlıcanları ocakta ya da kömür mangalında közledikten sonra kabuklarını soyun. Bir kabın içine 2 bardak su ve limon suyunu ekleyip soyulmuş patlıcanları suyun içine atın ve beklemeye alın. Bu sayede patlıcanlarınız siyahlaşmayacak. Bir tavada sadeyağı eritin, 1,5 kahve fincanı unu ilave edip kavurun. Unun kokusu çıkınca 5 kahve fincanı sütü döküp, 2 dakika daha birlikte pişirin ve kenara alın.

Rende kaşar, tuz, ince kıyılmış maydanoz ve en son olarak da su içinde olan patlıcanların suyunu sıkıp karışıma ilave edin. Karışımı çırpma teli yardımıyla iyice karıştırın ve soğuması için buzdolabına kaldırın. Soğuyan patlıcanlı karışıma, avuç içinde parmak şeklini verin. Şekillenen patlıcanları önce una, sonra çırpılmış yumurtaya bulayıp önceden kızdırdığınız bir bardak ayçiçek yağında kızartın. Patlıcan köfteleri delikli kevgir yardımıyla kızgın yağdan çıkarıp servis edin. Afiyet olsun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder