Memet Özer Dünya mutfaklarından farklı dana eti tarifleri
HABERİ PAYLAŞ

Dünya mutfaklarından farklı dana eti tarifleri

Değerli Posta okuyucuları, bu hafta sizlerle kendi ülkeleri ile özdeşleşmiş, aynı zamanda bizim damak tadımıza çok uygun ünlü tarifleri paylaşmaya karar verdim. Tarifleri malzemeleri kolay bulabilmeniz açısından azıcık ülkemize uyarlamaya çalıştım.

Bunlardan bazıları, çok kolay ve çabuk hazırlayabileceğiniz tarifler, bazıları ise kısık ateşte uzun pişenler. Bu tarifler yöreleri ile özdeşleşmiş ve kökleri oldukça eskiye giden, artık tüm dünya lokantaları menülerine giren özel reçeteler. Macar Gulaş yemeği, 19. yy’da literatüre girmiş. Koku Macarca ‘gulya’ kelimesinden geliyor ve ‘çoban’ demek. O dönemde şatoların çobanları tarafından pişiriliyormuş.

Haberin Devamı

Böfstrogonof ise yine 19. yy’dan gelen, dönemin önemli bir ailesi olan Stroganoff Ailesi’ne dayanıyor. Milano usulü antrekot ise daha çok orta ve kuzey İtalya bölgesine ait olan bir tarif. Karabiber soslu bonfile de tüm dünya restoranlarının mönülerinde olan gerçek bir klasik. Şimdi daha fazla sözü uzatmıyorum ve tariflere geçiyorum. Şimdiden afiyet olsun.

MİLANO USULÜ ANTREKOT

MALZEMELER

-4 dilim çok ince dövülmüş, yağsız sinirsiz antrekot

-2 adet yumurta

-1 tabak un

-1 tabak galeta unu

-1 avuç parmesan peyniri

-2 kaşık süt

-1 bardak zeytinyağı (kızartmak için)

-2 kaşık tereyağı (kızartmak için)

-Tuz, karabiber

-Limon dilimleri (Servis için)

DOMATES SOS

-4 adet domates rendesi

-3 diş sarımsak rendesi

-1/2 adet soğan (yemeklik küçük küpler halinde)

-1 kaşık domates salçası

-3 kaşık zeytinyağı

-1 çay bardağı su

-2 adet kesme şeker

-Tuz ve karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir tencere içine zeytinyağı koyarak soğan ve sarımsaklarınızı, tuz, karabiber ve şeker ilave ederek kısık ateşte öldürün. Salça ilave edip biraz kavurun. Son olarak domates rendesi ve suyu ekleyip yaklaşık 45 dakika pişirin ve kenara alın. Etlerinizin her iki tarafına tuz ve karabiber serpin. Bir kasede yumurtalarınızı tuz, biber ve 2 kaşık süt ilave ederek çırpın.

Ayrı bir tabakta peynir rendesi ve galeta ununu karıştırın. Bu arada geniş ve derin bir tava içinde zeytinyağı ve tereyağı karışımını ısıtın. Etlerinizi önce una, sonra yumurta karışımına, en son da galeta unu karışımına bulayarak yağda kızartın. Hazırlayacağınız makarna, domates sos ve limonla birlikte servis yapın.

Haberin Devamı

KARABİBER SOSLU DANA BONFİLE

MALZEMELER

-4 adet 3 parmak kalınlığında dövülmemiş bonfile

-1/2 adet kuru soğan (küçük küpler halinde)

-1 fincan irice dövülmüş karabiber

-2 kaşık zeytinyağı

-1 kaşık tereyağı (soğuk)

-2 kaşık krema

-1 kaşık un

-1 bardak et suyu ( ya da tavuk suyu ) sos koyu olursa sıcak su ilave edebilirsiniz.

-Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Fırınınızı 190 derecede ısıtın. Etlerinizin iki tarafını tuz ve karabiberle tatlandırın. Fırına da girebilecek bir tavayı iyice ısıtın. Zeytinyağı ekleyin. Etlerin her iki tarafını 3’er dakika kahverengi hale getirin. Ve tavayı önceden ısıttığınız fırında 10 dakika bekletin. Etleri kenara alıp üstünü alüminyum folyo ile kapatıp dinlendirin. Aynı tava içine soğanları, tuzu ve kırılmış karabiber tanelerini ekleyin. Un serpin ve et suyunu ekleyip bir taşım kaynatın. Daha sonra soğuk tereyağını ve kremayı ekleyip bir taşım kaynatın. Sos, et ve dilerseniz fırında patates ile servis yapın.

Haberin Devamı

MACAR GULAŞ

MALZEMELER

-500 gr dana eti (but tarafından irice küp şeklinde doğranmış)

-2 adet soğan yemeklik doğranmış

-2 diş sarımsak (yemeklik)

-1 adet iri havuç (irice halkalar halinde)

-2 adet patates (iri küpler halinde)

-1 yemek kaşığı un

-1 yemek kaşığı domates salçası

-1 adet domates (küp şeklinde soyulmuş)

-2 bardak et suyu (ya da tavuk suyu)

-1 yemek kaşığı paprika (ya da tatlı kırmızı toz biber)

-2 adet defne yaprağı

-3 kaşık zeytinyağı

-1 kaşık tereyağı

-1 tatlı kaşığı sirke

-1 adet kesme şeker

-Tuz, karabiber

-Üstü için kıyılmış maydanoz

HAZIRLANIŞI

Geniş bir tencereyi iyice ısıtın. Zeytinyağını ekleyin. Etlerin üzerine tuz ve karabiber serpin. Etleri her tarafı kahverengi olana dek yüksek ateşte kavurun ve bir tabağa alın. Daha sonra aynı tencereye tereyağ ekleyerek, soğanı, tuz, karabiber, şeker, toz kırmızı biber ekleyerek kısık ateşte kavurmaya başlayın. Bu esnada unu serpin ve karıştırın. Daha sonra sarımsak ve salça ekleyip salçanın kokusu gidene dek kavurun. Bu aşamada sirkeyi ekleyin ve çektirin. Daha sonra domates ve et suyunu ekleyerek karıştırarak kaynama noktasına gelmesini sağlayın.

Kaynadıktan sonra etleri ve defne yapraklarını ilave edin ve en az iki saat kısık ateşte pişirin. Suyu çok azalırsa kaynar su ilave edebilirsiniz. Önce havuçları ekleyin, yaklaşık 5 dakika sonra da patatesleri ekleyin. Sebzeler çok fazla diriliğini kaybetmeden yaklaşık 15 dakika sonra altını kapatın. Patates püresi, haşlanmış makarna ile birlikte üzerine maydanoz serperek servis yapabilirsiniz.

BÖFSTROGONOF

MALZEMELER

-6 dilim bonfile (parmak boyutunda şeritler halinde)

-1 adet soğan (piyazlık doğranmış)

-10 adet mantar (irice doğranmış)

-1 yemek kaşığı tereyağı

-2 kaşık zeytinyağı

-1 kaşık un

-1 yemek kaşığı hardal (Fransız tipi, tüm marketlerde bulunabilir, Türkiye’de üretiliyor)

-1 bardak et suyu

-1 fincan krema

-10 adet kornişon turşu (ince doğranmış)

-1 diş sarımsak rendesi

-1 adet kesme şeker

-Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Geniş bir tavayı önceden ısıtın. Etlerinizi tuz ve biberle tatlandırdıktan sonra, kahverengi olana dek çevirin ve bir kenara alın. Daha sonra tereyağı da ilave ettiğiniz tavaya soğan ve sarımsaklarınızı alın. Tuz, karabiber, şeker ilave ederek kısık ateşte hafiften öldürün.

Mantarları ekleyin ve tavanın altını açın. Biraz daha soteleyin ve unu serpip karıştırın. Et suyunu ekleyin ve bir taşım kaynatın.Daha sonra kornişon ve hardalı ekleyin. Etleri karışımın içine alın. Krema ekleyip bir taşım kaynatıp altını kapatın. Beyaz ya da bademli pilav ile servis edebilirsiniz.

(22.09.2013 tarihli Posta Karnaval ekinden alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder