Memet Özer Farklı ülkelerden damağımıza uygun harika pilav tarifleri
HABERİ PAYLAŞ

Farklı ülkelerden damağımıza uygun harika pilav tarifleri

Pirinç, dünyanın birçok ülkesinde, farklı tekniklerle pişirilerek tüketilen bir besin. Ülkemiz mutfağının da vazgeçilmezlerinden. Biz genelde tane tane dökülen, tereyağlı pilavları tercih ederiz. Bunun içinde pirinci nişastasından ayırmak için, suda bekletir ve iyice yıkarız.

İtalyanlar ise tam tersi nişasta oranı yüksek olan pirinçleri yıkamadan kurulanır ve kremamsı bir pilav tercih ederler.

Uzakdoğu’da ise pirinç önce haşlanıp süzülür, daha sonra lezzetlendirilir. Yani her ülkenin kendine özgü bir tarzı ve kullandığı pirinç çeşidi var.

Haberin Devamı

Ülkemizde bu pirinç çeşitlerinin çoğunu bulmak mümkün. Ben de bu hafta ülkemizde de bulunan pirinç çeşitleri ile hazırlayabileceğiniz, bizim damak tadımıza uygun pilav tarifleri hazırladım sizler için.

Umarım tarifleri beğenir ve evlerinizde uygularsınız. Afiyet olsun...

UZAKDOĞU USULÜ SEBZELİ VE SOYA SOSLU PİLAV

MALZEMELER

1,5 bardak pirinç (istediğiniz cins)

2 adet kırmızı kapya biber (şeritler halinde orta kalınlıkta)

2 adet çarliston biber (şeritler halinde, orta kalınlıkta)

1 adet havuç (ince çubuklar halinde)

1 adet soğan (piyazlık)

5 sap taze soğan (ince kıyılmış)

2 yumurta

4 bardak tavuk suyu

2 kaşık soya sosu

1 avuç konserve mısır

4 kaşık sıvıyağ

tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Yumurtalarınızla omlet yapın. Omleti biraz soğuduktan sonra küpler halinde kesip kenara alın. Bir tavayı iyice kızdırın.

Bu arada pirinçleri tavuk suyuyla haşlayıp süzün. Kızdırdığınız tavaya sıvı yağ ekleyin.

Sırasıyla, soğan, havuç ve biberleri ekleyerek yüksek ateşte hafif diri kalacak şekilde soteleyin.

Soya sosunu, pirinçleri ve mısırları ekleyip yüksek ateşte karıştırarak pirinçler hafif kızarana dek soteleyin.

Altını kapattıktan sonra taze soğanları da ekleyerek servis yapın.

TAVUKLU VE BİBERLİ BASMATİ PİLAVI

MALZEMELER

1,5 bardak basmati pirinci (suda beklemiş ve yıkanmış)

300 gr tavuk göğüs (küp şeklinde)

1/2 adet soğan (küp şeklinde)

2 adet kırmızı kapya biber (ince halkalar halinde)

3 adet sivri biber (halka şeklinde, mümkünse acı)

3 bardak tavuk suyu

1 adet limon kabuğu rendesi (sadece sarı tarafı)

Haberin Devamı

1/2 adet portakal kabuğu rendesi

2 kaşık portakal suyu

2 kaşık zeytinyağı

1 kaşık tereyağı

tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Pilav tencerenizi ısıtın. Zeytinyağı ekleyin. Tavuk etlerinizin üzerine tuz ve karabiber serpin. Tavaya alıp hafif renk alana dek soteleyin.

Soğanları ekleyip biraz daha soteleyin. Tereyağı ekleyerek, biberleri ekleyin. Biraz daha soteleyin.

Tavuk suyu, portakal suyu ve rendeleri ekleyin. Kaynamaya başlayınca pirinçleri de ekleyerek üstü kapalı bir şekilde pişirin.

ETLİ VE MERCİMEKLİ FAS USULÜ PİLAV

MALZEMELER

500 gr kuzu kuşbaşı

1 adet soğan (yemeklik)

1 bardak yeşil mercimek (haşlanmış ve süzülmüş)

2 adet kabak (küp şeklinde)

8 adet kuru kayısı (ince kıyılmış)

1,5 bardak pirinç (istediğiniz cins, suda bekletilmiş ve iyi yıkanmış)

4 bardak tavuk suyu (sıcak)

1 tatlı kaşığı zerdeçal

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber

3 kaşık zeytinyağı

1 kaşık tereyağı

ayrıca 3 kaşık zeytinyağı

tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Öncelikle bir tencereyi kızdırın. Etlerinizin üzerine tuz ve karabiber serpin. Kızan tencereye 3 kaşık zeytinyağını ve etleri alın.

Haberin Devamı

Yüksek ateşte güzel bir kahverengi olana dek pişirin. Üstüne tavuk suyunu ekleyip, üstü kapalı şekilde kısık ateşte etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

Suyunu süzüp 3 bardağını kenarda sıcak olarak bekletin.

Pilav tencerenize zeytinyağı, tereyağı ve soğanları alın. Tuz ve karabiber serpin.

Yumuşayıncaya kadar pişirin. Kabakları ekleyip biraz daha soteleyin. Baharatları ekleyip 2 dakika daha soteleyin.

Pirinci ekleyip biraz kavurun. Etleri, mercimekleri, kayısıları ve suyu ekleyip, üstü kapalı şekilde, kısık ateşte pişirin.

Biraz demlendirip servis yapın.

MANTARLI İTALYAN PİLAVI (risotto)

MALZEMELER

1,5 bardak yuvarlak İtalyan pirinci (Orta ve büyük marketlerde var. Yoksa baldo pirinci, yıkanmamış)

1 adet orta boy soğan (küçük küp şeklinde)

2 diş sarımsak (ince kıyılmış)

15 adet mantar (kültür ya da kestane, 1 cm eninde kesilmiş )

3 kaşık zeytinyağı

1 kaşık tereyağı

3 kaşık rendelenmiş parmesan peyniri (yoksa eski kaşar)

Ayrıca 1 kaşık tereyağı ve 1 kaşık zeytinyağı

tavuk suyu (aldığı kadar, yaklaşık 4 bardak ve sıcak)

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir tavayı kızdırın. 1 kaşık zeytinyağı ve tereyağını ekleyip, yüksek ateşte mantarları, tuz ve karabiber serperek çok öldürmeden birkaç dakika soteleyin. Kenara alın.

Pilav tencerenize zeytinyağı ve soğanları alın.

Üstüne tuz ve karabiber serpin. Yumuşayıncaya kadar pişirin.

Daha sonra sarımsakları ekleyip biraz daha pişirin. Pirinci ekleyip hafif saydamlaşana dek soteleyin.

Daha sonra kepçe kepçe tavuk suyu ilave edin. Çektikçe tekrar ilave edin.

Pirinçler hafif yumuşamaya başlayınca mantarları ekleyin. Kremamsı bir kıvamı olması gerekir.

Pirinçlerin hafif ağıza gelecek şekilde pişmesi yeterlidir. Altını kapatıp, tereyağı ve peynir rendesini ekleyerek yedirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder