Memet Özer İftarın son günleri için lezzetli, hafif ve farklı mönü önerisi...
HABERİ PAYLAŞ

İftarın son günleri için lezzetli, hafif ve farklı mönü önerisi...

Değerli Posta okuyucuları, son günlerine yaklaştığımız Ramazan ayı için, sizlere farklı, hafif ve lezzetli bir iftar mönüsü hazırlamaya çalıştım. Tariflerde yine farklı pişirme teknikleri, küçük lezzet dokunuşları bulacaksınız.

Tatlıyı, hem hazırlaması kolay, hem de evinizde rahatça bulabileceğiniz malzemelerden seçmeye çalıştım. Üstelik hafif, az kalorili ve yazın en lezzetli meyvelerinden olan kirazla hazırlanıyor.

Salata için tercihim ise bol sebzeli ve taze otlu bulgur salatası oldu. Bulgurun besleyici katkısı mönümüz için çok önemliydi. Ve tabii köftemizin yanına hazırlayacağımız ıspanaklı ve peynirli kumpir, evde hazırlayabileceğiniz çok lezzetli bir tarif.

Haberin Devamı

Evet artık lafı daha fazla uzatmadan tariflere geçme vakti. Hayırlı iftarlar diliyorum hepinize...

ISPANAKLI VE PEYNİRLİ KUMPİR

MALZEMELER

4 adet çok iri patates (çok iyi yıkanmış, kabukları soyulmamış)

1 bardak krema

1/2 adet kuru soğan (yemeklik küçük doğranmış)

1 tatlı kaşığı sarımsak rendesi

3 kaşık rendelenmiş kaşar peyniri

1 kaşık zeytinyağı

200 gr ıspanak

1/2 adet kesme şeker

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın. Fırın tepsinizin altına tuz serpin. Yıkadığınız patateslerin etrafını tuzla ovun. Önceden ısıttığınız fırında patateslerinizin kabukları sertleşip içi yumuşayıncaya kadar pişirin. (Yaklaşık 45 dakika-1 saat arası. Patatesin cinsine göre değişecektir.)

Bu arada bir tava içinde soğan ve sarımsağınızı zeytinyağı, tuz, şeker ve karabiber ile kavurun. Ispanakları ilave edip renklerini kaybetmeden hafifçe yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Kenara alın.

Pişen patateslerin üstünden küçük bir parça kesip bir cep oluşturun. Bir kaşık yardımı ile her patatesten 1 kaşık çıkartıp bir kaseye alın. Çıkarttığınız patatesleri, ıspanaklı karışım, krema, peynirle karıştırın. Tekrar patateslerin içine doldurun. Üzerine biraz daha peynir rendeleyip, nar gibi olana dek fırınlayın.

YAZ SEBZELİ VE TAZE OTLU BULGUR SALATASI

MALZEMELER

2 adet salatalık (küçük küpler halinde)

2 adet yeşil dolmalık biber (küçük küpler halinde)

Haberin Devamı

1 adet kırmızı dolmalık biber (küçük küpler halinde)

4 sap taze soğan (ince doğranmış)

1 avuç taze nane ince kıyılmış

1 avuc maydanoz ince kıyılmış

1 avuç roka ince kıyılmış

1 çay bardağı ince bulgur

2 kaşık zeytinyağı

SOS

1 tatlı kaşığı hardal

1 tatlı kaşığı sirke

1/2 limon suyu

1 fincan zeytinyağı

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Bulgurların üzerini geçinceye kadar sıcak su ve zeytinyağını ilave ederek iyice şişene dek bekletin. Arada karıştırıp soğumasını sağlayın. Tüm sebzeleri derin bir kase içine alın, bulguru ilave edin. Sosu karıştırarak iyice yedirin

KÖZLENMİŞ PATLICAN ÇORBASI

MALZEMELER

4 adet patlıcan (irice, az çekirdekli)

1 kaşık zeytinyağı

1 kaşık tereyağı

1 kaşık tepeleme un

1/2 adet soğan (yemeklik doğranmış)

1 bardak süt

3 bardak tavuk suyu (koyu olursa sıcak su ilave edebilirsiniz)

1 çay kaşığı rendelenmiş muskat (küçük hindistan cevizi, varsa)

1 kaşık rendelenmiş eski kaşar

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Patlıcanlarınızı, üzerinde bıçağın ucu ile birkaç yerden delerek ocakta ya da fırında közleyin. Henüz soğumadan kabuklarını soyun ve kabaca doğrayın. Bir tencere içinde soğanlarınızı, tereyağı, zeytinyağı ile birlikte tuz ve karabiber ekleyerek kavurmaya başlayın.

Haberin Devamı

Yaklaşık 5 dakika sonra un serpin, kavurmaya 3 dakika daha devam edin. Yavaşça soğuk sütü ilave edin ve iyice karıştırın. Unun topak olmamasına dikkat edin. Tavuk suyunu ekleyin.

Kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Patlıcanları ve muskatı ekleyin. 10 dakika kısık ateşte pişirin. Daha sonra bir mutfak blendırında süzme çorba kıvamına getirin. Koyu olursa sıcak su ilave edebilirsiniz. Tuzunu, karabiberini kontrol edin. Üzerine rendelenmiş peynir serperek servis edin.

KARAMELİZE SOĞAN VE YEŞİL ZEYTİNLİ DOMATESLİ FIRIN KÖFTE

MALZEMELER

1 bardak çekirdekleri çıkarılmış yeşil zeytin

2 adet iri Çanakkale domatesi (yoksa 4 adet domates, rendelenmiş)

1 adet soğan (piyazlık)

4 diş sarımsak ince doğranmış

1 çay bardağı tavuk suyu

1 tatlı kaşığı domates salçası

3 dal taze kekik (yoksa kuru kekik)

4 kaşık zeytinyağı

2 adet kesme şeker

Tuz, karabiber

KÖFTE HARCI

400 gr kıyma (300 gr yağsız dana, 100 gr kuzu döş tarafı)

2 kaşık galeta unu

2 kaşık süt

1/2 adet soğan (çok küçük küpler halinde)

1 avuç kıyılmış maydanoz

1 adet yumurta

1 çay kaşığı kuru kekik

1 tatlı kaşığı kimyon

Un (köfteleri bulamak için)

Kızartmak için ayçiçek yağı

HAZIRLANIŞI

Köfte harcı malzemesini yoğurun. Ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlayıp, una bulayarak kızartın. Kenara alın. Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Bir tavada soğanlarınızı kısık ateşte, zeytinyağı ile birlikte, tuz, 1 adet kesme şeker ve karabiber ile iyice kahverengi hale getirin.

Yine bir tencerede, zeytinyağında sarımsaklarınızı öldürün. Domates rendesi, su, tuz, karabiber ve şeker ilave edip 20 dakika pişirin. Fırın tepsinize yaptığınız domates sostan sürün.

Köfteleri üzerine yerleştirin. Zeytinleri, kekik dallarını, karamelize soğanları ekleyin ve kalan domates sosunu üzerine dökün. Yaklaşık 30 dakika fırınlayın.

KİRAZLI VE YOĞURTLU KUP

MALZEMELER TABAN MALZEMESİ

15 adet yulaflı bisküvi

1 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı

1 kaşık toz şeker

1 çay kaşığı tarçın

YOĞURTLU KREMA

2 bardak süzme yoğurt

1 fincan krema

1 çay kaşığı vanilya

2 yemek kaşığı (pudra şekeri, az gelirse ilave edebilirsiniz)

KİRAZ SOS

2 bardak çekirdekleri çıkarılmış kiraz

2 kaşık şeker

1 fincan su

1/2 limon suyu

1/2 adet limon kabuğu rendesi

1 tatlı kaşığı tereyağı

HAZIRLANIŞI

Taban malzemesini mutfak robotunda çırpın. Servis yapacağınız bardaklar içine bir kaşıkla üzerine bastırarak yayın. Buzdolabında 30 dakika soğutun. Kremayı mikserle çırpın. Buzdolabında en az 1 saat soğutun.

Daha sonra taban malzemesinin üstüne yayarak yerleştirin. Buzdolabında muhafaza edin. Genişçe bir tavada tereyağını eritin şeker ilave edin. Daha sonra su ve limon suyunu ekleyip hafifçe koyulaşmasını bekleyin. Kirazları ekleyin. Bir süre birlikte pişirin. Ilık bir şekilde

(04.08.2013 tarihli Posta Karnaval ekinden alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder