Memet Özer İTALYAN MUTFAĞININ EŞSİZ LEZZETLERİ...
HABERİ PAYLAŞ

İTALYAN MUTFAĞININ EŞSİZ LEZZETLERİ...

Aslında kabaca İtalya mutfağını ikiye ayırmak mümkün. Her bölgenin kendine has yemekleri olsa da Kuzey ve Güney olarak ayırmak yanlış olmaz. Her iki yörenin yemekleri de Türk damak tadına uygun. Basit, doğal ve mevsimsel malzemeler kullanılıyor. Bu da bu mutfağın dünyada bu kadar meşhur olmasının arkasında yatan sebep. Komplike değil, ayrıca hafif. İtalyanlar yemek yemeğe büyük saygı duyuyor, bu da sofralara yansıyor. Kesinlikle uzun ve zevk alarak yiyorlar. Ben de bu hafta sizler için birkaç tarif hazırladım. Önümüzdeki haftalarda da, farklı tarifler ve İtalyan tatlıları ile ilgili sayfalar hazırlamayı düşünüyorum. Şimdiden afiyet olsun.

Haberin Devamı

SEBZELİ BAYAT EKMEK SALATASI

MALZEMELER

- 1/2 adet bayat baget ekmek (dilim kesilmiş, çok bayat değilse, fırında kurutun, dilerseniz normal ekmeği de küp şeklinde kurutup kullanabilirsiniz) ? 1 adet orta boy kırmızı soğan (yarım piyaz şeklinde)

- 1 bardak kiraz domates (ikiye bölünmüş)

- 1 adet yeşil dolmalık biber (ince şeritler halinde)

- 1 avuç fesleğen (ya da reyhan)

- 8 adet zeytin (ikiye bölünmüş)

- 1 adet sarı dolmalık biber (ince şeritler halinde, yoksa kırmızı da olabilir) SOS:

- 1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi

- 1 kaşık balzamik sirke (yoksa elma sirkesi)

- 1/4 adet limon suyu

- 1 fincan zeytinyağı

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI:

Sos malzemesini bir kasede çırpın. Geniş bir kasede salata malzemesini karıştırıp sosu yedirin. Yaklaşık 10 dakika buzdolabında bekletip servis yapın.

FASULYE VE ERİŞTELİ SEBZE ÇORBASI

MALZEMELER

- 1 çay bardağı haşlanmış kuru fasulye

- 1 adet orta boy patates (küçük küpler halinde)

- 1/2 adet kereviz (küçük küpler halinde)

- 1 adet havuç (küçük küpler halinde)

- 1 adet domates (küçük küpler halinde)

- 1 adet kuru soğan (küçük küpler halinde)

- 1 adet kabak (küçük küpler halinde)

- 1 adet kırmızı kapya biber (küçük küpler halinde)

- 2 kaşık zeytinyağı

- 1 kaşık tereyağı

- 1 fincan erişte

- 1 yumurta sarısı

- 1 tatlı kaşığı limon

- 1 adet defne yaprağı

- 3 bardak sebze suyu (isterseniz tavuk suyu)

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI:

Tencerenizde zeytinyağını orta ateşte ısıtın. Soğanları, tuz ve karabiber ekleyip öldürün. Havuç ve kapya biberi ekleyip 2 dakika pişirin. Domatesleri ekleyin. 2 dakika daha pişirin. Sebze suyunu ekleyin. Kaynama noktasına getirip altını kısın. Fasulye ve patatesleri ekleyin. 5 dakika daha kısık ateşte pişirin. Erişteleri ve kabakları ekleyin. 5 dakika daha pişirin. Su az gelirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Bu arada yumurta ve limon suyunu çırpın. Sıcak çorbadan 2 kaşık içine ekleyip çırpın. Yumurtanın kesilmemesi gerekiyor. Daha sonra ılınan yumurtalı karışımı, yavaşça karıştırarak çorbaya ekleyin. Erişteler yumuşayıncaya kadar 3 dakika karıştırarak pişirin. Kıyılmış maydanozla servis yapın.

Haberin Devamı

FIRINLANMIŞ DOMATES SOSLU TAGLIATELLE

MALZEMELER

- 3 adet dana incik (en az 3 cm kalınlığında kesilmiş)

- 2 adet kuru soğan (küp şeklinde kesilmiş)

- 1 adet havuç (küp şeklinde kesilmiş)

- 3 diş sarımsak (ezilmiş ve dörde bölünmüş)

- 4 sap kereviz (ince halkalar halinde)

- 2 adet defne yaprağı

- 1 kaşık domates salçası

Haberin Devamı

- 1 kaşık worcester sos (marketlerde bulunuyor)

- 1,5 bardak et ya da tavuk suyu

- 1 tatlı kaşığı sirke

-1 adet kesme şeker

- 3 kaşık zeytinyağı

- 1 kaşık tereyağı

- Un

- Tuz, karabiber

ÜSTÜ İÇİN:

- 1 limon kabuğu rendesi

- 1 avuç çok ince kıyılmış maydanoz

- 1 diş sarımsak rendesi

- 1 tutam ince kıyılmış taze biberiye (varsa)

- 1 kaşık zeytinyağı

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Domatesleri, soğanları ve havuçları bir fırın tepsisine alın. Fırınınızı önceden 190 derecede ısıtın. Domateslerin üzerine zeytinyağını gezdirip, tuz ve karabiber serpin. Yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arası fırınlayın. Arada kontrol edin, çok fazla kurursa sıcak su ilave edin. Fırından çıkardığınız domates, soğan, havuç karışımını üzerine sıcak su veya sebze suyu ilave ederek, bir mutfak blendırı vasıtasıyla püre haline getirin. Bir tencereye bir kaşık zeytinyağı koyup kızdırın. İçine 1 kaşık domates salçası ekleyin. Şeker ilave edip 3 dakika kavurun. Daha sonra domatesli karışımı ve sarımsak rendesini ekleyip yarım saat pişirin. Gerekirse sıcak su ilave edin. Kıvamının koyu bir domates çorbası gibi olması lazım. Bu arada derin bir tencerede su kaynatın. Tuz ekleyin. Makarnalarınızı pakette yazan süreden 1 dakika eksik olarak haşlayın ve süzün. Sosunuzun içine ekleyin. 2 dakika birlikte pişirin. Peynir rendesi ve kıyılmış fesleğen ile servis yapın.

İLİKLİ DANA ETİ

MALZEMELER

- 3 adet dana incik (en az 3 cm kalınlığında kesilmiş)

- 2 adet kuru soğan (küp şeklinde kesilmiş)

- 1 adet havuç (küp şeklinde kesilmiş)

- 3 diş sarımsak (ezilmiş ve dörde bölünmüş)

- 4 sap kereviz (ince halkalar halinde)

- 2 adet defne yaprağı

- 1 kaşık domates salçası

- 1 kaşık worcester sos (marketlerde bulunuyor)

- 1,5 bardak et ya da tavuk suyu

- 1 tatlı kaşığı sirke

- 1 adet kesme şeker

- 3 kaşık zeytinyağı

- 1 kaşık tereyağı

- Un

- Tuz, karabiber ÜSTÜ İÇİN:

- 1 limon kabuğu rendesi

- 1 avuç çok ince kıyılmış maydanoz

- 1 diş sarımsak rendesi

- 1 tutam ince kıyılmış taze biberiye (varsa)

- 1 kaşık zeytinyağı

- Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Geniş bir tavayı ocakta iyice ısıtın. Bu arada fırınınızı 180 derecede ısıtın. Etlerinizin her tarafına tuz ve biber serpin ve iyice una bulayın. Tavaya zeytinyağını ekleyin. Etlerinizi teker teker, nar gibi olana dek kızartın. Teker teker kızartmak önemli, tavanın soğumaması lazım. Aynı tavaya altını kısarak soğanları ve tereyağını ekleyin. Tuz ve karabiber serpin. Şekeri ekleyin. Hafifçe soğanları öldürün. Sarımsak, havuç ve kereviz saplarını ekleyip 3 dakika daha soteleyin. Salçayı ekleyip kavurun. Sirke ve worcester sos ekleyip çektirin. Et suyu ve defne yaprağını ekleyin. Bir taşım kaynatın. Daha sonra karışımı bir fırın kabına alın. Üstüne etleri yerleştirip, ağzını folyo kağıdı ile kapayın. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında, en az 2 saat pişirin. Pişirme süresini uzatırsanız etler daha yumuşak olur. Bu arada üstü için olan malzemeyi iyice karıştırın. Etleriniz fırından çıktıktan sonra üzerine serperek servis yapabilirsiniz.

(16.03.2014 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder