Memet Özer Lezzetli bir Uzakdoğu turu
HABERİ PAYLAŞ

Lezzetli bir Uzakdoğu turu

Çin mutfağı Türkler’in damak tadına uygun. Tabii batılı ülkelere uyarlanmış haliyle. Ve bu mutfağın en sevilen lezzeti ise kuşkusuz tatlı ekşi soslu, sebzeli tavuk. İşte tarifi...

Bildiğiniz gibi her pazar dünyanın ya da ülkemizin çeşitli mutfaklarından tarifleri sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Bu hafta ise biraz uzaklara gidelim istedim. Evet bu haftaki tarifim Uzakdoğu’dan olacak. Ancak şunu da belirtmek isterim ki, içindeki bazı malzemeleri rahat bulabilmeniz için biraz bize uyarladım. Bu tarif hem çok lezzetli, hem düşük maliyetli hem de gerçekten damak tadımıza çok uygun ve doyurucu.

Haberin Devamı

Eğer marketinizde, yumurtalı uzak doğu eriştesi bulamıyorsanız, en ince olandan spagetti de kullanabilirsiniz. Ki büyük marketlerde her tür uzak doğu soslarını ve malzemelerini bulabilirsiniz. Özellikle alacağınız bazı soslar artık Türkiye’de de üretiliyor. Şunu da belirtmek isterim, Uzakdoğu mutfağı tüm dünyada çok hızlı yükselen bir değer, ve vereceğim bu tarif ile siz de belki bu mutfağın kapısından içeri girebilirsiniz. Lafı yine fazla uzattık galiba, işte tarifler...

TATLI EKŞİ SOSLU SEBZELİ TAVUK

MALZEMELER

500 gr kemiksiz tavuk eti (but ve göğüs eti, ince dilimler halinde ya da kuşbaşı)

3 adet yeşil dolmalık biber (ince şeritler halinde kesilmiş)

2 adet sarı dolmalık biber (ince şeritler halinde kesilmiş)

8 adet kültür mantarı (ince şeritler halinde kesilmiş)

2 diş sarımsak (ezilmiş ve ince kıyılmış)

1/2 adet havuç (çok ince şeritler halinde)

1 adet kuru soğan (piyazlık)

2 yemek kaşığı bal

1 çay kaşığı (acısso, chili sos ya da acı kırmızı biber)

1 yemek kaşığı soya sos

1 çay kaşığı taze zencefil (ince kıyılmış, bulamazsanız toz zencefil de olabilir)

2 yemek kaşığı taze sıkılmış portakal suyu

1 tatlı kaşığı limon suyu

2 yemek kaşığı pirinç sirkesi (bulamazsanız elma sirkesi )

3 yemek kaşığı mısır nişastası

4 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

1/4 bardak tavuk suyu

Tuz, karabiber (soya sosu tuz içerdiğinden dikkatli kullanmak lazım)

HAZIRLANIŞI

Hazırlanışına geçmeden önce, genel olarak Uzakdoğu pişirme teknikleriyle ilgili birkaç püf noktası vermek istiyorum. Genelde bu tip yemekler, wok adı verilen derin ve geniş bir tava içinde pişiriliyor. Tek bir tava kullanılıyor, tavanın iyice kızmış olması çok önemli. Sebzeler bu kızgın tava içinde çok fazla öldürülmeden çok kısa sürelerde pişiriliyor.

Haberin Devamı

Gelelim yemeğimizin hazırlanışına. Derin bir kase içinde, 1 kaşık nişasta, soya sosu, sirke, limon suyu, portakal suyu ve tavuk suyunu iyice karıştırın ve bir kenara bırakın. Tavuk etlerinizi tuz ve karabiber ile lezzetlendirip kalan mısır nişastasına iyice bulayın. Derin ve geniş bir tava içinde ayçiçeği yağını kızdırın (dilerseniz bir wok tava edinebilirsiniz, tüm Türk tencere ve tava markaları artık üretiyor ve fiyatları da makul).

Tavuklarınızı altın rengi alana dek karıştırarak kızartın ve kenara alın. Aynı tavaya sebzelerinizi alın ve yaklaşık üç dakika karıştırarak pişirin. Daha sonra sıvı malzemeyi ekleyin ve 2 dakika daha yüksek ateşte tutup altını kapatın.

TAZE SOĞANLI KIRMIZI BİBERLİ UZAKDOĞU ERİŞTESİ

Haberin Devamı

MALZEMELER

1 paket yumurtalı hazır Uzakdoğu eriştesi (bulamazsanız en ince boy spagetti makarna)

3 kaşık zeytinyağı (ya da ayçiçeği yağı, fındık veya soya yağı da kullanabilirsiniz)

2 diş sarımsak (ince kıyılmış)

2 adet kırmızı kapya biber ya da kırmızı dolmalık biber (küp kesilmiş)

1 yemek kaşığı soya sos

6 adet taze soğan (çok ince olmayan halkalar halinde kesilmiş)

HAZIRLANIŞI

Derin bir tencerede az tuz ilave edilmiş suyu kaynatın. Bir tava içine zeytinyağı ilave edin ve biberlerinizi, sarımsaklar ile beraber soteleyin. 5 dakika yeterli olacaktır. Taze soğanları ilave edin ve altını kapatın. Eriştelerinizi paket üzerinde yazan süreye uygun olarak haşlayın ve süzün. Biberli ve taze soğanlı karışıma ekleyin ve üzerine soya sosu da ilave ederek iyice karıştırın.

SERVİS ÖNERSİ

Geniş bir tabağın altına eriştenizi ve üzerine tatlı ekşi soslu tavuğunuzu koyarak servis edebilirsiniz.

(06.01.2013 tarihli Posta Karnaval'dan yapılmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder