Memet Özer Mükemmel somonu pişirmenin yolları
HABERİ PAYLAŞ

Mükemmel somonu pişirmenin yolları

Somon son yıllarda mutfaklarımızda özel bir yer edindi. Sağlığa son derece yararlı olduğu bütün sağlık araştırmalarında tekrarlanan bu balığı ideal şekilde pişirmenin sırlarını yazdım...

Bugün size sağlığımız için çok faydalı olan somon balığını en lezzetli halde tatmanızı sağlayacak bir tarif vermek istedim. Ve, vereceğim püf noktaları ile dışı kıtır içi sulu bir pişirme tekniğinin nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Üstelik yanında ikram etmeniz için çok uygun olduğunu düşündüğüm, basit, besleyici bir o kadar da lezzetli garnitür tarifleriyle.

Haberin Devamı

Yanında eşlik edecek olan basit limon sos tarifini, pişireceğiniz başka tavuk ya da balık etleri ile de kullanabilirsiniz. Balığın, özellikle de somonun sağlığımız için yararları saymakla bitmiyor. Bugün somonu özellikle seçtim çünkü ülkemizde de yetişiyor, bulunması gayet kolay ve aynı zamanda da hesaplı! Somon, mükemmel bir omega 3 yağ asitleri kaynağı.

Araştırmalar düzenli somon tüketiminin kalp hastalığı riskini azalttığını ortaya koyuyor. Ayrıca unutmayın tüm balıklar, A, B, D vitaminleri, selenyum ve iyot gibi mineraller içeriyor. Ama biz doktorluğu bırakıp lezzet dolu bu tarifleri anlatmaya geçsek iyi olacak...

SOMON TAVA

MALZEMELER

Somon fileto (balıkçınıza tek tarafı derili kalacak şekilde kişi başı porsiyonlatın, üstündeki küçük kılçıkları da bir cımbız vasıtası ile çıkarmasını rica edin.)

50 gr oda sıcaklığında tereyağı

İri taneli tuz

İri çekilmiş karabiber

HAZIRLANIŞI

Şimdi diyeceksiniz ki bu kadar az malzeme ile nasıl mükemmel somon olacak, ama korkmayın olacak! İhtiyacınız olan sadece önceden orta ateşte ısıtılmış bir tava. İlk denemenizde yapışmaz bir tava kullanabilirsiniz. Somonların derili tarafına elinizle yumuşamış olan tereyağını bir kalıp şeklinde sürün. Daha sonra üzerini bir katman olacak şekilde tuz ve karabiberle kaplayın.

Unutmayın balıklar derisi tarafından tuzu içeri almaz o yüzden çok tuzlu olur diye endişe etmeyin. Önceden ısıtılmış tavaya derili yüzlerini yerleştirin, ve 5- 6 dakika hiç dokunmadan derisi kıtır olana dek pişirmeye devam edin. Bu sırada ön yüzlerini de tuz ve karabiber ile tatlandırın.

Haberin Devamı

Unutmayın balıklar narindir ve çok pişirilince kurur. Daha sonra ters çevirin ve 3 dakika kadar ön yüzünü pişirin. Eğer filetolarınız çok kalınsa önceden 180 dereceye gelmiş fırınınızda 2 dakika bekletin. İşte mükemmel somon fileto hazır ve bu kadar kolay.

BASİT LİMON SOS

MALZEMELER

1 paket çiğ krema

1 kaşık tereyağı

1/2 limon suyu

Kıyılmış maydanoz

Tuz

karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir sos tavası içinde tereyağını kızdırın ve krema ilave edin, krema suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin, en son limon suyunu çırparak içine yavaşça ilave edin, (kesilmemesi için) altını kapadıktan sonra maydanoz ilave edin.

FIRINDA BAHARATLI PATATES

MALZEMELER

Patates (soyulmuş, iri doğranmış, ve iyice kuru hale getirilmiş)

2 kaşık zeytinyağı

Tuz, karabiber, toz kırmızı biber,

İsteğe bağlı taze kekik ya da biberiye

HAZIRLANIŞI

Bir fırın tepsisini önceden yaklaşık 190 derece fırında ısıtın: (patateslerinizin yapışmaması için bu önemli, altına yağlı kağıt da koyabilirsiniz) Derin bir kase içine patatesleri, baharatları ve zeytinyağını ilave edin ve elinizle karışım patateslerin her yerine değecek şekilde iyice ovalayın. Patatesleri önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık 50 dakika nar gibi olana dek pişirin.

Haberin Devamı

SOTE BROKOLİ

MALZEMELER

Brokoli

2 kaşık zeytinyağı

Tuz karabiber

Tereyağı (isteğe bağlı)

HAZIRLANIŞI

İçine tuz ilave edilmiş ve kaynamış bol suya brokolilerinizi atın. Yaklaşık 6-7 dakika haşlayın, ama daha fazla değil çünkü çok fazla ölmemeleri şart. Süzün ve içinde buz olan soğuk su dolu bir kaseye alın (bu da önemli, buzlu su pişme işlemini bitireceğinden renklerini kaybetmeyeceklerdir). Servis esnasında bir tava içinde zeytinyağı ile birlikte soteleyin ve tuzunu, biberini kontrol edin. Dilerseniz üzerine bir parça tereyağı koyarak servis edebilirsiniz.

(18.11.2012 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder