Memet Özer Sonbahar ve kıs aylarının büyülü meyvesi 'elma'
HABERİ PAYLAŞ

Sonbahar ve kıs aylarının büyülü meyvesi 'elma'

Değerli Posta okuyucuları, bu hafta sizlerle, mevsimin en bol bulunan, faydalı, lezzetli meyvesi ile ilgili hazırladığım farklı, pratik ama lezzetli tarifler paylaşmaya karar verdim. Bildiğiniz gibi bu köşede özellikle mevsimsel tarifler vermeye çalışıyorum. Elmanın da tam zamanı ve uzun bir süre daha sofralarımızın vazgeçilmezi olacak. Tabii ki elmayı en çok çiğ olarak tüketiyoruz ve en faydalı tüketim biçimi de bu. Ancak elmayı normal pişirdiğimiz yemeklerde de kullanmak mümkün. Çoğunuz, bazı zeytinyağlı yemeklerde zaten kullanıyorsunuzdur. Ben bu hafta biraz farklı olarak, bir salata (ki bu salata dünya lokantalarında klasiktir), bir de yeşil elma ile pişirilen dolma tarifi vermek istedim. Ayrıca tatlı olarak tüketebileceğiniz farklı bir pizza tarifi de mevcut. Şimdiden afiyet olsun!

Haberin Devamı

ELMALI BASİT KITIR TART

KITIR HAMUR İÇİN

100 gr tereyağı (soğuk küpler halinde)

1/2 bardak şeker

1 bardak un

1/4 bardak yulaf (bulamazsanız un da kullanabilirsiniz, büyük marketlerde bulunuyor)

İÇ MALZEMESİ İÇİN

1/2 bardak elma

1 tatlı kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı vanilya

2 yemek kaşığı kahverengi şeker (yoksa normal şeker)

1 yemek kaşığı su

HAZIRLANIŞI

Elmalarınızın kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. Bir tavaya elmalarınızı alın, üzerine suyu, tarçını, şekeri ve vanilyayı ekleyip 4 dakika birlikte pişirip soğumaya alın. Kıtır için tüm malzemeyi mutfak robotunda galeta unu haline gelecek kıvamda, hafif pütürlü halde çekin. Soğuyan iç malzemenizi fırın kabınızın altına yerleştirin. Daha sonra kıtır harcını elmalarınızın üzerine yerleştirin. Önceden 190 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık kırk dakika pişirin. Ilıkken vanilyalı dondurma ile servis yapın.

KIYMA VE BULGURLU FIRINDA YEŞİL ELMA DOLMASI

MALZEMELER

4 adet iri yeşil elma (üst kapağı kesilmiş ve saklanmış, dış kısmı hafif kalın kalacak biçimde, bir kabak oyacağı ile çıkartılmış, içi boşaldıktan sonra limon suyu ve tuz ile ovulmuş şekilde) 150 gr orta yağlı tek çekimlik kıyma (kuzu ya da dana)

1 bardak bulgur (sıcak suda bekletilmiş ve süzülmüş)

Haberin Devamı

1 avuç maydanoz (ince kıyılmış)

1 avuç dereotu (ince kıyılmış)

1 kaşık taze nane (ince kıyılmış)

1 adet soğan (yemeklik küçük küpler halinde)

1 diş sarımsak rendesi

1 adet domates (içi çıkarılmış, kabukları soyulmuş, küçük küpler halinde)

1 kaşık domates salçası

1 kaşık biber salçası

1 kaşık zeytinyağı

1 tatlı kaşığı kimyon

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Tuz, karabiber

SOSU

1 kaşık zeytinyağı

1 kaşık tereyağı

1 kaşık domates salçası

1.5 bardak tavuk suyu

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Derin bir kase içinde tüm dolma harcını iyice karıştırın. Çok koyu bir kıvam olursa bir kaşık su ilave edebilirsiniz. Elmalarınızın içini bu harçla güzelce doldurun. Kestiğiniz kapakları üzerlerine yerleştirin. Ayrı bir tencerede zeytinyağı ve tereyağını kızdırın. Salçayı 3 dakika beraber kavurun ve tavuk suyunu ekleyip, tuz ve karabiber ilave edin. Bir taşım kaynatın ve ılınmaya bırakın. Elmalarınızı fırın tepsinize yerleştirin. Yarısından az bir seviyeye gelene dek sos ilave edin. Üstünü önceden iyice ıslatmış olduğunuz bir yağlı kağıtla kapatıp, önceden 180 derecede ısınmış olan fırınınızda yaklaşık 15 dakika pişirin. Daha sonra kağıdı alıp 10 dakika daha pişirin. Elmalarınızı arada kontrol edin, yumuşamaya başladıklarında pişmişler demektir..

Haberin Devamı

ELMALI VE TAVUKLU KIŞ SALATASI

MALZEMELER

1 adet tavuk göğsü (tuzlu suda haşlanmış, ılındıktan sonra küp şeklinde doğranmış)

1 adet elma (ince şekilde dilimlenip, kürdan şeklinde kesilmiş)

3 adet kereviz sapı (iyi yıkanmış, elma çöpleri boyutunda kesilmiş)

1/2 fincan kerviz yaprağı

1/2 fincan irice dövülmüş ceviz içi

1 bardak kırmızı lahana (ince kesilmiş)

SOS

1/2 fincan yoğurt

2 kaşık mayonez

1 çay kaşığı bal

1 tatlı kaşığı sirke

1 tatlı kaşığı limon suyu

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Sos malzemelerini ayrı bir kasede iyice çırpın. Daha sonra nazikçe derin bir kase içinde, ellerinizle salata malzemesine yedirin. 15 dakika bekletip, tekrar karıştırarak servis yapın.

YEŞİL ELMALI TARÇINLI VE VANİLYA SOSLU PİZZA

HAMURU

1 bardak ılık su

1 yemek kaşığı kuru maya

1/4 bardak toz şeker

1 çay kaşığı tuz

1 kaşık zeytinyağı

3 -4 bardak un

ÜST MALZEMESİ

1/2 bardak şeker

1 tatlı kaşığı tarçın

4 yemek kaşığı tereyağı (soğuk)

ELMALI KARIŞIM

1 kaşık tereyağı

2 adet yeşil elma (1 adeti rendelenmiş diğeri ince dilimler halinde)

2 kaşık şeker

1 çay kaşığı tarçın

VANİLYA SOS

2 kaşık tereyağı

1/3 bardak süt

1 çay kaşığı vanilya

2 bardak pudra şekeri

HAZIRLANIŞI

Öncelikle unun 3 bardağını ve diğer pizza hamuru malzemelerini derin bir kasede karıştırın. Daha sonra un döktüğünüz tezgahta yoğurmaya başlayın. Geri kalan unu hamur ellerinize yapışmayacak kıvama gelene kadar ekleyin. Yumuşak ama yapışmayan bir hamur kıvamına gelmeli. Hamurun üstünü nemli bir bezle kapatın ve 45 dakika dinlendirin. Bu arada üst kısım için gerekli malzemeyi bir mutfak blendırında karıştırın. Tezgahta hafifçe yoğurup üstünü kapatarak buzdolabına alın. Bir tavada tereyağını kısık ateşte eritip, elma rendesini ve dilimlerini içine alın. Şeker ve tarçını ekleyip 4 dakika pişirip kenara alın. Fırınınızı önceden 200 derecede ısıtın. Bir yağlı kağıdın üzerine biraz un serpin ve pizza hamurunuzu kağıdın üzerinde ellerinizle 1 cm olacak şekilde açın. İsterseniz merdane de kullanabilirsiniz. Açtığınız hamurun üzerine elmalı karışımınızı yayın. Daha sonra dolapta duran üst malzemenizden küçük toplar kopartarak pizzanıza eşit şekilde yayın ve kağıdı fırın tepsinizin üzerine alarak 13 dakika fırınlayın. Biraz ılınmaya bırakın. Vanilya sos için tereyağı ve sütü ısıtın. Vanilya ekleyin. Daha sonra karıştırarak pudra şekerini yedirin. Ilınmaya bırakın. Servis yaparken pizzanızı üzerine sos dökerek servis yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder