Tavuklu lezzetler!

30 Haziran 2013, Pazar 05:00
AA

UCUZ AMA ÇOK LEZZETLİ GERÇEK BİR PROTEİN DEPOSU...

Değerli Posta okuyucuları, bu hafta hepinizin çok sık giren ama zaman zaman da, hafiften küçük gördüğü, bazen beğenmediği tavuk etiyle yapılan yemek tarifleri vermeye karar verdim.

Evet doğru, bazen tavuk eti biraz yavan gelir. Ama doğru pişirildiğinde ve gerçekten iyi yetiştirilmiş bir tavuk, hem besin ve protein bakımından, hem de lezzet açısından vazgeçilmez bir lezzet. Ben de bu hafta sizlerle doğru pişirilen ve lezzetlendirilen tavuk ile ilgili tarifler paylaşmak istiyorum.

Üstelik iyi yetişmiş bir tavuk eti benim açımdan vazgeçilmez. Doğru, biliyorum ki; çoğunuzun tavuk eti ile ilgili sağlık açısından endişeleriniz de var. Ancak doğru koşullarda yetişen tavuk ve eti hem maddi hem de lezzet olarak gastronomi dünyasında önemli bir değer.

Vereceğim tarifler yaz sebzeleriyle ve lezzet sırlarıyla damaklarınıza şölen yaşatacak türden... Umarım beğenir ve sıkça yaparsınız. Şimdiden afiyet olsun.

BOL YAZ SEBZELİ FIRINDA MÜKEMMEL TAVUK

MALZEMELER

1 bütün tavuk,

4 sap taze soğan

1 adet kabak,

2 adet limon

3 diş sarımsak (ezilmiş ve dörde bölünmüş)

1 adet dolmalık yeşil biber (küp doğranmış)

1 adet kırmızı dolmalık biber (küp doğranmış)

1 adet kuru soğan (piyazlık)

1 avuç maydanoz

1 fincan zeytinyağı

1 kaşık toz tatlı kırmızı biber

1 kaşık tereyağı,

1 fincan tavuk suyu

1 kaşık kekik,

2 adet patates

1 adet havuç (ince doğranmış)

1 fincan su,

1 adet limon (dilimlenmiş)

Tuz ve karabiber 

HAZIRLANIŞI

Önce fırınınızı 200 dereceye ayarlayın ve ısıtın. Daha sonra tavuğunuzu kırmızı biber, tuz, karabiber ve zeytinyağı ile iyice ovun. Mümkünse derisinin içine bile yedirmeye çalışın.

Daha sonra tüm sebzeleri ve suyu fırın kqbına yerleştirin. Üstüne tavuğu koyun. Yaklaşık 1 saat fırında bekletin. Sonra fırının ısısını 180 dereceye düşürün. Su azalırsa ilave edin.

1 saat daha pişirin. Sonra tavuğu kenara alın ve bekletin. Tepside kalan tüm suyu süzün ve sebzeleri kenara alın. Kalan suyu bir tava içinde kaynatın, tereyağı ilave edin. Koyulaşıncaya kadar kaynatın ve sos kıvamına getirin. Servis yaparken alta sebzeleri, üstüne tavuğu yerleştirin. En üstüne yaptığınız sostan gezdirin.

KIZARMIŞ TAVUK PARÇALARI

MALZEMELER

1 bütün tavuk (kasapta parçalanmış, minumum 8 parça)

2 bardak un,

1 kaşık kuru kekik

1 tatlı kaşığı toz tatlı kırmızı biber

2 tatlı kaşığı tuz,

1 tatlı kaşığı karabiber

1 fincan süt,

1 yumurta

2 kaşık limon suyu, Kızartmak için bol sıvı yağ

HAZIRLANIŞI

Öncelikle, un, kuru kekik, tatlı toz kırmızı biber, tuz ve karabiberi karıştırın. Daha sonra tavuk etlerine iyice bulayın. Başka bir tarafta, süt, yumurta, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırıp aynı tavukları bulayın.

Çok kızmış yağda iyice altın rengi alana kadar kızartıp, kağıt havlu ile fazla yağını alın. Servis yaparken, patates salatası (önceki haftalarda var) ile servis yapın

 

SALAMURA EDİLMİŞ IZGARA TAVUKLU YAZ SALATASI

MALZEMELER

2 adet tavuk göğüs

1 bağ roka

1 adet sarı dolmalık biber (şerit halinde)

1 adet kırmızı dolmalık biber (şerit halinde)

1 adet yeşil dolmalık biber (şerit halinde)

1/2 adet kırmızı soğan (piyaz şeklinde doğranmış)

1 avuç kiraz domates (ikiye bölünmüş)

SALATA SOSU

1 kaşık hardal

1 tatlı kaşığı bal

1/2 limon suyu

1 fincan zeytinyağı

1 tatlı kaşığı sirke

Tuz, karabiber

TAVUK SALAMURA

MALZEMELER

1 kaşık şeker

1 kaşık tuz

1 diş sarımsak (ezilmiş)

1 dal taze kekik

3 bardak su

1 kaşık sirke

HAZIRLANIŞI

Öncelikle salamura malzemenizi derin bir kap içinde karıştırın. Tavuk etlerinizi bu karışıma yatırın ve en az bir gece buzdolabında üstü kapalı bir şekilde bekletin. Daha sonra çıkarıp iyice kurulayın.

Çok kızgın bir ızgara ya da ızgara tavasında, içi sulu, dışı kıtır olacak şekilde pişirin. Kenarda dinlendirin. Salata sosunu çırpın. Tüm sebzeleri derin bir kase içinde karıştırın. Salata sosunu sebzelere iyice yedirin. En üste dilimlediğiniz tavuk etlerini yerleştirin ve servis yapın.

(23.06.2013 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)