Mesut Yar Filinta'nın maliyeti ne kadar?
HABERİ PAYLAŞ

Filinta'nın maliyeti ne kadar?

Haberin Devamı

En sıcak tartışmadan başlayalım. Ama bunu işi politikaya bulaştırmadan yapalım. TRT 1’de yayınlanan “Filinta” isimli dizinin bölüm başı 4 ila 15 milyon TL arasında bir para aldığı söylendi, tartışıldı, tartışılıyor... Öncelikle bir detay not düşelim; dünyanın en çok takip edilen ve yapım görseliyle büyüleyen dönem dizisi “Game Of Thrones” bölüm başı 6 milyon dolara mal oluyor. Her bölümü dünya çapında konuşuluyor... Ama böyle bir karşılaştırma yapmak yanlış. Bizim pazarımız yakın coğrafya ülkelerini henüz aşamadı.

Neyse; ismini veremeyeceğim bir TRT yetkilisinden aldığım bilgiye göre “Filinta” dizisi kanala “bahsi geçen rakamların 10’da birinden az bir bütçeye” mal oluyormuş... Ekranda benzer bütçeli en az 5 dizi var. Kimi maliyetini karşılıyor, kimi hesabı veresiyeye yazdırıyor. Ne olursa olsun hepsinin bir şekilde alıcısı mevcut... Diyeceğim o ki, siyasi bir tartışma konusu yapılmasından öte, gerçekçi maliyet analizi yapmak gerekirse TRT kanallarının (küçük çaptaki) hiçbirinin bütçesi yıllık olarak telaffuz edilen bu bir bölüm parasına erişemiyor bile... Hâl böyleyken bir televizyon kanalının yüzünü yıl sonunda “kâra geçtik” diye gülümsetebilecek bu olmayan rakamın tartışılmasını yersiz zaman kaybı olarak görüyorum!

[[HAFTAYA]]

Düğünü beleşe getirmek için...


Sonunda oldu. Yaklaşık yüz yıl süren didişmeden sonra Esra Erol’un (FOX) yayın tarihçesi kadar eski aşıklar Hakan ile Seba mutlu sona yürüdü... Düğünleri ekranda ve canlı olarak yapılan çifte bir ömür boyu mutluluklar dilemenin yanında, bizi de bir “merak” zulmünden kurtardıkları için teşekkür ediyorum. Bu arada ekranda yapılan düğünlerin çok kral bir tarafı var. Birincisi masraf filan yok, beleşe geliyor. Takı falan da takılmıyor ama en azından taraflar, gelen harcananı karşıladı mı hesabına girmiyor... Hazır düğün mevsimi gelmişken, gücü organizasyona yetmeyenlere bir şeklini bulup Esra Erol’a sızmasını telkin ediyorum. Bir iki hafta nazlanıp sonunda düğünü bedavaya getirmek var; fena mı?

BUNA DA BiR BAKMALI

“Survivor All Star”da (TV8) Hasan kaldı, Bozok da öyle. Turabi’nin gideceğini filan düşünmüyorum bile. Anlayacağınız programa reyting getiren tüm karakterler adadaki uzun maratonlarına devam ediyor... Bu arada reytinglerde hep zirvede olan yarışmanın bazı diziler karşısında özellikle AB ve ABC1 (reklam veren bu grubun verilerini ciddiye alıyor) izleyici gruplarında yaşadığı kayıp önemli... Çok dramatik bir kayıp olmasa da geçtiğimiz sezonlarda bu gruplarda toplam izleyiciden daha yüksek reytinglere ulaşan yarışmada işin bu kısmını da gözden geçirmek şart. Tabii ki hedefte nisanı birinci kanal olarak bitirmek varsa...

Serçe Sarayı uzayabilir mi?


“Serçe Sarayı” (Star TV) isimli dizi resmen aks değiştirdi. Önce yönetmen ardından da senaristlerin gitmesiyle birlikte uygulayıcı yapımcı da aradan çekildi... Sonra bir baktık ki dizinin baştaki hikayesiyle bugün geldiği noktanın alakası yok. Diziler seyir halindeyken yapılan düzeltmeler her zaman bir efekt yaratamıyor. Açıkçası “Serçe Sarayı” da bu değişimle gözle görülür bir efekt yaratamadı. Ama hastayı hayata döndürme çabasını da görmezden gelmek mümkün değil... Eğer yurt dışı satışları iyi giderse 13 bölümde finale gidecek olan dizinin ömrü bir tık daha uzayabilir. Uzasın, dükkanlar kapanmasın!

Bu kez güzel oldu!


Dizilerde reyting için öncelikle Sezen Aksu ve Ahmet Kaya klasiklerinin karakterlere yorumlatılmasına ciddi şekilde gıcığım... Çünkü meselenin biraz dolgu malzemesi, biraz da goygoy olarak kullanıldığını düşünüyorum. İşine güvenen dizilerin böyle küçük tuzaklara ihtiyacı olmamalı... Fakat bazı istisnalar da fena durmuyor hani. Mesela geçtiğimiz akşam “Poyraz Karayel”de (Kanal D) Zülfikar karakterinin seslendirdiği “Acılara Tutunmak” şarkısı müstesna bir işti. Celil Nalçakan’ın sesini ve yorumunu çok profesyonel buldum... Yanında halk müziğinin sıkı ustalarından Ender Balkır’ın bağlamasını alan bu performans ben dahil çok sayıda izleyicinin gönlüne mıh gibi çakıldı... Velev ki şarkı bir görüntü albümünün altında orijinal haliyle kullanılsaydı hepimizden sıkı bir eleştiri tokadı yiyecekti. Ama bir durum, bir ruh beyanında kullanıldı ve sahnenin değerini misline katladı. Kusura bakmayın bu konuda haksızlık yapamayacağım!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder