Murat Çelik Kapadokya'dan haber var
HABERİ PAYLAŞ

Kapadokya'dan haber var

Salı günü (31 Ocak 2023) bu köşede ‘Kapadokya ve Turizm’ başlıklı bir yazı kaleme aldım. O yazının son kısmı şöyleydi:

“TABELA KİRLİLİĞİ’’

‘‘Dünyada en çok fotoğraf çekilen bölgelerden biri Kapadokya. Hatta bazı uzak doğulu turistler ve sosyal medya fenomenleri, Peri bacalarını görmeye yanlarında özel fotoğrafçılarıyla geliyorlarmış. Görselliğin bu denli ön planda olduğu bölgeye dair büyük bir ‘görsel’ sorun var. Ciddi bir görüntü kirliliği…

Tabelalardan söz ediyorum. Farklı boyutlar, farklı renklerde irili ufaklı binlerce tabela… Geceleri, bölgenin genel ışıklandırmasının içinde bütünlüğü bozan, rengarenk bir karmaşa… Göreme’de açılan Çin lokantasının girişine dev bir Buda heykeli koymuşlar mesela. Peri bacalarının arasında bir Buda heykeli…

Haberin Devamı

Garip durmuş. Bu görüntü kirliliği için bir çözüm bulunmalı. Dünyanın birçok turizm merkezinde tek tip, tek renk tabelalar vardır. Hatta uzağa gitmeyin, Mardin’de de bu model uygulanmıştı. Eski Mardin’deki tabelalar genellikle ahşap ve hep aynı tonlarda. Tek tip tabela; Mardin gibi, Kapadokya gibi özel bölgelerde görsel bir bütünlük yaratıyor ve doğal güzelliğe katkı yapıyor. İlgililere duyurulur.”

Kapadokyadan haber var

İLGİLİLERİN İLGİSİ

Bu yazının yayınlandığı salı günü öğleden sonra telefonum çaldı. Arayan, Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz’dü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan Alan Başkanlığı, Kapadokya Alan Komisyonu’yla birlikte bölgeyle ilgili her türlü planlama ve uygulamanın yerinden, tek elden, hızlıca hayata geçirilmesi için kurulmuş bir yapı. Başkan İnceciköz söze “Murat Bey, şimdi yazınızı okudum. Elinize sağlık. Çok önemli bir noktaya temas etmişsiniz ve çok haklısınız” diye başladı ve şu bilgileri verdi:

- Tabelaların yarattığı görsel kirlilik, alan başkanlığımızın geçen yıl gündeme aldığı konulardan biri.

- Kapadokya Alan Başkanlığı olarak, bu özel bölge için yapacak çok işimiz var ve çok yoğun çalışıyoruz.

- Siz de gelip gördünüz; bölgemizde çok sayıda turistik tesis, restoran, mağaza ve farklı sektörlerden çok sayıda dükkan var.

Haberin Devamı

- Tabelaların standardizasyonu için geçen yıl bir karar aldık ve bölgedeki işletmelere duyurduk. Belli bir planlama ve takvim içinde bu konu tamamlanacak.

- Tabela prototiplerini belirleyip işletmecilerimiz ve esnafımıza 2023 yılının sonuna kadar süre verdik. Yani bu yıl sonuna kadar bütün bölgede tabelalar belli bir boyut ve renkte standart hâle getirilmiş olacak.

- Uygulama Uçhisar’dan başladı. Ekiplerimiz sahada ilk uygulamaları denetliyor. Tabelaların ışıklandırılmasına da bir standart getiriyoruz. Böylece hava karardıktan sonra da bir uyum ve bütünlük sağlanmış olacak.

- Son olarak, yazınızda bahsettiğiniz Çin lokantasının önündeki Buda heykeli de komisyonumuzun bu haftaki toplantısının gündemine gelecek. Geçmişte birçok kaçak yapı yıkıldı Kapadokya’da. Sanırım yakın zamanda o Buda heykeli de oradan ya kaldırılacak ya da başkanlığımız tarafından gereği yapılacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder