Murat Gülderen 1 milyar dolarlık hile
HABERİ PAYLAŞ

1 milyar dolarlık hile

Haberin Devamı

Yeni nesil teknoloji hız odaklı olduğu için kullanıcılarda tahammül sınırları iyice zorlamaya başladı. Herkes bilgisayar ya da telefon başında istediği her türlü bilgiyi ya da oyunu fazla vakit harcamadan öğrenmek ve en ucuzundan satın almak istiyor.

Bu da örneğin dijital oyun hilesi gibi pek çok illegal pazarın hızla büyümesine yol açıyor. Son rakamlara göre bilgisayar oyunları için hile satış pazarı dünyada 1 milyar doları aşmış. 26 milyon oyuncuya sahip Türkiye’de ise sektörün büyüklüğü 10 milyon dolar civarında.

Yaklaşık 1.5 milyon kişinin oyun oynarken sahtekarlığa başvurduğu Türkiye, en çok hile satılan ülkeler arasında ilk 5’te yer alıyor. Listenin başında ise Rusya, Çin ve Brezilya var. 1000’e yakın hile satış sitesi olduğu tahmin edilen Türkiye’de bu tür yazılımların satış fiyatları ise 10-50 TL arasında değişiyor.

Kısacası ağız tadıyla oyun bile oynanamıyor. Görünmezlik, ölümsüzlük, ekstra farklı silahlar gibi her bir oyun için yüzlerce hile üretiliyor. Tabi bu durum ekonomiye verdiği zararla birlikte oyun üreticilerine de ciddi darbe vuruyor.

Katma değer düşmanlığı

Konu dijital oyunlar olunca akla ilk gelen isimlerden olan Güney Kore Merkezli oyun üreticisi Netbarble’ın Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Başkanı Barış Özistek, yaşanan sıkıntıyı şöyle anlatıyor:

“Dijital oyun endüstrisinde binlerce farklı meslekten insan, yıllarca çalışarak bir oyun ortaya çıkarıyorlar. Bu çok uzun ve riskli bir alan. Milyonlarca dolar harcayarak yaptığınız oyun, insanlar tarafından beğenilmezse mecburen yayından kaldırmak zorundasınız.

Eğer hile yüzünden bu oyunlar bir ticari gelir elde etmezse hem kurum zor durumda kalır hem de bulunduğu ülkedeki ekonomiye katkısı olmaz.”

Dolandırıyorlar

Türkiye internet hukukunda kendisini hızla geliştirmeye başladı. Yasadışı siteler tespit edildiği an kapatılıyor ve yüklü miktarlarda tazminat ödemeye mahküm ediliyorlar.

Ancak ne yapılırsa yapılsın yazılımcılar bir boşluk bulup anında yeni bir site açıyorlar. İşin ilginci ise satın alınan hilelerin çoğunun çalışmıyor olması.

Ödenen paralar da geri alınamıyor. Yani göz göre göre sahtekarlık yapıyorlar. Buna rağmen bu tür sitelerin populeritesini kaybetmemesi de düşündürücü.

Ayın olayları

*Ağaca çıkıp gözetleme yapabilen robot icat edildi.

*Solexa adlı kişiye özel dronelar test edilmeye başlandı. Böylece insanlar tek başlarına kilometrelerce uzağa havadan
gidebilecek.

*Güneş, rüzgar ve hidrojen enerjisiyle çalışan gemi altı yıllık bir yolculuğa çıktı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder