Murat Gülderen Bu projeler dünyayı sallar
HABERİ PAYLAŞ

Bu projeler dünyayı sallar

Bu yıl en az 40 patent almayı hedefleyen YTÜ Yıldız Teknopark, kısa sürede akılalmaz projeler geliştirdi. Beyin dalgalarıyla kontrol edilen hava savunma sistemleri, VR gözlük ile göz tedavisi, ameliyatsız bel fıtığı cihazı ve uzaktan kumandalı sualtı robotu bunlardan sadece birkaçı. Amaç her alanda yerli ve milli teknolojinin gücünü dünyaya göstermek.

Finans, sigorta, sağlık ve oyun teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren 456 şirketin kümelendiği YTÜ Yıldız Teknopark, geçen yıl tam 1357 adet proje hayata geçirdi. İstanbul Davutpaşa ve İkitelli’deki yerleşkelerinden 2020’de 57.7 milyon dolarlık ihracat yapan teknokentte devam eden proje sayısı ise 860. 10 bin araştırma-geliştirme (Ar-Ge) personelinin yer aldığı teknoparkın dünya çapında ses getiren projeler geliştirdiğine dikkat çeken YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci, performanslarını POSTA’ya anlattı.

Haberin Devamı

SINIRSIZ DESTEK

Genel faaliyetlerinin yüzde 70’inin yazılım üzerine olduğuna vurgu yapan İnci, “Bu yıl 40 adet patent hedefliyoruz. Prototip atölyelerimizde iş fikri olan herkes çalışma yapabiliyor ve ticarete atılabiliyor. Yetenekli girişimciyi kuluçka aşamasında destekliyoruz. Kuluçka firmalarından kira almıyoruz. Onlara açık ve kapalı ofis imkanları, birebir akademik ve teknik mentörluk oturumları desteği veriyoruz. İleri Ar-Ge fonlarına ve diğer finansman kaynaklarına erişim danışmanlığı sunuyoruz” dedi.

İLK DURAK ABD

Koronavirüs hızlı kesin tanı cihazı ve kiti, tıbbi görüntü ve bilgi depolama sistemi, robotik teknolojiler ile tedavi ve koronavirüs ile mücadele için sterilizasyon cihazı alanlarında çalışmalar yaptıklarını da anlatan İnci, Türkiye’de teknoloji geliştiren firmaların ABD’ye ve oradan dünyaya açılımına yardımcı olmayı amaçladıklarını ifade etti. İnci, Yıldız Teknopark’ta son dönemde öne çıkan bazı projeleri de anlattı.

VR ile göz tedavisi

Özel göz sağlığı yazılımıyla donatılan VR (Sanal Geçeklik) gözlüğü ile çocukların gözleri tedavi ediliyor. Çocuklar VR gözlüğüne yüklenen oyunları oynarken bir yandan da tedavi oluyor. Bu teknolojinin mucidi ise Hopetical Bilişim ve Sağlık Teknolojileri Kurucusu Ufuk Çoban.

Haberin Devamı

Dekompresyon cihazı

BİA Teknoloji tarafından geliştirilen cihaz, bel ve boyun fıtığı rahatsızlıklarının ameliyatsız olarak tedavisinde kullanılıyor. CE belgeli olarak Sağlık Bakanlığı’na kaydettirilen cihazın ilk ihracatı Hong Kong’a gerçekleştirildi. Cihaz dünya genelinden yoğun talep alıyor.

Uçuş simulasyonu

Hava savunma sistemleri için geliştirilen bu simülasyon cihazında beyindeki dalgaları kontrol eden sensörler var. Örneğin savaş pilotunun füze atması gerektiğinde sağ ya da sol gözünü kırpması yeterli oluyor. Öte yandan uçuş esnasında veya acil durumlarda vücut fonksiyonları ve beyinden alınan sinyaller ile güvenli bir uçuş seyri sağlanıyor.

Sualtı robotu Arat

Lenta Marine İnsansız Su Altı Sistemleri tarafından geliştirilen uzaktan kumandalı sualtı robotu Arat’ın geliştirme süreci devam ediyor. Robot ile balık çiftlikleri ağ kontrolü, barajlarda suyun emildiği noktaların kontrolü ve genel sualtı gözlemi yapılıyor. 100 metre çalışma derinliği olan cihazın tam 8 saat batarya kapasitesi var.

Haberin Devamı

Zeytin çekirdeğinden bioplastik

LBiolive firmasının kurucusu Duygu Yılmaz, zeytin çekirdeğinden biyoplastik üretiyor. Buzdolapların no frost kısmının hammaddesini zeytin çekirdeğinden yapıyor. Böylece hem içinde tuttuğu ürünlerin raf ömrü uzuyor hem de gıdaların daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Proje, şu ana kadar 100 milyon lira değerlemeye ulaştı.

Amfini karavan robot

Navarc Mühendislik ve Teknoloji tarafından geliştirilen ve karada karavan, suda tekne olarak kullanılabilen Karbot isimli araç, elektrikli olarak tasarlandı. Seyir bilgisayarı, güç elektroniği kontrol sistemi, düşük dirençli sualtı formu gibi özelliklere sahip olan Karbot, sürdürülebilir enerji ile çalışan araçlara ilgisi olanlara hitap ediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder