Murat Gülderen Sanal sanatçılar
HABERİ PAYLAŞ

Sanal sanatçılar

Şarkı söyleyen, modellik yapan ve etkili tarzlarıyla sosyal medyada fenomen haline gelen sanal yıldızlar türemeye başladı.

Her birinin sadece Facebook ve Instagram’da en az 100 bin takipçisi var. Bunların başında Shudu Gram, Lil Miquela, Hatsune Miku, Maya Kodes geliyor.

Öyle sıradan kahramanlar değil; büyük konserler veriyorlar, defilelere falan çıkıyorlar. Özel laboratuarlarda yapay zeka desteği katılarak oluşturulan bu karakterler pek çok dijital müzik platformunda ya da özel programlarda kendilerine yer bularak yeni neslin hayallerini süslüyorlar.

Haberin Devamı

Yapımcı ve yönetmenler de sanırım ilk kez sanatçı kaprisiyle uğraşmak zorunda kalmadan işlerini kotarmanın keyfini çıkarıyorlar. Henüz yerli bir sanal sanatçı çıkmadı ama eminim eli kulağındadır. Çünkü ciddi reklam kampanyaları ve anlaşmalar söz konusu...

İşte size sıkı bir girişimcilik örneği; İyi bir sanal karakter ortaya çıkarabilirseniz parayı bulabilirsiniz.

Dijital sorumluluk

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada her yıl 800 bin kişi intihar sebepli hayatını kaybediyor. Bu oran her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiği anlamına gelir. Sosyal medya devi Twitter bunun önüne geçmek için etkili bir adım atmış.

Şöyle ki: İntihar ya da kendine zarar vermek gibi tehditkar davranışlarda bulunan kişileri raporlamak için özel bir ekip oluşturulmuş. Raporlar ekibe ulaştığında sorunlu kişiyle anında iletişime geçilecek ve ilgili kurumların da desteğiyle profesyonel yardım götürülecek.

Dijital teknoloji sayesinde artık ulaşılamayacak kurum ya da kimse kalmadı.

Bu proje diğer mecralara da örnek niteliği taşıyor. Sosyal medya her türlü sorunu çözme görevi de görürse; ki bu onlar için çocuk oyuncağı, işte o zaman dünyanın tadından yenmez…

Ne varsa yerlide

Bazı tüketici dernekleri, ‘ürünlerin üzerine yerli olup olmadığını ifade eden logolar koyalım’ diye öneride bulundu. Bu uygulamanın aynısı şu an Litvanya’da yapılıyor. Ürün yerliyse etiketin üzerine işlenen kalp içerisinde Litvanya bayrağı var.

Yerli ürüne sahip çıkmak adına bu fikri desteklememek mümkün değil. Ürün çeşitliliğin artması demek cari açığın düşmesi, işsizliğin azalması, ihracatın artması demek. Teknolojide güvenlik demek… Biraz emek biraz da sağduyu yeterli.

Haberin Devamı

Biraz da eğitim

Yeni eğitim dönemi başladı. Ailelerin bu kez işi sıkı tutup çocuklara bilgisayar oyunları konusunda aşırılığa kaçmamaları için gerekli yaptırımları uygulaması gerek.

Hemen bir program çizip hangi saatlerde ödev ya da ders, hangi saatlerde oyun oynanması gerektiğine beraber karar verin.

Siz veremiyorsanız rehber öğretmeni uyarın. Yoksa yıl sonuna kadar kabus bitmiyor; yeğenlerimden biliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder