Murat Gülderen Sosyal medyadaki varisiniz kim?
HABERİ PAYLAŞ

Sosyal medyadaki varisiniz kim?

HER ŞEYİ PAYLAŞIYORUZ

Dünyada yaklaşık 5 milyar kişi Instagram, Twitter, Facebook ve Google başta olmak üzere pek çok sosyal medya hesabı kullanıyor. Buralarda günde ortalama vakit geçirme süresi 5 saat. Seyahat, kutlama, yeme-içme, ev halleri ve iş dünyasından gelişmeler gibi özel anlarımızı buralarda paylaşıyor, yorumlar yapıyoruz.

Facebook: Bu platformun ‘ayarlar’ bölümünde ‘vefat etmen durumunda hesabının ne olacağına karar ver’ seçeneği var. Burada iki şık sunuluyor. Birincisi, ölüm sonrası hesabınızın tamamen silinmesini isteyebiliyorsunuz. Bu seçenek için bir yakınınızın Meta’ya ölüm belgesini göndermesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Diğer seçenek ise ‘Anıtlaştırılmış Hesap’. Bunun için platformunuzu yönetecek bir ‘Hesap Varisi’ seçmelisiniz. Bu da çok güvendiğiniz biri olmalı. Bu kişi, profilde kimlerin bir şey paylaşabileceğine karar verebildiği gibi, gönderileri silmek, profil resmi değiştirmek, istekleri yanıtlamak ve etiketleri kaldırmak dahil pek çok hakka sahip olabiliyor.

Instagram: Instagram kullanıcılarının hesaplarının silinmesi gibi bir seçeneği bulunmuyor. Ölüm belgesini elinde bulunduran yetkili bir kişinin ya da bir aile ferdinin talebi üzerine Instagram hesabı anıtlaştırılabiliyor. Ancak hiç kimse fotoğraflarınızı, videolarınızı veya gizlilik ayarlarınızı yönetemiyor. Vefatınızdan sonra kimse hesabınızı silemese de Instagram, içeriğinizi kullanma hakkı olduğunu iddia edebilir.

PLANINIZI YAPIN

Peki vefat ettikten sonra bu hesaplarınızın nasıl yönetilmesi gerektiğini ve dijital ayak izinizin ne olacağını hiç düşündünüz mü? Siber güvenlik şirketi Eset’e göre, dijital ayak izimize ne olacağını önceden planlamazsak sevdiklerimiz ayrıca bu tür sorunlarla da uğraşmak durumunda kalabilir. Peki ne yapmalı?

Google: Başta Gmail, YouTube ve Google Drive olmak üzere birçok Google hizmeti de milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Üstelik Android tabanlı bir telefonunuz varsa bu hesaplar önemli belgeler ve anısı olan fotoğraflarla doludur. Bilgilerinizin erişilemez hale gelmesini önlemek için Google’ın ‘Etkin Olmayan Hesap Yöneticisi’ni açabilirsiniz. Google böylece hesabınızın aktif olmadığını tespit edip daha önce seçmiş olduğunuz bir irtibat kişisine indirilebilir bir bağlantı gönderiyor. Hangi verilerinizin indirilebileceğini seçebileceğiniz gibi hesabınızın aktif olmayacağı süreyi de seçebilirsiniz.

Haberin Devamı

Twitter: Twitter’ın vefat ettiğinizde hesabınıza ne olacağına karar vermenize yönelik mevcut bir politikası bulunmuyor. Buna karşılık platform, bir aile ferdinin veya yetkili bir temsilcinin kendileriyle iletişime geçerek hesabınızın silinmesine ilişkin talepte bulunmasına imkan tanıyor. Platform, bunun için talep eden kişinin kimlik kartı ve ek bazı bilgilerle birlikte ölüm belgenizin bir kopyasını talep ediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder