Yazarlar Üniversiteli öğrenciler vergisiz Cep'i yorumladı
HABERİ PAYLAŞ

Üniversiteli öğrenciler vergisiz Cep'i yorumladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yükseköğrenim gören öğrencilere bir defaya mahsus vergisiz cep telefonu ve bilgisayar sağlanacağı müjdesi, gençleri heyecanlandırdı.

Üniversiteli öğrenciler vergisiz Cepi yorumladı

Henüz ayrıntılar netleşmese de muafiyet kapsamındaki cihazlarda, Türkiye’de üretilmiş veya montajının yapılmış olması şartı olacağı konuşuluyor. Öğrencilerin bu noktada tek isteği ise eğitim sürecinde kesintisiz ve kusursuz dijitalleşmenin nimetlerinden sonuna kadar yararlanabilmek. Bu haftaki köşemizi üniversite öğrencilerine ayırdık ve onlara vergisiz cihazlarla ilgili beklentilerini sorduk.

Haberin Devamı

Üniversiteli öğrenciler vergisiz Cepi yorumladı

Şevval Peker (Bülent Ecevit Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği):
Bu karar, yerli ekonomiyi desteklemek, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak, uzaktan eğitimi kolaylaştırmak, öğrenme deneyimini zenginleştirmek ve teknolojik becerilerin gelişimini artırmak açısından büyük önem taşıyor. Ancak çeşitliliği artırmak ve diğer tüm dijital kaynaklara rahatlıkla ulaşabilmek adına diğer ürünler için de çalışmalar yapılmalı.

Üniversiteli öğrenciler vergisiz Cepi yorumladı

Süleyman Kerem Bulamacı (Hacettepe Ün. Nükleer Enerji Mühendisliği):
İndirimin sadece yerli üretimi kapsayacağı konuşuluyor. Bu durum, kendi ürettiğimiz cihazları teşvik etmek açısından iyi, ancak yerli telefonlar ve bilgisayarlar şu an için çoğu öğrencinin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede değil. İşlemciler, kameralar ve pil kapasiteleri biraz yetersiz. Online derslere genelde telefonla katılıyoruz. Beklentim, yerlilik şartı yerine, belli bir fiyat aralığındaki cihazlar için vergi indiriminin getirilmesi.

Üniversiteli öğrenciler vergisiz Cepi yorumladı

Hakan Şişik (İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği):
Telekomünikasyon teknolojileri üzerine çalışma yapıyoruz. Anten tasarımı için kullandığımız programlar ciddi anlamda işlemci gücü gerektiriyor. Üst düzey cihazlarda vergi muafiyeti olması benim gibi yüksek teknoloji ürünlerine ihtiyacı olan mühendislik öğrencilerine çok yardımcı olacak. Bu ürünleri yurtdışı fiyatından almak benim gibi öğrenciler için devletimizin bize sunduğu çok güzel bir imkan olur. Bize verilecek bu teşvikle, ülkemize çok daha güzel projeler üretebileceğimizi düşünüyorum.

Haberin Devamı

Üniversiteli öğrenciler vergisiz Cepi yorumladı

Azra Irk (Medipol Üniversitesi Psikoloji):
Henüz netleşmese de böyle bir plan, beni ve aynı okulda okuyan kardeşimi heyecanlandırdı. Ancak indirimin sadece telefon ve bilgisayarla sınırlı kalmaması gerek. Sistem, yine hayatımızın vazgeçilmez cihazları olan tablet, kulaklık ve bluetooth hoparlörü de kapsamalı. Ayrıca yine fiyatları hızla yükselen ekran koruyucu, kılıf, şarj cihazı gibi aksesuarlarda da olmalı.

Üniversiteli öğrenciler vergisiz Cepi yorumladı

Mehmet Ali Uyanık (İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi):
Pek çok öğrenci, derslerden arta kalan vakitlerde part time işlerde çalışıyor. Dolayısıyla yeni ve güçlü bir cihaz almaları çok zor oluyor. Vergisiz telefon ve bilgisayar imtiyazı oldukça gerekliydi. Bu karar, derslerden geri kalmamak adına bizleri çok rahatlatacak. Ancak kapsamının sadece yerli üretim cihazlardan ibaret olması öğrencilerin seçeneklerini kısıtlar.

Üniversiteli öğrenciler vergisiz Cepi yorumladı

Zeynep Bilge Çuha (19 Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik):
Teknolojinin tüm bileşenleri hem günlük hem de eğitim yaşantısı için bir zorunluluk. Ancak halihazırda özellikle telefon ve bilgisayar fiyatları uçmaya devam ediyor. Bu cihazlara ulaşım her geçen gün zorlaşıyor. Bence vergi indirimi harika bir karar olacak ve buna ÖTV’nin de dahil olacağına inanmak istiyorum. Ancak indirime girecek tüm cihazlar lise ve açık öğretim öğrencilerini de kapsamalı.

Haberin Devamı

Üniversiteli öğrenciler vergisiz Cepi yorumladı

Ahmet Sinan Erdem (İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği):
Bölümümüz gereği sayısal devre tasarım programları kullanıyoruz. Bu tür programlar, ciddi işlemci gücü istiyor. İşlemcinin bunu analiz etme süresi epey fazla olabiliyor. İş istasyonları ise çok pahalı. Bu cihazlara kolay erişim imkanı, ülkemize daha fazla katma değer sağlamamıza yardımcı olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder