Nedim Şener 20 bin TIR silah ne olacak?
HABERİ PAYLAŞ

20 bin TIR silah ne olacak?

Amerika, Suriye’den çekileceğini açıkladı, takvim verdi. Elbette şaşırtıcı bir gelişme, Türkiye açısından olumlu. Ama “çekileceğini” söyleyen Amerika olunca ihtiyatlı olmak gerekiyor.

Birincisi, aynı konuda söz verip tutmadığına dair birçok örnek sıralayabiliriz. İkincisi, “çekilme” dediği şey gerçekten çekilme mi yoksa yer ve pozisyon değiştirme mi? Bunun için Beyaz Saray’dan yapılan ve Amerika’nın Ankara’daki Büyükelçiliği’nin de yayınladığı resmi açıklamasını iyi okumak gerekiyor.

Resmi açıklama

Haberin Devamı

Dört paragrafta şunlar yazıyor; “Beş yıl önce IŞİD, Ortadoğu'da çok kuvvetli ve tehlikeli bir güçtü ve şimdi Amerika Birleşik Devletleri, bu bölgesel halifeliği yenilgiye uğratmıştır…

Suriye'de IŞİD'e karşı kazanılan zaferler, Küresel Koalisyon’un veya yürüttüğü mücadelenin bittiğine işaret etmemektedir. Bu mücadelenin bir sonraki aşamasına geçerken, askerlerimizin Amerika Birleşik Devletleri'ne dönüşünü başlatmış bulunuyoruz.

Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerimiz, Amerikan çıkarlarını savunmak için her gerekli olduğunda ve her düzeyde yeniden temasa geçmeye hazırdır...

... ve bizler, radikal İslamcı teröristlerin toprak, finansman ve destek elde etmesi ve sınırlarımıza sızmaya yönelik her türlü yöntemini engellemek için birlikte çalışmayı sürdüreceğiz.” Amerika’nın Suriye’den kayıtsız şartsız çıktığını kabul etmek için orada bulunma amacının gerçekten IŞİD ile mücadele etmek olduğuna inanmak gerekiyor. Peki öyle mi? Elbette hayır, “İsrail’in güvenliği” gerekçesiyle Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırı boyunca terör örgütü PKK/YPG/PYD kontrolünde bir terör devleti oluşturmak istiyordu. Bu amacından vazgeçtiğine ilişkin bir işaret yok.

Gerçek amacı ne?

Ayrıca, amacı gerçekten IŞİD’i bitirmek ise şu anda Suriye topraklarında küçük bir bölgedeki az teröriste yönelik topyekün bir operasyon düzenleyebilir, sorunu kökten çözebilirdi. Böyle bırakması dönüş, hatta güçlü bir dönüş için göstermelik geri adım olabilir mi? Nitekim açıklamanın ikinci paragrafında, yeni bir aşamaya geçildiğinden söz ediliyor. Devamında “Amerikan çıkarlarını korumak için”, “müttefik” dediği PKK/YPG/PYD ile temasa geçecekleri yazılıyor.

Haberin Devamı

Amerika ile ilgili “umarım yanılırım” dediğim iki konu var, birincisi FETÖ elebaşını iade etmeyeceği, ikincisi terör örgütü PKK/YPG/PYD ile ilişkisini kesmeyeceğine dair görüşüm. Amerika’nın siciline baktığımda iyimser olmak imkansız.

Tersini düşünenlere şu soruya cevap bulmalı; Savunma Bakanı Mattis’in de söz verdiği gibi ABD, 6 yılda PKK/PYD’ye gönderdiği 20 bin 700 TIR silah, 2 bin uçak dolusu mühimmatı geri toplayacak mı? Yoksa PKK/YPG’nin o silah ve bombalarla Türkiye’de terör faaliyetinde bulunmasına göz mü yumacak...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder