Nedim Şener ABD’nin terör bataklığı Suriye
HABERİ PAYLAŞ

ABD’nin terör bataklığı Suriye

Haberin Devamı

ABD Büyükelçisi John Bass Türkiye’den ayrılmadan önce son yaptığı basın toplantısında, “9.5 aydır Türkiye'de terör saldırısı yaşanmıyor.

Bu IŞİD vazgeçtiği için değil, işbirliğimizin sonucu” demişti. Bu sözler için “Giderayak Türkiye’ye tehdit etti” diye yapılan yorumları abartılı bulmuştum. Bir hukuk devletinin bir terör örgütünün eylemleriyle ilişkilendirilemeyeceğini, olsa bile bir Büyükelçi’nin ağzından bunun söylenemeyeceğini düşünürüm.

Amerika’nın bazı stratejilerinin Suriye’de IŞİD’i büyüttüğü biliniyor. Ama “ABD’nin IŞİD’in herhangi bir faaliyetine göz yumması” bana makul gelmez. Zira IŞİD demek El Kaide demek, El Kaide demek 11 Eylül saldırısı demektir. Bunun anlamını yalnız Amerikalılar değil tüm dünya bilir.

Ancak dün İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Rakka’nın kirli sırları” başlıklı bir haber geçti. Haberin girişinde şunlar yazıyordu;”250 IŞİD militanı ve aileleri, ABD-İngiltere öncülüğündeki koalisyon ile Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) ortak operasyonuyla Rakka'dan güvenli bir şekilde tahliye edildi.”

Yani terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin büyük bölümünü oluşturduğu SDG, ABD ve İngiltere’nin gözetiminde IŞİD’lilerle anlaşma yapmış. Anlaşmaya göre IŞİD’li teröristlerin ailelerinden oluşan 4 bin kişilik grup sağ salim Rakka’dan çıkarılmış. Bunların arasında ellerinde tüfek, üstlerinde canlı bomba yeleği, 10 otobüs silah ve cephaneyle birlikte 250 IŞİD’li terörist varmış. Rakka'dan tahliye edilen teröristlerin bir kısmı Suriye geneline dağılırken, bazılarının da Türkiye'ye gittiği yazılmış.

900 IŞİD’Lİ TÜRKİYE'DE

Bu haber bana geçen ay sonunda ABD merkezli düşünce kuruluşu Soufan Center’in hazırladığı “Yabancı Savaşçılar ve Geri Dönenlerin Yarattığı Tehdit” başlıklı raporu hatırlattı. Buna göre 900’ü Türk olmak üzere, 5 bin 600 yabancı IŞİD üyesi Suriye ve Irak'tan ülkelerine döndü.

ABD’li kuruluşunun bu kadar detaylı rakamı nereden bulduğunu merak etmiştim. BBC’nin haberiyle artık eminim; meğer IŞİD üyeleri bulundukları yerleri terk ederken ABD izliyormuş. Daha önemlisi ABD Büyükelçisi Bass’ın “9.5 aydır Türkiye'de terör saldırısı yaşanmıyor.

Bu IŞİD vazgeçtiği için değil, işbirliğimizin sonucu” sözlerinin ne anlama geldiğini anladım.

Meğer IŞİD’in yaptıklarından haberdar olan ABD ile işbirliği yaparsanız IŞİD’ten de korunmuş olursunuz.

Terör örgütü El Kaide’yi yaratıp daha kanlı terör örgütü IŞİD’e dönüştüren, Esad’ı sıkıştırmak için Suriye’de büyümesine göz yuman, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’yi silahlandıran ABD, IŞİD’in Rakka’dan tahliyesine sağlıyor.

Terör örgütleriyle işbirliği yapan ABD için Suriye bir bataklığa dönüşüyor galiba.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder