Nedim Şener Adalet neyin temeli?
HABERİ PAYLAŞ

Adalet neyin temeli?

Demek ki neymiş: Duvarlara “Adalet Mülkün Temelidir” diye yazarak adalet devletin temeli olmuyormuş. Tıpkı “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” diye yazdığınızda egemenliğin millete ait olmadığı gibi... Hükümete sorarsanız “Memlekette iyi şeyler oluyor”, “Duble yol yaptık”, “Enflasyonu düşürdük”, “İşsizliği azalttık”, “Dünyanın 17. büyük ekonomisi olduk” diye övünüyorlar. İnanana tabii... Asgari ücretin açlık ve yoksulluk sınırının altında olduğu, gelir dağılımında adaletsizliğin kol gezdiği, demokrasinin bulunmadığı bir ülkede istediğiniz kadar duble yol yapın... Ne yazar?.. Kağıt üstündeki ekonomik göstergelere hepimizin karnı tok.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Biz devletin resmi kayıtlarındaki enflasyon rakamlarına değil, çarşı-pazardaki elmanın, domatesin, etin-sütün ve tabii benzinin fiyatına bakıyoruz. Millet gelecekten mutlu ve de umutlu değilse hükümetin “Kalkındık” sözüne sadece gülünür. Tıpkı “Adalet getirdik” sözüne gülündüğü gibi... Ayrıca, Hizbullahçıları, çete liderlerini, katilleri, tecavüzcüleri serbest bırakan, tek suçları muhalefet yapmak olanları içerde tutan bu yasanın mimarı AK Parti’nin adaletten söz etmeye hakkı var mıdır ki?! Hükümet ‘dar alanda kısa paslar’ yapmayı bırakmalı ve toplumda adalet duygusunu sıfırlayan Ceza Muhakemesi Kanunu’nun tutukluluk süresini kısaltan maddesinin sorumluluğunu kabul etmelidir.

Bu yasadan ötürü yargıyı suçlamayı da kesmelidir. Nasıl kesecekse artık? Bu ülkede yargıya “bürokratik oligarşi” diye bakan bir hükümet var!!! O yüzden yargının alanını geliştirecek icraatlara imza atmaktan hep kaçınmadılar mı? Anayasa paketiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısı değiştirildiğinde, kurul üyelerinin maddi koşulları da iyileştirildi. Neden? Kurula kendilerine yakın isimler gelecekti de ondan... Neyse, dönelim tutukluluk süresini kısaltan maddeye... Başbakan “Alınması gereken önlem varsa yapılır” diyor. O önlemleri almak için hâlâ ne bekleniyor ki? Tahliyeler genel affa dönüşmek üzere. TBMM’nin acilen bu krizi gideren bir yasa çıkarması gerekiyor. Yoksa herkes birbirine soracak “Adalet neyin temeliydi ya?” diye...

Haberin Devamı

Müfettişleri araştırmacı yapıyorlar !

Belediyeler konusunda yolsuzluk iddiaları aldı başını gidiyor. Tam bu sırada hazırlanan ‘Torba Yasa’ya ilginç bir madde konduğu ortaya çıktı. Halen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan ‘Torba Yasa Paketi’nin 75. maddesiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 91. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre; kamu kurum ve kuruluşlarında teftiş ve denetim birimleri kaldırılıyor, denetim elemanları ‘araştırmacı’ oluyor!.. Devlet Denetleme Elemanları Derneği konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada tasarıyı yolsuzluk suçlamalarından korkanların çabası olarak değerlendirdi ve şöyle uyardı;

“Yolsuzlukların çığ gibi büyüdüğü ülkemizde yargıya sağlam delil sunan teftiş ve denetim birimlerinin kaldırılması ülkemizin yararına olmayacaktır. Bu girişim, teftiş-denetim fobisiyle hazırlanmış, reformlara gerekçe olarak sunulan ‘açıklık’, ‘saydamlık’, ’hesap verilebilirlik’ ve ‘hesap verme sorumluluğu’ ilkeleri ile de bağdaşmamaktadır...” Diyeceksiniz ki; “Müfettişle, araştırmacı arasında ne fark var?”... Müfettiş hukuki sonuçlar doğuran, resmi delil olacak raporlar yazar. Araştırmacı ise hukuki bağlayıcılığı olmayan incelemelerde bulunur!!!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder