Nedim Şener Amerika, Türkiye’den hangi siyasetçiyi arar?
HABERİ PAYLAŞ

Amerika, Türkiye’den hangi siyasetçiyi arar?

MHP lideri Devlet Bahçeli, Amerika’nın Venezuela’ya müdahalesini eleştirirken Devlet Başkanı Maduro’yu destekleyen bir açıklama yaptı. Devlet Bahçeli konuşmasında ilginç bir ifade kullandı; "Bir cümle söyleyeceğim başlık atacaksınız. Başlığa gelelim: Eğer ABD, Venezuela’da Maduro’nun karşısındaki bir muhalefete, ‘Ben bundan sonra seni tanıyorum.’ der, buna da Türkiye rıza gösterir, komşu ülkeler, Avrupa ve AB rıza gösterir ise yarın Türkiye’de de ‘Ben sizi tanımıyorum. Kemal Kılıçdaroğlu’nu kabul ediyorum.’ derse ne yapacağız!"

Haberin Devamı

Telefonla darbe!

Devlet Bahçeli’nin bunu söylemesinin bir nedeni var; Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yeralan habere göre, ABD Başkan Yardımcısı Pence 23 Ocak Çarşamba günü Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak ilan edilen Guaido’yu telefonla aradı. Ona,“Başkanlığını ilan et Amerika’nın desteği seninle” diyerek kendisini resmi olarak tanıyacaklarını söyledi. O da ertesi günü Başkanlığını ilan etti. 2002’de Venezuela Devlet Başkanı Chavez’in birkaç gün tutuklu kalmasına neden olan ve iki gün süren askeri darbenin arkasında olan Amerika artık darbeyi “telefon hattıyla” yapıyor. Bir telefonla istediği ülkeye “paralel bir devlet başkanı” tayin ediyor. Latin Amerika’da işbirlikçisi devletler ile “demokrasi” deyince mangalda kül bırakmayan Avrupa da arkasında.

Sağcı bir lider olur

Peki, Amerika bir gün Türkiye’de muhalif bir lideri, Devlet Bahçeli’nin söylediği gibi örneğin Kılıçdaroğlu’nu arayıp, “Ben Erdoğan’ı değil sizi tanıyorum” der mi? Bana göre Devlet Bahçeli’nin verdiği bu örnek son derece yanlış. “Amerika bunu yapmaz demiyorum” yanlış olan Kılıçdaroğlu’nun adını vermesi. Eğer Amerika bir gün, “Ben artık Erdoğan’ı değil seni tanıyorum” derse bu kişi Kılıçdaroğlu değil yine sağcı bir siyasetçi olacaktır.

Kılıçdaroğlu’nun Amerika’dan böyle bir telefon alma ihtimali sıfırdır. Amerika, nüfusunun yüzde 70’i muhafazakar, milliyetçi gibi sağ siyasi görüşlere sahip Türkiye’yi kontrol altına alacaksa tanıyacağı siyasetçinin de sağcı olmasını ister. Kılıçdaroğlu’nun bırakın sağ siyasi tabanı, sosyal demokrat taban üzerinde bile etkisi azaldı. Dolayısıyla, Devlet Bahçeli böyle bir örnek verirken Kılıçdaroğlu’nun adını değil sağ siyasi kanattan birinin adı ile örnek vermeli. Bana göre eski yeni olmasına bakmadan sağcı bir isim daha uygun olur! Peki size göre Amerika kimi arar?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder