Nedim Şener Amerika’nın yeni planı
HABERİ PAYLAŞ

Amerika’nın yeni planı

Terör örgütü PKK’nın yöneticilerinden Cemil Bayık, kendilerini destekleyen Amerika Birleşik Devletleri’nin resmi görüşlerini yansıtan en önemli gazetesine makale yazmış. “Ne var bunda, TRT KURDİ’de de PKK’nın elebaşı Öcalan’ın kırmızı bültenle aranan kardeşi Osman Öcalan ile röportaj yayınlandı” dediğinizi duyar gibi oluyorum. Evet gazetecilik açısından hiç farkı yok, ikisi de rezalet ikisi de skandaldır.

Yalnız, Cemal Bayık’ın yazısının; Washington Post’da yayınlanması, yazının içeriği, zamanlaması çok ama çok önemli anlamlar taşıyor.

Haberin Devamı

Kısaca Bayık, son seçimlerden sonra oluşan iç politik iklimi kendileri için fırsata çevirmekten söz ediyor. Yeni bir “açılım süreci” için Erdoğan dışındaki siyasi aktörlerle işbirliğine işaret ediyor. Bu durum, 31 Mart seçimiyle başladı, 23 Haziran seçimiyle iyice şekillendi.

Tepkisizlik siyaseti

Seçim öncesi Kandil’den CHP’li İmamoğlu’na yönelik destek açıklamaları, HDP yönetimi ve cezaevindeki Selahattin Demirtaş’ın aynı yönde destek açıklamaları bunun parçasıydı. İmamoğlu, “Ciddiye almıyorum” diyerek tepkisiz kaldı. Oysa o tepkisizlik aslında, seçime giderken, HDP tabanını karşısına almamak gibi taktiğe işaret ediyordu. Belki de daha büyük bir siyasi projeye…

Kandil’deki teröristler ardından HDP, seçimden sonra “eşit ve özgür bir anayasa değişikliği” diyerek projenin işaretini verdi. 26 Haziran tarihli yazımda bunu belirtmiştim. Seçimden sonra İmamoğlu’nun ikide bir “Demirtaş’ın suçu ne?” diye sorması, Kılıçdaroğlu’nun, “Demirtaş neden tutuklu?” diye konuşması seçimlerdeki desteğe bağlı sıradan bir vefa göstergesi değil.

Peki ne oluyor. Bana göre;

1 - Amerika, hâlâ Suriye topraklarında PKK kontrolünde bir terör devleti kurmak istiyor.

2 - Ama bunun önünde Türkiye’yi özelde ise MHP destekli AKP hükümetinin politikalarını (Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, İdlib operasyonları) ABD çıkarlarını tehdit ettiğini görüyor.

3 - Suriye’de PKK kontrolünde bir devletin de ancak Türkiye’de, özerklik tartışmalarını da içeren bir yeni açılım sürece olduğunu düşünüyor, grupları bu fikir etrafında konsolide ediyor.

Haberin Devamı

4 - O aktörlerin başında da Kılıçdaroğlu, HDP ve onun desteğiyle İBB Başkanlığı zaferiyle parlayan İmamoğlu ve başka gruplar var.

5 - ABD, böylece Türkiye’nin Güneydoğu’sundaki özerk alan aracılığıyla, Suriye topraklarındaki alan hakimiyetini PKK güdümünde bir devlete dönüştürecek. Evet, bence ABD bir şeyler planlıyor ama önemli olan Türkiye’de siyasi aktörlerin ne yapacağı? Onu da zaman gösterecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder