Nedim Şener Asgari ücretli dört kişilik aileye dört porsiyon ıstakoz
HABERİ PAYLAŞ

Asgari ücretli dört kişilik aileye dört porsiyon ıstakoz

Haberin Devamı

Görüşler değişik olsa da “Türklerin milli yemeği nedir?” diye sorulduğunda genellikle “kuru fasulye” cevabı alırsınız. Ama artık değil... Artık Türklerin milli yemeği ‘Maine ıstakozu’. Nereden mi biliyorum?

Hafta sonu Sabah’ta okudum. Şöyle yazıyordu: Gelir seviyesi yükselip yabancı şef ve lokantalar Türkiye’ye akın edince önceden filmlerde gördüğümüz ıstakoz milli yemek gibi tüketilmeye başlandı.

Türkiye’de geçen yıl 50 bin kilo ‘Maine ıstakozu’ tüketildi. Kilosu 55 liraya getirilen ıstakoz lokantaya girince porsiyonu 130 liraya çıkıyor.”

Hemen araya girip minik bir bilgi aktarayım: Maine, Amerika’da bir eyalet ve ıstakozun anavatanı. Amerika’dan Türkiye’ye gelen bu ıstakozlar da Maine’deki çiftliklerde yetiştiriliyor (aynen çiftlik levreği gibi).

Tam “İşte ekonomik mucize budur” diyecektim, Türk-İş oyunbozanlık yapıp aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırı ile ilgili rakamları açıkladı.

Türk-İş’e göre; aralık ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırı 867 lira 80 kuruş, yoksulluk sınırı ise 2 bin 826 lira 70 kuruş.

Peki, aylık net asgari ücret ne kadarmış? 599 lira 12 kuruş. Bozdur bozdur harca. “Asgari ücret net 599 TL 12 kuruş, açlık sınırı 867 TL 80 kuruş, yoksulluk sınırı 2 bin 826 TL 70 kuruş...”

Gel de çık işin içinden. Asgari ücretle bırakın yoksulluktan kurtulmayı, açlığınızı bastıramıyorsunuz. “Aman ne olacak, kaç kişi var ki asgari ücretli?” diyeceksiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun son verilerine göre; 3 milyon 900 bin 147 kişi asgari ücretli.

Bu da gösteriyor ki, kayıtlı çalışan işçilerin yarısına yakını asgari ücret alıyor. Özel sektörde, kayıtlı olmayan ve asgari ücretten daha düşük maaş alanları da hesapladığınızda durum içler acısından da beter.

Onların düşük maaş ve sigortasız halleri 19’uncu yüzyıl kapitalizminin sömürü koşulları gibi.

Şimdi bir de gelin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e kulak verin; “Bugün Türkiye’de otomobil satışları rekor kırıyor.

Bugün Türkiye’de yılda 67 milyon beyaz eşya, 1 milyona yakın LCD veya plazma televizyon satılıyor.

Bütün bunlar tabii ki vatandaşımızın hayat standartlarının sürekli bir şekilde iyileştiğinin en güzel göstergesidir.”

Bakan Şimşek, Sabah’ı okusaydı mutlaka ‘Maine ıstakozu’ satışlarındaki patlamayı da örnek gösterirdi.

İnşallah bir dahaki demece...

Sanırım Bakan Bey şöyle diyecektir; “Evine asgari ücret (599 TL 12 kuruş) giren 4 kişilik bir ailenin fertleri artık fiyatı 130 TL’den birer porsiyondan ‘Maine ıstakozu’ bile yiyebiliyorlar...”

İşte ekonomik mucize budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder