Nedim Şener Beyaz bereli katiller
HABERİ PAYLAŞ

Beyaz bereli katiller

Bundan tam 43 yıl önce 27 Ocak 1973 günü ABD’nin Kaliforniya eyaleti Santa Barbara kentinde Mehmet Baydar ve Bahadır Demir isimli iki Türk diplomat, Gürgen Yanıkyan isimli 77 yaşında bir Ermeni tarafından tabancayla vurularak öldürülmüştü. Yanıkyan suikastı ince ince örmüştü. Elinde çok değerli bir tablo ve Osmanlı dönemine ait üzerinde imzalar olan bir banknot olduğunu, Türklere olan sevgisinden dolayı bunları hediye etmek istediğini bildirdi. Bunun için konsolosu bir otele davet etti.

Görüşmeye konsolos Mehmet Baydar ve yardımcısı Bahadır Demir beraber gitti. Sözleştikleri otelin odasına girdiklerinde Yanıkyan yanındaki silahla iki Türk diplomatı öldürdü. Bu saldırı 1973-1993 arası 34’ü Türk diplomatı olmak üzere 90 kişinin ölümü, en az 150 insanın yaralanması ile sonuçlanan 600’den fazla eylemin gerçekleştiği ve bilinçli olarak birilerinin örmeye çalıştığı nefret zincirinin ilk halkasıydı.

Haberin Devamı

Sonrası malum; Türkler ve Ermenilerin boğazını sıkan o nefret zincirin son halkası gazeteci Hrant Dink oldu. İki Türk diplomatı öldüren Yanıkyan suikasttan sonra birileri tarafından kahramanlaştırılmıştı, tıpkı Hrant Dink’i öldüren katil Ogün Samast gibi. Her iki katil de bireysel nefret duygularıyla cinayeti tek başlarına planladıklarını söylemişti. İkisinin ortak özelliği bunlarla sınırlı değil. Gürgen Yanıkyan 1973 yılında cinayeti işlerken başında beyaz bir bere giymişti, 19 Ocak 2007 günü Hrant Dink’i vuran Ogün Samast gibi.

Tüm bu bilgiler gazeteci büyüğümüz Prof. Dr. Haluk Şahin’in kaleme aldığı “Unutulmuş bir Suikastın Anatomisi (Destek Yayınları)” isimli kitaptan. Şahin, kitabında Türkler ve Ermeniler arasındaki bu nefret zincirinin tesadüfen değil bilinçli olarak oluşturulduğunu anlatıyor. Kitap tam 43 yıl sonra Ogün Samast gibi Yanıkyan’ın arkasında da nefreti körükleyen kirli bir yapılanma olduğunu gözler önüne seriyor, hem de belgeleriyle. Tam 415 sayfalık bir “Soruşturmacı Gazetecilik” kitabı olan çalışma, yalanlarla üzeri kapatılmış bir suikast dosyasının kapağını açıyor. Nefret zincirini kırmak, nefretin esir olmak istemeyenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder