Nedim Şener Tam polis olacak vali
HABERİ PAYLAŞ

Tam polis olacak vali

Haberin Devamı

Televizyonda görürsünüz. Polis bir eve baskın yapar ve kapıyı açana “Yat, yat, yat” diye bağırır. Adam yere yatar elleri kelepçeli görüntüler ekrana yansır. Emniyet amiri sokakta göstericileri dağılmaları konusunda ikna edemezse etrafındaki polislere “Al, al, al” diye bağırır. Polisler karga tulumba göstericileri gözaltına alır.

Vatandaşa tehdit Şimdi size televizyonlara yansıyan bir başka görüntüyü hatırlatacağım: Adana Valisi Hüseyin Avni Coş 10 Kasım töreninin yapıldığı alandan ayrılırken kendisini protesto eden bir kişiye kafasını sallaya sallaya kaş göz işareti yaptı. “Seninle konuşacağım” diyerek tehdit etti.


Türkiye’de yalnızca Adana Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesinde il valisinin fotoğrafı yer alıyor

‘Al, al, al, alın o gavatı’


Ardından valinin koruma polisleri vatandaşın yanına gitti. Paniğe kapılan kişi kendini kurtarmak için “Ben de hükümetin vatandaşıyım” dedi. Polisler herhalde “Ben de bu devletin vatandaşıyım” yerine “Ben de bu hükümetin vatandaşıyım” sözünden etkilenmiş olacaklar ki hiçbir şey yapmadan oradan ayrıldı. Sonra vali arabasına bindi tam alandan uzaklaşmaktayken protesto sesleri daha da arttı. Vali aracı durdurttu ve etrafındaki polislere “O adamı alın, ‘Allah belanı versin’ diyen o gavatı alın” dedi. Kalabalığa doğru ilerleyen valinin tipik bir polis tonlamasıyla söylediği “Al, al, al, alın alın” sözleri ekranlara yansıdı.

81 ilde tek örnek

Artık tüm Türkiye biliyor; bir polis müdahalesini andıran bu görüntülerin baş kahramanı Adana Valisi Hüseyin Avni Coş. Bir vali “Nasıl böyle polis gibi konuşur?” diye merak ettim. “Acaba mesleki kariyerinde polislik var mı, acaba mesleki deformasyon mu yaşıyor?” diye düşündüm. Ama hayır Coş yalnızca kaymakamlık, müfettişlik ve valilik yapmış. İnternette özgeçmişini araştırırken şaşırtıcı bir şey gördüm. Hüseyin Avni Coş’un resmine ve özgeçmişine iki yerden ulaşabiliyorsunuz. Birincisi Adana Valiliği’nin; ikincisi Adana Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesinde. “Bunda ne gariplik var?” diye soracaksınız.

‘Dinletiyor, fişliyor’ iddiası

Söyleyeyim; 81 ilin emniyet müdürlüğünün internet sitesine girdiğinizde sağ tarafta il emniyet müdürünün fotoğrafı ve özgeçmişini görürsünüz. Bunun Türkiye’de tek istisnası var; o da Adana İl Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesi. http://www.adana.pol.tr adresine girdiğinizde sağ üstte Vali Hüseyin Avni Coş’un büyük fotoğrafı ve öz geçmişi, altta ise Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan’ın küçük bir fotoğrafı ve özgeçmişi sizi karşılıyor. Diğer 80 ilin emniyet müdürlüğünün internet sitesinde sadece ilin müdürünün fotoğrafı ve özgeçmişi yer alıyor. Bu durum, Hüseyin Avni Coş’un, son dönemdeki performansının valilikten çok polisliği çağrıştırmasını açıklıyor. Çünkü AK Parti Adana Milletvekili Ali Küçükaydın bile “Vali Hüseyin Avni Coş benim telefonlarımı dinletti ve belli yerlere servis etti” diyor. Aydın Valisi iken de Hüseyin Avni Coş kendisini ziyaret eden sivil toplum temsilcilerinin cep telefonlarını toplatmış, görüşme sırasında kimin ne olduğunu, geçmişte neler yaptığını biliyorum” demişti. Bu durum basına “Vali fişleme yapıyor” diye yansımıştı. Gazeteciler hakkında kaset arşivi oluşturduğu iddiasına girmiyorum bile. Anlaşılan vali gittiği her yerde valilikten çok polislik ve istihbaratçılık yapıyor. Görev yaptığı her ilde polislerden çok polislik yapmış.

Polisler de şikayetçiymiş

Birçok müdür canından bezmiş. Aksaray, Kırklareli ve Aydın’da beraber çalıştığı emniyet müdür ve amirleri de ‘işlerine karışmasından’ şikayetçiymiş. Anlatılanlara göre bazı müdürler erken tayin isteyip Hüseyin Avni Coş ile çalışmamayı seçmiş. Buradan da anlıyorsunuz ki, Hüseyin Avni Coş aslında vali değil tam polis olacak adammış.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder