Nevzat Akdere Yüzyılın soygunu
HABERİ PAYLAŞ

Yüzyılın soygunu

Dünyaca popüler La Casa De Papel’in final sezonunu beklediğimiz günlerde önümüze kardeşi geldi. Kolombiya yapımı El Robo Del Siglo ya da Netflix’te yayınlanan ismiyle The Great Heist gerçekten yaşanan bir soygunu anlatıyor. Soyguncular 1994 yılının ekim ayında Kolombiya Merkez Bankası’ndan 24 milyar Kolombiya pesosu (33 milyon dolar) çalmış ve bunu yaparken tek kurşun atmamış.

Dizide havaya sıkılan bir uyarı atışı var ama sayılır mı veya gerçekten o durum yaşandı mı bilemedim tabii. Şaka bir yana dizi aynı zamanda gazeteci Alfredo Serrano Zabala’nın 2008’de yayınlanan “This is how I robbed the bank: The assault of the 20 th century in Colombia” yani “İşte bir bankayı böyle soydum: Kolombiya’da 20. yüzyılın saldırısı” adlı kitabından uyarlanmış. Olay Kolombiya’da “Yüzyılın Soygunu” olarak da biliniyor.

Haberin Devamı

Yüzyılın soygunu

The Great Heist, tarzıyla La Casa De Papel’le benzerlik taşısa da ayrıştıkları çok fazla nokta var. La Casa De Papel kurgu bir hikayeyi anlatıyordu. Kolombiya yapımı ise yaşanmış bir olayı anlattığı için daha gerçekçi. La Casa De Papel’de karakter hikayelerini de ayrıntılı anlattığı için soyguncu olmalarına rağmen birçoğunu benimsedik. Hatta geleceklerinden endişe duyup heyecanlandık. Fakat The Great Heist’ta karakterleri benimseyemiyorsunuz.

Ayrıca La Casa De Papel’de arkasında Profesör’ün olduğu ciddi ve akıllıca bir planlama vardı. Diziyi de bir anda popüler yapan o kurguydu aslında. The Great Heist’ta aynı role avukat lakaplı bir karakter soyunmuş ama beklediğimiz zekice bir hareketi bulamıyoruz.

Yüzyılın soygunu

Önemli bir konu da Kolombiya soygununda suçlular içeriden ciddi bir yardım almışlar. Birçok polise de rüşvet dağıtarak işlerini yürütmüşler. Yine de her şeye rağmen çetenin 21 saat boyunca hiç fark edilmeden soygunu gerçekleştirmesi büyük bir olay. The Great Heist, 6 bölüm ve makul süresiyle sıkılmadan izlenebilecek bir yapım olmuş.

  • THE GREAT HEIST, Suç-Drama / 2020, Netflix / 6 Bölüm
  • SÜRESİ: 37-48 dakika
  • OYNAYANLAR: Andres Parra, Christian Tappan, Waldo Urrego, Marcela Benjuema

ARKADAŞLAR VEYA EŞİNİZLE: Biohackers (Netflix)

Bir tıp öğrencisinin aile trajedisi ve bir profesörü birbirine bağlayan komployu açığa çıkarmasını anlatan Netflix’in yeni dizisi.

Haberin Devamı

GÜLMEK İSTEYENLERE: Bartu Ben (Blue TV)

Bartu Küçükçağlayan’ın kaleme aldığı dizi ‘az ünlü’nün az daha ünlü olma hikayesini anlatırken güldürüyor.

EL AYAK ÇEKİLİNCE: Marco Polo (Netflix)

Ünlü gezginin hayatını anlatan dizi toplamda 2 sezonuyla size bambaşka bir dünyanın kapılarını açacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder