Opr. Dr. Hande Akbaş 1 yıl içinde adet görmeniz gerekir
HABERİ PAYLAŞ

1 yıl içinde adet görmeniz gerekir

Haberin Devamı

Doğum yapan kadının bebeğini emzirse bile en geç 1 yıl içinde adet görmesi gerekir. Bu nedenle doktorunuza başvurun. Çünkü emzirmenin hamilelikten koruduğunu düşünüp korunmayan ve bu sürede gebe kalan çok kadın var...

Adet miktarı azaldı, neden?

22 yaşındayım. 5 aydır adetim düzenli ama kanamam az. Prolaktin yüksek. 15 gün sonra yine yüksek çktı. Adet miktarının azalması bu nedenle mi? Bu değerlerle gebe kalır mıyım? Daha önce kürtaj olmak zorunda kaldım. Neden böyle yükselmiş olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin hormonu stres, uykusuzluk, tokluk ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bile yüksek çıkabilir. Tüm bunlar dışlandıysa ve 96 çıktıysa o zaman hipofiz bezi MR’ı çekilerek herhangi bir tümoral yapı olup olmadığı araştırılmalı. Hem prolaktin yüksekliği hem de geçmişte size uygulanan kürtaja bağlı olarak adet miktarınız azalmış olabilir. Prolaktin normale döndüğünde adet miktarınız yine azsa mutlaka bir rahim filmi çekilerek kürtaja bağlı olarak içeride bir yapışıklık oluşup oluşmadığı da incelenmeli.

İlaçlar işe yaramaz mı?

30 yaşındayım. Vajina kenarlarında tahriş ve sivilce gibi oluşumlar var. 1 yıllık evliyim. Daha önce balayı sistiti ve mantar geçirdim. Yine aynı ilaçlarımı kullansam olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, mantar, vajina kenarında kızarıklık ve kaşıdıysanız tahrişe neden olabilir. Ama sivilce şeklinde oluşumlara neden olmaz. Dolayısıyla bu oluşumların ne olduğunun anlaşılması için bir doktora başvurun. Balayı sistitinde genellikle antibiyotik verilir. Siz doktora başvurmadan eski ilaçlarınızı kullanırsanız mantarınız antibiyotik etkisiyle daha da şiddetlenecektir.

Neden adet göremiyorum?

38 yaşındayım. Doğum yapalı 1 sene oldu ama adet görmedim. Doğumda tüplerim bağlandı, bunun etkisi olabilir mi? Bu durum normal mi yoksa doktora gitmeli miyim?


Sevgili okuyucum, tüplerinizin bağlanmış olmasıyla adet görememeniz arasında hiçbir bağlantı yoktur. Eğer 1 yıldır halen aktif olarak bebeğinizi emziriyorsanız buna bağlı olarak görememiş olabilirsiniz. Genellikle doğum sonrası kadın emzirse bile 1 yıl içinde adet görmesini bekleriz.

Bu arada korundunuz mu? Yapılan en büyük hata emzirmenin gebelikten koruyucu etkisi olduğu zannedilmesidir. Oysa emzirme kesinlikle hamilelikten korumaz. Bu sebeple gebelik testi de yaptırın. O da negatif çıkarsa o zaman bir doktora başvurarak hormonlarınıza baktırmanız gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder