Opr. Dr. Hande Akbaş 2-3 ay beklemek daha sağlıklı olur
HABERİ PAYLAŞ

2-3 ay beklemek daha sağlıklı olur

Haberin Devamı

Uzun süre doğum kontrol ilacı kullanmış, hapın etkisiyle yumurtalıklarda baskılanma olmuş kadının yumurtalık rezervini değerlendirmek için 2-3 ay beklemek gerekir. O zaman ölçüm yapmak çok daha sağlıklı olur.

Adet görmedim

13 Mayıs’ta kürtaj oldum. Ama şu ana kadar adet göörmedim. Ne kasık ağrım var ne de başka bir şeyim. Normal adet döönemim her ayın 20-23’ü arasıydı. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj sonrası çoğu hasta 4-6 hafta içinde adet görür. Siz hâlâ adet görmediyseniz, mutlaka işlemi yapan doktora başvurmanızı öneririm. Bazen basit bir pıhtının rahim ağzını tıkamasından, enfeksiyon ya da geçirdiğiniz işlem komplikasyonu olarak rahim içinin zedelenmesine de bağlı olabileceğinden mutlaka bir uzmana görünmenizi öneririm.

Ya çocuğum olmazsa?

23 yaşındayım. 4 sene öönce düzensiz adet yüzünden doktora gittim, ilaç verdi. Doktor yumurtalıklarımın erken olgunlaştını, en kısa zamanda çocuk yapmam gerektiğini söyledi. Doktorum “Test yapalım, adetinin 11. gününde tekrar gel”” dedi. Ya çocuğum olmazsa. Lütfen bana yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4 yıl doğum kontrol ilacı kullanmış hanımda yumurtalıklarda baskılanmaya bağlı olarak ilacın hemen bitiminde yumurtalık rezervini değerlendirmek ya da hormon testi istemek doğru olmaz. Ultrasonda aşırı baskılanmış görünüm, FSH hormonunuzun buna rağmen normal çıkmış olması kesinlikle beklenen bir durumdur. Bu tür ilaçların etkisi 2-3 ay sonra geçer. 2-3 ay sonra o zaman yumurtalık rezervinizi doğru olarak değerlendirilir.

Riskim fazla mı?

Ben doğum kontrol hapı kullanmaya yeni başladım. 3 ay oluyor. Geçtiğimiz günlerde ilacımı almayı unuttum ve ilişkiye girdim. Acaba bu yüzden hamile kalmış olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarının koruyuculuğu unutulmadığı sürece kullanılmaya başlandıktan sonra ilk 1 ay içinde yaklaşık yüzde 99’a kadar yükselir. Eğer 1 gün almayı unuttuysanız, ertesi gün bir önceki güne ait olanı da alarak yani o gün 2 tablet kullanarak korunmaya aynen devam edebilirsiniz. Ama 2 gün veya daha fazla unutmalarda koruyuculuk azaldığından o ay için eşiniz de korunmadıysa gebe kalma riskiniz bulunmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder