35 yaşından sonra azalıyor

03 Eylül 2018, Pazartesi 05:01
AA

Kadınlar işlerine yoğunlaşıyor, evliliği ve anne olmayı daha ileri yaşlara bırakıyor. Unutmamak gerekiyor ki 35 yaşından sonra kadınların yumurta rezervleri hızla azalmaya başlıyor. Eğer çocuk sahibi olmak istiyorsanız ertelemeyin.

Myomlarım alınabilir mi?

37 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. 1 yıldır gebe kalamadım. Myomlar yüzünden aşırı ağrı ve kanamam oluyor. Myomlar ameliyatla alınabilir mi? Ameliyattan sonra aşılama ya da tüp bebek tedavisine geçilebilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 37 yaşındaki kadın 1 yıldır korunmamasına rağmen gebe kalamadıysa vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında deneyimli kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalıdır. Kadınların 35 yaşından sonra yumurtalık rezervleri hızla azalmaya başlar. Kaldı ki sizde myomlar tespit edilmiş ve kanamada artış var. Bebeğin yerleşeceği yere yakın bir myom varsa, bu myom gebeliğe engel olabileceği gibi, düşük yapmanıza neden olabilir. Ameliyat kararı myomların bulunduğu yer, boyut ve hastada yarattığı şikayetlere göre verilir. Ufak ama rahmin iç duvarına yakın, kanamayı arttıran myomlar histeroskopi denilen kapalı yöntemle çıkarılırsa o zaman beklemenize gerek yok. Ama açık ya da laparoskopik yöntemle daha büyük ve dış yerleşimli myomlar çıkarılacaksa o zaman en az 4-5 ay hamile kalmamanız gerekecektir.

İşe yarar mı?

55 yaşındayım, menopoza giremedim. Kanamalarım yoğun olduğu için hormonlu spiral takıldı. 40 gün oldu, leke şeklinde kanamalarım var, her şey yolunda mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ülkemizde menopoz yaşı ortalama 50-52’dir. Kanamalarınızın yoğun olması ve yaşınız itibariyle size hormon içeren spiral takılmadan önce rahminizin iç duvarından biyopsi yapılması uygun olurdu. Yapılmadıysa yaptırın. Biyopsi sonucu normalse hormonlu spiral kanamalarınızı azaltabilir. Ama yaşınız itibariyle mamografiyi ihmal etmeyin.

Çocuğumuz olur mu?

Eşimin sperm değerlerini ve testleri yolluyorum. Çocuk sahibi olabilir miyiz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı belirtmemişsiniz ancak eşinizin spermi sayıca normal olmasına rağmen ileri hareketliliğinde yavaşlık ve yapısında kusur var. 1 yıldır denemenize rağmen hamile kalamadıysanız ve diğer her şey normalse o zaman uzmana başvurarak aşılama mı, tüp bebek mi gerekeceğine karar vermenizde fayda olacaktır.

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.