Opr. Dr. Hande Akbaş 37 yaşından sonra azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

37 yaşından sonra azalıyor

Haberin Devamı

Kadınlar iş, kariyer, daha iyi şartlar derken bazen anne olmayı fazla erteliyor. Ama unutmamak gerekiyor ki doğurganlık 37 yaşından sonra giderek azalmaya başlıyor...

İlacı bırakınca kanama bitiyor

28 yaşındayım, düzensiz adet görüyorum. Birçok doktora gittim, yumurtalığımın çalışmadığını söylediler. Doğum kontrol ilacı kullanıyorum, içince adet görüyorum. Bırakınca kanama kesiliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, anlaşıldığı kadarıyla genç yaşta yumurtalık fonksiyonlarınız azalmış. Muhtemelen ailenizde birilerinde de bu durum mevcut. Düzensiz de olsa adet görmüş olmanız henüz menopoza girmediğinizi gösteriyor. Dolayısıyla yumurtalık rezervinizin son durumuna bakılmalı. Yumurta gözüküyorsa ve evliyseniz menopoza girmeden bir an önce tüp bebek yaptırarak çocuk sahibi olmaya çalışmanızı öneririm. Evli değilseniz o zaman var olan yumurtalarınızı da zaman içinde yitirmeden dondurulmasını sağlayabilirsiniz.

Tembelleşir mi?

1 yıllık evliyiz. 1 yıl daha korunmak istiyoruz. Uzun süre korunmamız daha sonra çocuk yapmamıza engel olur ya da zorlaştırır mı? Yumurtamın tembelleşmesi mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı ve yumurtalık rezervinizi bilmiyorum. Normal şartlarda kadın ve erkekte problem yoksa 1 yıl daha korunmanız gebe kalmanız açısından hiçbir sorun yaratmaz. Tabii ki bu söylediğim durum kadın yaşının 37’nin altında olduğu koşullar için geçerlidir. Çünkü bu yaştan sonra kadınlarda üretkenlik giderek azalır. Dilerseniz önce kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olarak yumurta rezerviniz hakkında bilgi alıp beklemenizin bir engel olup olmayacağını daha net öğrenebilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki şu an ne kadar normal olsa bile tüm kadınların yaşla beraber yumurta rezervi azalmaya başlar.

Hormon bozukluğu varmış

22 yaşındayım. Adetim 4 hafta sürdü ve koyu kahverengiydi. Sonra 2 ay gecikti, doktora gittim. İltihaplanma olduğunu söyledi. Akıntım bitti, sonraki aylarda adet düzensizliği başladı. Doktor, hormon bozukluğu olduğunu söyledi. Tedavisi nasıl olacak?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hormon bozukluğunun birçok tedavisi mevcuttur. Sık kanama devam ediyorsa öncelikle sadece hormonal bozukluktandır denilmeden önce rahmin iç tabakasından bir örnekleme yaparak rahim içinde sorun olup olmadığından emin olunmalı. Bu sonuç normal gelirse, o zaman bazı ilaçlar başlanabilir. Adet gecikmeleriniz devam ediyorsa o zaman hormonal bozukluğu normale döndürecek hormon ilaçları verilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder