Opr. Dr. Hande Akbaş 40 yaşına kadar kullanabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

40 yaşına kadar kullanabilirsiniz

Haberin Devamı

Kadınların istenmeyen gebeliklerden koruyan doğum kontrol hapları 40 yaşına kadar kullanılabiliyor. Bu ilaçlar kullanılırken sigara içilmemesini öneriyoruz. Bir de ilaçlar her gün aynı saate alınmalı ki hormon düzeyi kanda sabit kalsın

İlaç kullansam olur mu?

27 yaşındayım. Sezaryenle doğum yaptım, spiral taktırdım ama mutsuz oldum. Adetimin ilk günü doğum kontrol hapına başladım. Acaba başka bir yöntem mi bulmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olduğu için doğum sonrasında doğum kontrol ilaçları kullanmanızda sakınca yok. Doğum kontrol ilaçları 40 yaşına kadar kullanılabilir. Sigara içen kadınlarda beyne pıhtı atma riski arttığından dolayı hastalara bu ilacı kullanırken sigara içmemelerini önermekteyiz.

Hormon düzeyinin kanda sabit olması için her gün aynı saatlerde alın. Aksi takdirde sık görülen lekelenme bulguları başlayabilir. Tüm bunlara dikkat ettiğiniz sürece doğum kontrol ilaçları koruyuculuğu en yüksek yöntem olduğundan bu haplara korkmadan devam edebilirsiniz.

Menopoza giriyormuşum

Adetlerim düzensiz olmaya başladı. Doktora gittim bana menopoza girmek üzere olduğumu söyledi. Bir süredir isteksizlik başladı. Sizce menopozla ilgili mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopozda vücutta östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte kadınlarda ateş basması, gece terlemesi ve vajinada kuruluk gelişir. Bu da kişide istekte azalmaya neden olabilir. Ayrıca menopozdan bağımsız olarak kişi de yaşla birlikte kanda testosteron seviyesi de azaldığından cinsel isteksizlik daha da artar.

Menopoz geçişi sırasında genellikle isteksizlik zamanla azaldığından kadının hayatında ciddi değişikliklere sebep olmaz. Kişide cinsel isteksizlik, aşırı stres ve hayattan beklentilerin azalması durumlarında da ortaya çıkabilmektedir.

Gebe kalır mıyım?

39 yaşındayım. 2 çocuğum olduğu için 5 yıl önce tüplerimi bağlattırdım. İkinci kere evlendim ve eşim çocuk istiyor. Sizce benim tekrar gebe kalma şansım var mı?

CEVAP

Değerli okuyucum, tüpler bağlandıktan sonra tekrar hamile kalmanız mümkün. Ama doğal yollarla olma ihtimali yoktur.

Tüplerin bağlanmasından sonra bunu düzeltici ameliyatlar yapılsa bile başarı oranları çok düşük olduğundan bu operasyonu geçirmek yerine direkt tüp bebek yaptırın. Tüpleri onarıcı operasyonlardan sonra dış gebelik riski epey yüksek oluyor. Geçmiş olsun dileklerimle...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder