Opr. Dr. Hande Akbaş 40 yaşına kadar kullanılabilir
HABERİ PAYLAŞ

40 yaşına kadar kullanılabilir

Doğum kontrol hapları kadını istenmeyen gebeliklerden ve yumurtalık kanserinden koruyor. Ailenizde erken yaşta pıhtı atması ya da felç gibi sorunlar yoksa, sigara içmiyorsanız bu ilaçları düzenli doktor kontrolü altında 40 yaşına kadar kullanabilirsiniz.

Kaç yaşıma kadar kullanabilirim?

34 yaşında kadınım. 6 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu hapları kaç yaşına kadar kullanabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ailenizde erken yaşta pıhtı atması, felç öyküsü yoksa ve sigara içmiyorsanız 40 yaşına kadar düzenli doktor kontrolünde kalmak şartıyla doğum kontrol ilaçlarına devam edebilirsiniz. Bu ilaçların maksimum 10 yıl kullanılmasını veya 40 yaş doldurulduğunda bırakılmasını öneriririz. Meme muayenenizi de düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmemeniz gerekir.

Ne zaman korunmaya başlamalıyım?

29 yaşında, 30 haftalık hamileyim. Doğum sonrası uygulayabileceğim en güvenli korunma yöntemi hangisi? Bir de doğumdan ne kadar sonra korunmaya başlamam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, etrafça söylenenin aksine bebeğinizi emzirmek sizi korumayacaktır. Bu nedenle hastalarıma önerdiğim yöntem lohusalık dönemi bitiminde spiral takılmasıdır. Aylık veya 3 aylık birtakım iğnelerle de korunabilirsiniz. Ama genellikle bebekle uğraşırken anneler bu iğnelerin zamanını kaçırabiliyor. Bu yüzden de istenmeyen gebeliklerle karşılaşabiliyoruz. Unutmayacaksanız her iki yöntemi de emzirirken kullanabilirsiniz.

Neden adet görmedim?

16 yaşındayım. En son 27 Temmuz’da adet gördüm. Bu ay olmadı ve hâlâ belirti yok. Sizce normal mi? Ağustosta bağırsak enfeksiyonu yaşadım. Doktor iğne yaptı, birkaç gün de ilaç kullandım. Acaba bunlar etkilemiş midir?


CEVAP

Sevgili okuyucum, daha önceden adetleriniz düzenli olurken bu ay gecikme yaşadıysanız bunu normal bir durum olarak kabul edemeyiz. Bağırsaklarınız için size verilen ilaç büyük ihtimalle antibiyotiktir. Ve antibiyotikler nadiren adetlerde düzensizlik yapar. Sizin yapmanız gereken en doğru hareket kadın hastalıkları ve doğum uzmanına giderek muayene olmak, rahim ve yumurtalıklarınıza ultrasonla baktırmak normalse bazı hormon testlerini yaptırarak neden gecikme olduğunun araştırılmasını sağlamak olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder