Opr. Dr. Hande Akbaş 45 yaşın üzerindeyseniz....
HABERİ PAYLAŞ

45 yaşın üzerindeyseniz....

Haberin Devamı

Menopoz bazı kadınlar için zorlu geçiyor. 45 yaşın altındaysanız bu zamanı rahat atlatmak için kısa bir hormon tedavisi işe yarayabilir. 45’in üzerindeyseniz antidepresanlar, bitkisel destekler, diyet ve spor yeterli olur

Menopoz çok zor geçiyor


3 yıldır menopozdayım. Vücudumu ateş basıyor, çok terliyorum. Midem şişiyor. Tuvalete çıkmakta zorlanıyorum. Doktorun verdiği ilaçları kullandım, sonra bıraktım. Ama ilaç kullanırken de bazı şikayetlerim oluyordu. Lütfen bana yardım edin. CEVAP Değerli okuyucum, yaşınızı belirtmemişsiniz ama 45 yaşın altındaysanız bu süreyi daha rahat atlatabilmek adına kısa dönem hormon tedavisi kullanabilirsiniz. 45 yaş üstündeyseniz bu süreçte bazı antidepresanlar, bitkisel ilaçlar, diyet ve spor yeterli olmaktadır. Mide ve bağırsak şikayetleriniz için bir gastroenteroloji uzmanına başvurmanızı öneririm. Ayrıca liften ağırlıklı diyetle beslenmeniz de faydalı olacaktır.

Tüplerde iltihap varmış


Kasım’ın 4’ünde HSG çektirdim. Doktor bana “Rahimde ve tüplerin orada iltihap var. Bu iltihap tüplere dağılmış olabilir” dedi ve ilaç yazdı. İltihap ilaçla dağılmazsa laparoskopi yapılacakmış. Laparoskopi nedir? Artık çok yorgunum. Bana bilgi verir misiniz? CEVAP Değerli okuyucum, rahim filminizi görmeden tüplerinizin durumunu anlamak mümkün değil. İltihap filmde görülmez. Ama iltihabın yarattığı etkilerden şüphelenebiliriz. Bunun da kesin tanısı laparoskopi yöntemiyle konulabilir. Laparoskopi göbek deliğinden kamerayla girilerek karın boşluğunun havayla şişirilmesi sonucu iç organların görünür hale getirilmesidir. Rahim, yumurtalıklar ve tüpler incelenir. Ameliyatta vajinadan mavi boya verilerek tüplerden geçiş olup olmadığına bakılarak tüplerin ne kadar sağlıklı çalıştığı anlaşılabilir.

Yumurta sayım yaşıma göre azmış


4 yıldır evli kadınım, bebeğim olmuyor. Daha önce kist ameliyatı oldum. Doktor yumurtalıkların az çalıştığını ve sayısının yaşıma göre az olduğunu söyledi. Konu ile ilgili olarak ne yapabilirim? Daha önce de bir tüp bebek denedim. Tavsiyeleriniz nelerdir? CEVAP Değerli okuyucum, yaşınızı bilmiyorum ama kist cerrahisi geçirildikten sonra yumurtalık rezervinde azalma sık rastladığımız bir sorundur. Bu sebeple kisti olan tüm hastaların kapalı cerrahi ile bunu üreme konusunda yan dal yapmış bir kadın doğum uzmanına aldırmalarını önermekteyim. Bu sayede kistiniz çıkarılırken fertilitenizin maksimum korunması da hedeflenecektir. Şu anda rezerviniz az olsa bile tamamen bitmediğine göre daha fazla vakit kaybedip yumurtalarınızı tamamen tüketmeksizin tüp bebek yaptırmaya devam edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder