Opr. Dr. Hande Akbaş 5 yılda bir değiştirilmesi önerilir
HABERİ PAYLAŞ

5 yılda bir değiştirilmesi önerilir

Haberin Devamı

Kadını istenmeyen gebelikten koruyan spiral 5 yılda bir değiştirilmeli. Çünkü uzun yıllar çıkarılmayan spiral vajinal enfeksiyona, kokulu akıntıya, ağrılı ilişkiye bazen de kanamaya neden olabiliyor.

Çok sık idrara çıkıyorum

43 yaşındayım. 3 yıldan beri çok sık idrara çıkıyorum. İdrarımda kan da göörüldü. İlaç verdiler. Acaba bunlar menopoz döönemiyle bağlantılı olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çok sık idrara çıkmakla menopoz arasında ilişki bulunmamakta. Sık idrar, bazen kanlı idrar ilk başta akla idrar yolu enfeksiyonu, kum ya da taş oluşumunu akla getirir. Bu nedenle size önerim vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmanız. Varsa enfeksiyon böbreklerinize kadar ilerlemeden vaktinde gerekli test ve tedavileri yaptırmanızdır.

Spiralle ilgisi olabilir mi?

37 yaşındayım ve 2 çocuk annesiyim. 10 yıl önce spiral taktırdım. 2 aydır eşim vajinadan köötü kokuların geldiğini sööylüyor. Acaba bunun spiralle bir ilgisi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spirallerin genellikle 5 yılda bir değiştirilmesini önermekteyiz. Sizde 10 yıl epey uzun kalmış. Maalesef spiralle en sık gördüğümüz yan etkilerden birisi vajinal enfeksiyonlardır. Bunlar da çoğunlukla kötü kokulu akıntı, ağrılı cinsel ilişki bazen de kanama şeklinde ortaya çıkar. Bir an önce kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmanızı, spiralinizi çektirmenizi varsa enfeksiyon için tedavi görmenizi tavsiye ederim. Sonrasında istiyorsanız tekrar spiral taktırmanızı öneririm.

Yumurtlama gerçekleşmiyormuş

29 yaşındayım, adetlerim düzensiz. Doktor yumurtlamanın gerçekleşmediğini söyledi. Düzenleyici olarak doğum kontrol hapı verdi. Anne olma şansım yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurta rezerviniz az olduğu ya da erken menopoz durumu söz konusu olduğu için mi? Yoksa hormonal bozukluklara bağlı olarak vaktinde yumurtanızın olgunlaşamamasına mı bağlı olarak doktorunuz yumurtlama gerçekleşmiyor dedi? Öncelikle bunun araştırılması gerekir. Bu nedenle sizi muayene etmeden anne olup olamayacağınızla ilgili hiçbir hekim yorum yapamayacaktır. Size önerim üreme alanında deneyimli bir hekime başvurarak vakit kaybetmeden muayene olmanızdır. O size mutlaka yol gösterecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder