Opr. Dr. Hande Akbaş Adet düzensizliği varsa...
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzensizliği varsa...

Adetiniz düzenliydi ama son aylarda bozuldu. Hayatınızda değişiklik var mı düşünün. Kilo aldınız mı, anti depresan ya da başka bir ilaç içiyor musunuz? Doktora başvurun ve hormon tahilleri normal mi diye baktırın

Neden adet göremiyorum?

28 yaşındayım, bekarım. Adetim 30 günde bir düzenli şekilde olurdu. Son 4 aydır adet göremiyorum. Doktora gittim. Kan ve hormon tahlillerimde sorun yokmuş. Doktorum söktürücü kullanmamı söyledi. Kullandım, sonuç alamadım. Ne yapmam lazım?

CEVAP

Değerli okuyucum, 4 aydır hayatınızda herhangi bir değişiklik oldu mu buna bakmanızı öneririm. Örneğin; kilo alımınızda artış oldu mu ya da anti depresan vb herhangi bir ilaç kullanmaya başladınız mı? Bunları mutlaka ekarte etmemiz gerekir. Hormon tahlillerinde bir sorun çıkmadıysa sizin gibi genç bir kadında adetlerdeki gecikmenin en sık rastlanılan sebebi polikistik over sendromu olabilir. Zaman zaman yumurtlamanın gecikmesi veya kaybolmasına bağlı olarak kadının adetlerinde gecikmeler yaşanır. Bazı söktürücüler yeterli gelmediğinden doktorunuza halen adet göremediğinizi söyleyin ki farklı bir ilaca geçilsin. Uzun vadede kontrol altına almak istiyorsanız doktorunuza danışarak, bir süreliğine düşük seviyede hormon içeren doğum kontrol ilaçlarından birisine başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bebeğimiz olur mu?

Eşimin sperm testlerini size yoluyorum. Acaba bu değerlerle bebek sahibi olma imkanızı var mı? Doktorumuz önce ameliyat sonra tüp bebek dedi. Siz ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin varikosel nedeniyle ağrı gibi ciddi şikayetleri yoksa sırf 200 bin spermi var diye ameliyat olmasını biz üreme tıbbıyla uğraşan hekimler pek önermemekteyiz. Çünkü maalesef olacağı ameliyat sonrası sperm sayısı 15 milyonun üzerine çıkmayacaktır. Zaten doktorunuz da size tüp bebek önermiş. Eğer varikoselden yana ağrısı yoksa bence direkt tüp bebek yaptırmanız en doğrusudur.

Nadiren varikosel ameliyatlarının başarılı yapılamaması sonucunda var olan 200 bin spermi de kaybetme riskimiz söz konusudur.

Sperm sayısı kaç olmalı?

Normal sperm sayısı en az kaç olmalı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, normal sperm konsantrasyonu ml’de minimum 15 milyon olmalıdır. 1 saat sonunda normal hareketli sperm sayısı yüzde 50’nin üzerinde olması gerekir. Yapısal anomaliler ciddi olmadığı sürece gebelik ihtimalini çok etkilemez ancak yine de yüzde 4’ün üzerinin normal görünümde olması beklenir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder