Opr. Dr. Hande Akbaş Adetin ikinci günü testler yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Adetin ikinci günü testler yapılmalı

Çocuk isteyen kadının yaşı ileriyse vakit kaybetmeden uzmana başvurmalı. Doktorunuz adetinizin ikinci günü bazı testler isteyecek, ardından da ultrasonla muayene edip yumurtalık rezervinizi ve durumunuzu değerlendirip yol gösterecektir.

Kist anne olmayı etkiler mi?

23 yaşındayım. Adet sancıları için doktora gittim. Doktor rahimde kist olduğunu ve hormon bozukluğundan kaynaklandığını söyledi. Bu kistler anne olmaya engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet sırasında başlayıp giderek şiddetlenen ağrıların en sık kaynağı yumurtalık kistleridir. Her yumurtalık kisti kısırlığa sebep olmaz. Endometriozis denilen çikolata kisti varsa bu ilerleyici bir hastalık olduğundan uzun vadede kısırlığa yol açabilir. Eğer basit bir kist saptandıysa korkmayın. Ama doktorunuz bunun çikolata kisti olduğunu ifade ettiyse evleninceye kadar büyümemesi için bazı ilaçlardan kullanın ve evlenir evlenmez de vakit kaybetmeden çocuk düşünün.

Haberin Devamı

Kaşınma, yanma oluyor

26 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Adet olmama 44-5 gün kala vajinamda kaşınma, yanma ve akıntı oluyor. Bu her adet döneminden önce gerçekleşiyor. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen vajinal enfeksiyon söz konusu. Önerim jinekolojik muayeneyi bir an önce yaptırmanızdır. 2 yıllık evli olduğunuza göre gitmişken smear de yapılacaktır. Enfeksiyon varsa buna yönelik tedavi verilerek tüm şikayetlerinizin kısa zamanda geçmesi sağlanabilecektir.

Bebek istiyorum ama...

40 yaşındayım, bebek istiyorum ama olmuyor. Ateş basmalarım var. Östrojen 20 çıktı. Hangi testleri yaptırabilirim? Yumurtlama için bir ilaç kullanıyorum. Yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, 40 yaş bizim için vakit kaybedilmemesi gereken bir yaştır. Ateş basmaları yumurtalık rezerviniz azalmaya başladığı için oluyor olabilir. Buna bakarak menopoza yaklaşıyorsunuz demek asla doğru olmaz. Estrojen değerinizin tek başına anlamı yoktur. Adetinizin ikinci günü FSH ve estrojenin birlikte bakılması daha fazla bilgi verici olur. AMH denilen yumurta rezervinizin başka bir göstergesi olan kan testini de yaptırabilirsiniz. Önerim tüm bunlardan önce üreme tıbbı konusunda deneyimli bir hekime başvurmanız. Muayenede ultrasonda antral folikül dediğimiz yumurta rezervinizin en doğru haline bakılması uygun olacaktır. Sonrasında zaten yukarıda bahsetmiş olduğum tetkikler istenir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder