Opr. Dr. Hande Akbaş Ağrınız olabilir ama fazlaysa doktora gidin
HABERİ PAYLAŞ

Ağrınız olabilir ama fazlaysa doktora gidin

Adet döneminde her kadında ağrı olabilir. Ama ağrı dayanılmazsa kadın doğum uzmanına başvurun. Nedeni yumurtalık kistleri de, basit bir yumurtlama ağrısı da olabilir. Sebebini öğrenin.

Çok ağrı çekiyorum

25 yaşındayım ve bekarım. Her ay adet sancısı çekiyorum. Hatta sancıdan bayılıyorum. Bu ağrılara artık bir çözüm istiyorum. Kadın doğum uzmanına gideceğim ama bu ağrıların nedeni nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğru kararı vermişsiniz, bir an önce bir kadın doğum uzmanına başvurmanızı öneririm. Bu ağrının altında çok basit yumurtlama ağrısı yatabileceği gibi, önemli olabilecek birtakım yumurtalık kistleri de yatabilir. Bu yüzden muayene çok önem taşıyor. Size yapılacak ultrasonla neden rahatlıkla ortaya konulabilir. Sebep neyse tedavi de ona bağlı olarak değişeceğinden ağrıyı çekmek yerine vakit kaybetmeden muayene olmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Nasıl tedavi olayım?

Ara ara vajinal mantar enfeksiyonu yaşıyorum. Fitil ve ilaç kullanıyorum geçiyor. Adet düzenim normal. Smear alındı, çıkan sonucu size yazıyorum. Doktorum “3-6 ay sonra smear tekrarı ile kontrol önerilir” dedi. Doğum yapmadım. Bana nasıl bir tedavi önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinada mantar kadınlarda sık görülen bir enfeksiyon çeşididir. Genellikle o bölgenin ıslak kalması, uzun süreli antibiyotik kullanımı, dar ve sentetik kıyafetler giyilmesi en sık rastladığımız sebepler arasındadır. Tedavisi son derece kolaydır. Ama sık tekrarlıyorsa veya her ilaca cevap vermiyorsa, kültür alınarak hangi tür mantarla karşı karşıya olduğumuzu bilmek gerekir.

Smearinizi 3 ay sonra tekrar ettirmenizi ve mutlaka sıvı bazlı yaptırmanızı öneririm. Lama yayma şeklinde yapılan smearlerde bazen enfeksiyon olduğunda patolojik açıdan değişik hücreler patolog arkadaşımızın şüphede kalmasına neden olabiliyor. Gerek mantar enfeksiyonunun, gerekse rahim ağzınızda saptanmış olan hafif hücresel değişikliklerin gebe kalmanızla en ufak ilgisi yoktur. Özetle bu durumlar kısırlığa neden olmaz.

Kanamam yok

Yaklaşık 7.5 haftalık gebeyim. Kasıklarda şiddetli ağrı ve hafif kanamayla doktora gittim. “Düşük tehdidi” dediler. Progestana başladım. Doktor, gebelik kesemin embriyoya göre küçük olduğunu söylüyor. Bu tehlikeli mi ya da bebeğim bir sorunla karşılaşır mı? Kanamam yok. Kese ileride büyür mü?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanama ve kasık ağrısı gebelikte düşük tehdidi demektir. Dolayısıyla progesteron takviyesi kullanmanız ve yatak istirati uygulamanız gerekir. Gebelik kesesinin ve embriyonun gelişimi genellikle birbirine paralel gider. Bu haftalarda en fazla 3-5 günlük oynamalar olmalıdır. Eğer gebelik kesenizin ya da embriyonuzun gelişimi geriden geliyorsa bu sağlıklı bir gebelik olmayabilir. Bu nedenle sıkı takip edilmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder