Opr. Dr. Hande Akbaş Ailede erken menopoz varsa
HABERİ PAYLAŞ

Ailede erken menopoz varsa

Haberin Devamı

Ailenizde erken menopoz varsa ve anne olmak istiyorsanız acele etmelisiniz. Korunmadığınız halde gebe kalamıyorsanız hiç vakit kaybetmeden ve yumurtalık rezerviniz tükenmeden hemen bir kadın doğum uzmanına başvurun

3 kez tüp bebek denedik


28 yaşındayım ve 6 yıllık evliyim. 1 yıl içinde 3 kez tüp bebek denemesi yapıldı. İlk 2 denemem iptal edildi. Son denemede sağ yumurtalığımda 18 mm olan yumurtam toplandı ama kalitesiz çıktı. Amh değerim 0,35, fsh ise 19. Ailemde erken menopoz da var. Yumurtalıklarımda kist bulundu. En fazla 2-3 yumurtam oluyor. 2 ay sonrası için yeniden tüp bebek deneyeceğim ama yumurta oluşur mu bilmiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz? CEVAP Sevgili okuyucum, ailenizde erken menopoz olduğunuzu bilmenize rağmen bebek için 6 yıl beklemiş olmanız yanlış olmuş. Yaşınız genç olmasına rağmen ne yazık ki sizin yumurta rezervleriniz tükenmeye yaklaşmış görünüyor. FSH değeriniz maksimum 15’in üzerine çıktığı anda tüp bebek yaptırmanın hiçbir anlamı kalmadığı gibi sizin kendi kendinize denemenizle tüp bebek yaptırmanız arasında da gebelik olasılığı açısından fark kalmamaktadır. Size önerim artık tüp bebek deneyerek paranızı sokağa atmak yerine kendi kendinize biraz daha deneyin. Eğer olmuyorsa yurt dışına gidebilirsiniz.


Ertesi gün hapı içtim


Eşimle 2 hafta önce ilişkiye girdik. Ben ertesi gün hapı içtim. Ama nedense mide bulantılarım hemen her gün devam ediyor. Doktora gittim “Bir haftada belli olmaz” dedi. 10 gün sonra kan testi yaptırmamı söyledi. Sizce hamile olabilir miyim? CEVAP Sevgili okuyucum, ertesi gün hapını 2 hafta önce aldıysanız şu anda kanda baktıracağınız gebelik testi size hamile kalıp kalmadığınızı gösterir. Boşu boşuna beklemeyin. Bulantıların sebebinin hamilelik olduğunu düşünmüyorum. Büyük ihtimalle aldığınız ertesi gün hapının bir yan etkisidir. Eğer uzun bir süre hamile kalmayı planlamıyorsanız ertesi gün hapları gibi yöntemlere başvurmak yerine size önerim mutlaka bir doktora başvurun. Onun kontrolünde düzenli olarak doğum kontrol ilacı kullanmaya başlayın.

Kızıma tanı konulamıyor

Kızım 1 yaşında ve 46xy kromozomu taşıyor ve doğduğundan beri birçok problemi var ve daha tanı konulamadı. Ne yapmalıyız? CEVAP Sevgili okuyucum, çocuğunuz dış genital organlarına bakıldığında kız gibi görülse de genetik olarak erkek olduğundan esasında erkektir. Görüntüleme yöntemleriyle bakıldığında yumurtalıkları olmadığı veya artık şeklinde olduğu anlaşılacaktır. Çocukta meme gelişimi, adet görme gibi ergenlik bulguları da gelişmeyecektir. Bu çocuklara dışarıdan hormon verilerek ergenlik sağlanır. Size önerim çocuğunuzu genetik uzmanına götürmenizdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder