Opr. Dr. Hande Akbaş Akla hormonal sorunlar geliyor
HABERİ PAYLAŞ

Akla hormonal sorunlar geliyor

Adet düzensizliğinin yanında saç dökülmesinin görülmesi akla hormonal sorunları getirir. Bu şikayetlere en sık neden olan rahatsızlıklar polikistik over sendromu ya da tiroid bezinin hastalıklarıdır

5 aydır korunmuyoruz

16 aylık evliyim, 5 ay önce çocuk sahibi olmaya karar verdik. Eşim 28, ben ise 23 yaşındayım. Ama hamile kalamadım. Sizce doktora gitmeli miyim yoksa daha beklemeli miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem yaşlarınız genç olduğu hem de 5 aydır korunmayı bıraktığınız için önerim birkaç ay daha kendi kendinize gebe kalmayı denemenizdir

Haberin Devamı

. Eğer hamilelik gerçekleşmezse öncelikle eşinizin meni vermesi en kolay test olduğundan sperm sayısına bir baktırmanızda fayda var.

Bu da normalse o zaman 1 yılı tamamlayıncaya kadar denemeye devam edebilirsiniz.

Bu süreye rağmen gebe kalamazsanız o zaman vakit kaybetmeden doktora başvurmanız sebebin bulunabilmesi için en doğru yaklaşım olacaktır.

Saçlarım dökülüyor adetlerim düzensiz

Adetlerim düzensiz ve saçlarım dökülüyor. Sizce nedeni düzensizlik olabilir mi? Adet kanamasının kaç gün sürmesi normaldir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet düzensizliği ve saç dökülmelerinizin olması bana öncelikle hormonal bir sorun olabileceğini düşündürmektedir. Bu şikayetlere en çok sebep olan 2 etken tiroid bezinin hastalıkları ya da polikistik over sendromudur.

Tiroid bezi hormonlarınız kan tetkikiyle kolaylıkla analiz edilebilir. Polikistik over sendromu için doktor sizi muayene etmeli, ultrasonla rahim ve yumurtalıklarınızı değerlendirmeli.

Gerekirse birtakım kan tahlillerine başvurarak sebebin bu mu olduğunu araştırmak gerekir. Her iki durumda da gerekli hormonal ilaçlarla şikayetleriniz kontrol altına alınabilecektir, endişe etmeyin.

Normal yolla gebe kalınır mı?

Sperm analizi yaptırdım, mililitredeki toplam sayı 10 milyon, 1 saatte toplam hareketli sperm sayısı yüzde 20 çıktı. Bu değerler ile eşimin normal yolla hamilelik mümkün mu acaba?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normalde mililitredeki sperm sayı toplamının 15 milyon ve üzerinde olması gerekir. Sizinki beklediğimizin biraz altında. Ama buna tek bir değerle karar vermek doğru değil.

Haberin Devamı

Gebelik için özellikle ileri hareketli sperm sayısı önemli olup sizde bu değer de az olduğu için eğer eşinizle düzenli ilişkiye rağmen gebelik oluşmadıysa artık vakit kaybetmeden üreme tıbbı konusunda uzman bir hekime başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder