Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olmak icin zaman kaybetmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmak icin zaman kaybetmeyin

Kadınların yumurtalık rezervi yaşla birlikte azalma gösteriyor. Özellikle 37 yaşından sonra her kadında bu rezerv azalır. Bu nedenle anne olmak istiyorsanız vakit kaybetmeyin.

Bu değerlerle annelik mümkün mü?

FSH değerlerim 8.59 çıktı. Bunu düşürmek için ne yapmalıyım? Yumurta güçlendirici yok mu? Bir de bu değer her ay artar mı? Biz korunmuyoruz, hamile kalacak mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsetmiş olduğunuz FSH değerinde olumsuz yön yok. FSH 12 hatta bazen 15’e kadar rezervin kötü olduğunu gösteren bir bulgu olarak kabul edilmez. Yumurtalık rezervi azaldığı zaman yapılacak bir şey yoktur. Ama FSH 8 ile, eşinizde sorun yoksa gebe kalabilirsiniz. FSH değeri yaş ilerledikçe artar, özellikle 37 yaşında sonra biyolojik olarak yumurtalık rezervi her kadında azalır. Sizde eşlik eden başka bir sorun yoksa, kendi kendinize deneyin. 1 yıl içinde gebe kalamazsanız o zaman doktora başvurun. Şu anda sadece FSH 8 ile endişelenecek bir durum olduğunu düşünmüyorum.

Haberin Devamı

Adetim düzensiz

20 yaşındayım. Adet zamanımdan 1.5 hafta önce kanama başladı. Zaten adetim düzensiz. İlk 3 gün kahverengi, sonraki 3 gün ise siyah kan geldi. İştahım yok. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurarak karından ultrasonla rahim ve yumurtalıklarınıza baktırın. Yumurtalıklarda kistik yapılar ya da rahminizde myom polip gibi iyi huylu urlar böyle düzensiz kanamalara neden olabilir. Tüm bunlar normalse, o zaman bir endokrinoloji uzmanına başvurarak tiroid gibi hastalıkların da araştırılması gerekir. Keza iştahsızlık ve adet kanamasında düzensizlik gibi şikayetler tiroid hastalıklarında sıkça karşımıza çıkar.

Çocuğumuz olmuyor

25 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. İlk çocuğumuzu 1 yıl önce 8 haftalıkken aldırdık. Doktor, rahmin aşağıda olduğunu söyledi. Korunmadığımız halde çocuğumuz olmuyor. Ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç ve bir kez gebelik geçirmiş olduğunuz için öncelikle kürtaj sonrası rahim veya tüplerinizde yapışıklık var mı bakılmalı. Bu filmi bu alanda bir uzmanın yorumlaması sonrası normalse o zaman sizin rezerviniz ve eşinizin sperm analizine bakılması gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder