Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olmak isteyene kadar...
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmak isteyene kadar...

Polikistik over sendromunda en etkili tedavi doğum kontrol ilaçlarıyla yapılıyor. Tedaviye destek için kadının varsa fazla kilosunu vermesi gerekiyor. Bu ilaçlar anne olmak isteyene kadar kullanılıyor. Bu sırada adetler ve yumurtlama düzene giriyor

Kurtulamaz mıyım?

26 yaşındayım, polikistik over teşhisi konuldu. Doğum kontrol hapına başladım. Doktor bu hapı ömür boyu kullanmam gerektiğini söyledi. Bebek istediğimde başka bir tedavi başlayacakmış. Bundan kurtulmanın yolu yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu genetik ve çevresel faktörlerin birlikte etki etmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık ve bu hastalığın kesin tedavisi yok. Muhtemelen adet düzensizlikleriniz nedeniyle size doğum kontrol ilacı başlanmış. Şu an için bebek düşünmüyorsanız ilaca devam edin. Bebek kararı verdiğinizde adetleriniz düzene girmişse bize ihtiyaç kalmayabilir. Durumunuzu bildiğiniz için eğer adetleriniz düzene girmememişse vakit kaybetmeden üreme alanında uzman bir hekime başvurun.

Haberin Devamı

Akıntı ve yanma başlıyor

30 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. Adet olmama 4-5 gün kala vajinamda kaşınma, yanma ve akıntı oluyor. Bu her adet döneminden önce gerçekleşiyor. Bugüne kadar doktora gitmedim. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, muhtemelen vajinal bölgenizde bir enfeksiyon söz konusu. Size önerim jinekolojik muayeneyi bir an önce yaptırmanızdır. 2 yıllık evli olduğunuza göre gitmişken smear de yapılacaktır. Enfeksiyon varsa buna yönelik tedavi verilerek tüm şikayetlerinizin kısa zamanda geçmesi sağlanabilir.

İsteksizlik başladı

1.5 yıl önce sezeryanle doğum yaptım. Doğumdan sonra cinselliğe isteğim bittim. 20 günde bir adet görüyorum. Kanamalarım 10 gün sürüyor. Spiral kullanıyorum. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle lohusalık döneminde bazen hormonların etkisine bağlı olarak cinsel isteksizlik gelişir. Bu hormonların normale dönmesiyle düzelir. Sizde 1.5 yıl olmuş. Öncelikle psikolojik nedenleri ekarte etmek gerekir. İlk çocukta anne deneyimsiz olduğundan ve etrafında ona yardımcı olacak birileri de yoksa yorgunluğa bağlı olarak cinsel isteksizlik gelişebilir. Psikolojik açıdan bir neden bulunamazsa o zaman kadın hastalıkları uzmanına başvurup enfeksiyon var mı baktırın. Nadiren enfeksiyonlar ilişki sırasında ağrı yaptığından kişide isteksizliğe neden olabilir. 20 günde bir adet görmenizi spiral kullanmanıza bağlıyorum. 10 gün sürmesi de bu nedenden kaynaklanır. Eğer kansızlık yapacak boyuta geldiyse belki spiralin çıkarılması fayda olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder