Opr. Dr. Hande Akbaş Anne ve bebeği riske atmamak icin
HABERİ PAYLAŞ

Anne ve bebeği riske atmamak icin

Normal doğum mu yoksa sezaryen mi hep tartışılan bir konudur. İlk doğumunu sezaryenle yapmış bir kadının daha sonraki gebeliklerinde de aynı yöntemin tercih edilmesinin nedeni anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atmamak, eski doğum yerinde bir yırtılma olmasını önlemek...

Anne olması mümkün değil mi?

Nişanlım rahim ağzı kanseri geçirmiş. Bana hamile kalıp anne olamayacağını söylüyor. Acaba bu doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzı kanseri hangi evredeyken yapıldıysa ona göre değişik ameliyatlar gündeme geliyor. Eğer nişanlınızın rahmi alınmayıp sadece rahim ağzına müdahale edildiyse anne olabilir. Ama rahmi alındıysa maalesef gebe kalamayacaktır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

İkinci çocuk konusunda tedirginiz

İkinci veya üçüncü çocuk için tedirginiz. Ülkemizdeki “İlk doğumu sezaryen olan normal doğum yapamaz”. Kime sorsam sezaryen, kime sorsam “Üçüncüyü yapamazsın” denilmiş. Kayınbiraderin eşi Fransa’da, ilk çocuğu kilo sebebiyle sezaryen oldu. Sonra iki çocukları normal doğdu. Sizin görüşünüz nedir? Fransa’ya mı gidelim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ülkemizde maalesef kadın sezaryen olduysa bu hep sezaryen oluyor. Aslında bu şart değil. Ama geçmişte sezaryen olmuş gebelerde doğumu çok sıkı takip etmek, anne ve bebeğin hayatını riske atacak en ufak bir durum gelişmeye başlaması halinde derhal müdahale etmek gerekir. Bu da doktorun devamlı bu hasta başında beklemesi demek olduğundan ve eski sezaryen yerinden olası bir yırtılma durumda hem anne hem bebeğin hayati tehlikesi ortaya çıkacağından, yasal sorumluluk da doğurduğundan sezaryen özel hastanede ve birçok devlet hastanesinde çalışan meslektaşım tarafından tercih edilmemektedir.

Amerika’da da sezaryen oranı yüksek

Yurt dışında bulunmuş bir doktor olarak orada sezaryen sonrası normal doğum denenmesinin en önemli nedeni tıbbi sebeplerden çok maalesef sezaryen ile doğum ücretlerinin çok yüksek olması ve sigorta şirketlerinin parayı kolaylıkla karşılamaması. Yoksa Amerika’daki özel hastanelerde de sezaryen oranları yüzde 50.

Yani ülkemizdeki kadar yüksek. Sizinle ilgili görüşüme gelince; öncelikle güzel yurdumuzu bırakıp Fransalara gitmeyin. 3 sezaryene kadar tıbbi olarak müsaade ediyoruz. Diyelim ki gittiğiniz doktorunuz, eşinize ikincide de sezaryen kararı verdi.

Haberin Devamı

Bu demek oluyor ki halen 1 çocuk hakkınız devam ediyor. 3 çocuktan fazlasını düşünüyorsanız doğum şeklinden öte onlara sağlayacağınız gelecek için ekonomik nedenlerden dolayı Allah önce size sağlık versin...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder