Opr. Dr. Hande Akbaş Anneden bebeğe geçme riski var
HABERİ PAYLAŞ

Anneden bebeğe geçme riski var

Hepatit C olan kadınların gebe kalmadan önce mutlaka doktor kontrolünde testlerini yaptırması gerekiyor. Ayrıca bebek doğar doğmaz takibe alınmalı. Çünkü hastalığın anneden bebeğe geçme riski bulunuyor...

Eşime bulaşır mı?

32 yaşındayım. Her yıl düzenli test yaptırırım, bu yıl Hepatit C olduğum fark edildi. Birkaç ay önce ameliyat geçirmiştim. Evlenmek istiyorum. Ama hastalık yüzünden endişeliyim. Eşime bulaşır mı, anne olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle geçmiş olsun, Hepatit C’nin aşısı bulunmadığından kan ve cinsel temas yoluyla bulaştığından evlenmeden önce bu durumu mutlaka partnerinizle paylaşın. Çünkü düşük risk de olsa ne yazık ki hastalığı ona geçirme riskiniz var. Aynı şekilde gebelik sırasında da bebeğinize geçirme riskiniz bulunduğundan doğar doğmaz bebeğiniz bu açıdan takip edilmelidir. Hepatit C geçirmiş olmanız gebe kalmanıza engel olmaz. Ama gebe kalmadan önce hepatit vücudunuzda aktif mi, gebelikte karaciğeriniz açısından bir sorun yaşar mısınız mutlaka bir hematoloji uzmanının fikrini almalı ondan sonra hamilelik planlamalısınız.

Haberin Devamı

Bebeğe zararı var mı?

AVM’lerdeki x-ray cihazları 12 haftalık gebeyim. Bebeğime zarar var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sanılanın aksine alışveriş merkezlerinde altından geçilen yer x ray cihazı olmayıp metal dedektörüdür. Çantalarımızı koyduğumuz korunaklı kapalı alanda X ray mevcut. Buradan geçmediğinize göre alışveriş merkezlerinde eşiniz korkmadan metal dedektöründen geçebilir. Çünkü bunun bebeğinize herhangi bir zararı olduğu saptanmamıştır.

Gebelik aşısı yapılabilir mi?

Kız kardeşim tekrarlayan düşükler nedeniyle anne olamıyor. Genetik testler de dahil, hepsi yapıldı. Ama nedeni bulunamadı. Düşükler hâlâ devam ediyor. Gebelik aşısı genlerde sorun olsa da uygulanabiliyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genlerde sorun yoksa o zaman düşüğün tekrar olmasını engellemek adına bazı güncel tedaviler uygulamakta ve iyi sonuçlar almaktayız. Ancak anne veya babanın genetiğinde sorun varsa, o zaman mutlaka embriyo olarak PGD denilen genetik tanı yapılması sonra sağlıklı tespit edilen embriyo varsa onun transfer edilmesi gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder