Opr. Dr. Hande Akbaş Ara vererek kullanırsanız iyi olur
HABERİ PAYLAŞ

Ara vererek kullanırsanız iyi olur

Doğum kontrol hapıyla korunmak isteyen kadının mutlaka bir kadın doğum uzmanına gitmesi gerekiyor. Uygunsa ilaca başlayabilirsiniz. Yine de 1-1.5 yılda bir birkaç ay ara verip yeniden hapı içerseniz daha iyi olur.

Kabızlık arttı

7 aylık hamileyim, kabızlık sorunum çok arttı. Geçen gün kan geldi, doktora gittim. Basur olmuş. Bana ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Kabızlık gebelikte daha da şiddetleniyor ve sizin gibi birçok kişide basura naden oluyor. Size ilaç kullanmanızı önermem. Keza kullandığınız bu ilaçlarla bağırsaklarınız daha tembelleşebilir ve bu ilaçlara bağımlı hale gelebilir.

Haberin Devamı

Bu sebeple ben daha çok doğal yöntemlerle kabızlığı azaltmayı öneriyorum. Özellikle elma, kepek, buğday, brokoli, kereviz, karnıbahar ve erik kurusu gibi yüksek lifli gıdalarla beslenmek ve tabii ki bol sıvı tüketmek sizi rahatlatacaktır.

İlaç sorun yaratır mı?

30 yaşındayım, 9 yıllık evliyim. 4 yaşında bir çocuğum var. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. İkinci çocuğu istersem bu haplar hamile kalmamı geciktirir mi? Bir de nasıl kullanılır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Ama mutlaka bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Başlamadan önce jinekolojik muayene olmalı, uygun aday olduğunuzdan emin olmalısınız. Her şey uygunsa bile 1-1.5 yıllık periyodlarda kullanıp birkaç ay ara verip sonra devam etmenizi ve toplam 10 yıldan daha uzun kullanmamanızı öneririm.

Boş gebelik geçirdim

27 yaşındayım. Eşimde morfoloji sıfır çıktı. Hafif varikoseli var ama tek taraflı. Geçen sene boş gebelik geçirdim. Bir yıl geçti, korunmadık gebelik yok. Tüp bebek bizim tek şansımız mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tek başına morfolojik bozukluk çok ciddi değilse anlam ifade etmez. Nitekim geçen yıl gebe kalmışsınız. Varikoseli hafif ve ağrı yaratmıyorsa ameliyat olmasını önermem. Çünkü mevcut morfolojiyi ameliyat değiştirmez. Size önerim kendinize ve eşinize periferik karyotip denilen genetik testi yaptırmanız. Ayrıca rahim filmi de çektirin ve uzmana başvurun.

Haberin Devamı

Neden yaşamadı?

Üç kez sezeryanle doğum yaptım. Altı yaşında bir kızım var. Sonraki 2 doğumumda amniyon sıvısının azalması nedeniyle bebekler 27 haftalıkken alındı ve yaşamadılar. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin son iki doğumunuzu yaptıran hekim kimse açıklamayı ondan alabilirsiniz. Ben bu konuda net bir görüş bildiremem. Ama yazdıklarınızdan anlamadığım kadarıyla tekrar çocuk istiyorsunuz.

Bundan sonraki hamileliğiniz dördüncü sezaryanınız olacağı ve geçmişte 2 kez erken doğum hikayeniz olduğundan riskli gebelikler ünitesi olan bir merkezde takip edilmeniz gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder