Opr. Dr. Hande Akbaş Aşılama birkaç kez denenebilir
HABERİ PAYLAŞ

Aşılama birkaç kez denenebilir

Bebek sahibi olmayan çiftlerde aşılama ya da tüp bebek gündeme geliyor. Kadının adetleri düzenli, erkeğin de sperm sayısı normalse birkaç kez aşılama denenebilir. Ama iki tarafta sorunlar varsa tüp bebek tedavisi daha başarılı olabilir

Tedavisi var mı?

3 aylık hamileyim ve bebeğimde kistik higroma görüldü. Bir tedavisi yokmuş. Ne yapmam gerekir? Bebek sağlıklı doğar mı? Bebeğim doğunca tedavisi yapılır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kistik higroma bebeğin çoğunlukla boyun ya da kafasında gelişen anormal büyümedir. Genellikle kistik yapı şeklindedir. Çoğunlukla anne karnında gelişmeye başlasa da nadiren doğumdan sonra ortaya çıkabilir ve büyümeye meyillidir.

Haberin Devamı

Lenflerden kaynaklanan doğumsal bir oluşumdur ve sıklıkla Turner veya Noonan sendromları olarak adlandırılan genetik bozukluklarda ortaya çıkar. Büyüyerek yutmayı ve nefes almayı zorlaştırabilir. Kendiliğinden geçmez. Öncelikle genetik analiz yaptırın. Genetik bozukluk yoksa doğum bebek yoğun bakımı olan bir merkezde yapılmalı ve bebeğin solunumu yakından takip edilmeli.

Cerrahi olarak çıkarılsa bile genellikle nüks etmeye meyillidir. Tamamen çıkarılmadığı sürece birkaç kez bebeğinizin ameliyat edilmesi gerekebilir.

Aşılama yaptırsak mı?

28 yaşındayım, 9 aydır korunmuyoruz. Polikistik over sendromum var, uzun süre ilaç kullandım, 1 yıl önce bıraktım. Doktor, rahim filmi ve spermiogram istedi. Filmde sıkıntı yokmuş. Eşimin sperm testi sonuçlarını yazıyorum. Polikistik over sendromu nedeniyle direkt tüp bebek mi yapılmalı? Aşılamada şansımız var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetleriniz düzenliyse 1-2 kez aşılama denenebilir. En iyi şartlarda bile aşılamayla gebelik şansınız yüzde 20 civarındadır. Kaldı ki sizde polikistik over sendromu var. Eşinizin ileri hareketli sperm sayısında azlık var, bu oranı daha da aşağıya çekiyor. Tüp bebekle deneyimli ellerde gebelik şansınız yüzde 60-70’tir.

Döllenme ağrısı mı?

Rahim filmi çektirdim. Doktor “1 hafta ilişkiye girmeyin” dedi. 1 hafta sonunda birlikte olduk, karnım ağrırdı. Bu döllenme ağrısı mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle rahim filmi adetin hemen bitiminde çekilir. Siz yaklaşık yumurtlama zamanınıza denk gelen bir sürede ilişkiye girmişsiniz. Belki yumurtanız çatladığı için ağrı hissetmiş olabilirsiniz. Adetiniz gecikirse kanda gebelik testi yaptırın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder